Mes turime 434 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4446
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14633
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90663
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Miestas neatpažįstamai pasikeitė

2013 m. liepos 5 d., penktadienis Nr.47 (1290)

Niekur kitur nerasite tiek daug gražių ežerų, niekur kitur nerasite tokios gražios gamtos su paslaptingais miškais, ošiančiomis giriomis, vaizdingomis upėmis, srauniais upeliais ir skaidriais šaltinėliais. Švenčionių kraštas XIII amžiuje priklausė Nalšios žemei. Žymiausiais Nalšios kunigaikštystės valdovais buvo kunigaikščiai Daumantas ir Polocko kunigaikščio Tautvilo sūnus kunigaikštis Konstantinas. Vėlesniais laikais Nalšios žemė buvo padovanota Livonijos ordinui.

Kunigaikštis Vytautas Didysis Švenčionyse turėjo dvarą, į kurį atvykdavo medžioti. Čia jo valia 1414 m. buvo pastatyta medinė bažnyčia ir apgyvendinti į nelaisvę paimti totoriai.

Švenčionys – tai kraštas, kurį nuo senų laikų pamėgo ir mėgsta dori, darbštūs ir vaišingi žmonės.

Praėjo 527 (1486 m.) metai, kai pirmą kartą Lietuvos Metrikoje buvo paminėtas Švenčionių miestas.

Į Švenčionių miesto šventę atvyksiančius svečius šis kraštas sužavės savo turtinga istorine praeitimi ir lankytinomis vietomis. Iš Vilniaus šiaurės rytų kryptimi vedantis plentas vingiuoja per kalvynus – aukštumas. Švenčionių miesto link šeimyniškai pasitinka stūksantis Perkūno kalnas. Papėdėje – Cirkliškio dvaras, ledainė ir kalvė. 1863 m. kalvėje buvo kalami ginklai sukilėliams prieš carinę Rusiją už baudžiavos panaikinimą. Miestą supa Kunos upė, garsi 1812 metų Napoleono karių, žygiavusių į Maskvą ir persikėlimu per ją, kuri aprašyta Levo Tolstojaus istoriniame romane „Karas ir taika“. Miesto centre akį džiugina parko skulptūros, fontanas. Tarpukaryje jame veikė turgus, būdavo priimami kariuomenės paradai. Antrojo pasaulinio karo metu parko teritorijoje buvo įkurtas getas. Getui atminti pastatyta menora. Šalia parko, buvusioje kunigaikščio Vytauto Didžiojo pavedimu pastatytos medinės bažnyčios vietoje, stovi didinga veikianti Visų šventųjų bažnyčia. Šalia jos 2000 metais, lankytojams duris atvėrė naujas Nalšios muziejaus pastatas. Aplankę muziejų susipažinsite su krašto praeitimi. Čia sukaupta daugiau kaip 52 tūkstančiai archeologijos, gamtos, istorijos ir etnografijos eksponatų.

Po 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės paskelbimo Švenčionių miestas neatpažįstamai pasikeitė. Išaugo nauji pastatai, vaistažolių fabriko naujas korpusas, duris atvėrė modernūs prekybos centrai, pirminės sveikatos priežiūros centras, vaistinės. Pradėjo veikti naujos paslaugų sferos įmonės, bankai ir kiti gyvybiškai svarbūs miestui objektai. Sutvarkytas miesto parkas. Tai mėgstama visų švenčioniškių poilsio vieta. Švenčionių žmonės saugo ir puoselėja istorines vertybes.

Švenčionyse 1883 metais įkurtas vaistažolių fabrikas. Vienas seniausių Pabaltijyje ir Europoje vaistažolių perdirbimo fabrikų, puoselėjančių gilias tradicijas. Šiais metais fabrikas švenčia 130 metų jubiliejų ir yra miesto šventės renginių, kurie vyks liepos 6-7dienomis, vienas iš rėmėjų.

Miesto šventės ir 860 metų sukakties Lietuvos Valstybės karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai skirti renginiai prasidės liepos 6 d. 13.00 val. Šventomis mišiomis Visų Šventųjų bažnyčioje. Po jų – iškilmingas Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdis. 19.00 val. kviečiu visus prie Bėlio ežero į Respublikinę dainų ir šokių ansamblių šventę „Lietuva – mūsų namai“. 21.00 val. prisijungsime prie visuotinės akcijos „Tautinė giesmė aplink pasaulį“. Liepos 7 d. šventiniai renginiai tęsis fotografijos parodos „Ežerų Sietuvos akimirkos“ Nalšios muziejuje pristatymu, Jaunimo kūrybos muge ir šventės dalyvių eisena Švenčionių miesto centrine gatve. 16.00 val. Švenčionių miesto parke vyks jubiliejinis, 10-asis, Tarptautinio liaudiškos muzikos ir tautinių šokių festivalio „Ežerų Sietuva-2013“ šventinis koncertas, kuriame dalyvaus meno kolektyvai iš Moldavijos, Venesuelos, Jakutijos, Turkijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, ir Lietuvos. Šis festivalis yra savotiškas Lietuvos prisistatymas pasauliui ir pasaulio prisistatymas Lietuvai. Švenčionių miesto gyventojams ir svečiams dviejų dienų šventę dovanoja Švenčionių rajono savivaldybė, Lietuvos liaudies kultūros centras.

UAB „Švenčionių vaistažolės“ dovanoja kūrybines dirbtuves su Nomeda Marčėnaite ir pristato arbatos estafetes, žaidimus, fotosesijas su arbata ir jos degustaciją.

20.30 val. vyks tiesioginė transliacija „Mano miesto šventė su TV3“.

Dviejų dienų šventę vainikuos fejerverkai, kuriuos dovanoja Švenčionijos labdaros ir paramos fondas.

Linkiu malonių šventinių akimirkų!

Vytautas Vigelis

Švenčionių rajono meras

 
Reklaminis skydelis