Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4581
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20782
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96812
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teismai tampa pasiekiami iš namų

2013 m. birželio 29 d., šeštiadienis Nr.46 (1289)

Liepos 1 d. startuoja Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalas e.teismas.lt.

Apie naująją paslaugą, kuri teismams yra didžiulis iššūkis, kalbamės su Švenčionių rajono apylinkės teismo pirmininku Rimvydu PETRAUSKU.

 

Kas ir kaip galės naudotis portalu e.teismas.lt?

Šiame portale gyventojai ir įmonės galės pateikti ir gauti civilinės, administracinės ir administracinių teisės pažeidimų bylų dokumentus, klausytis nagrinėjamų bylų įrašų, mokėti žyminį mokestį ir baudas neišvykdami iš namų. Prisijungti prie elektroninės teismų sistemos nuo liepos 1 d. bus galima per elektroninę bankininkystę arba naudojantis asmens tapatybės kortele su elektroniniu parašu. Besibylinėjantys proceso dalyviai galės „atsirakinti tas elektronines dureles“, gavę tiesioginius prisijungimo duomenis iš teismo, įeiti į savo bylą ir susipažinti su visais joje esančiais dokumentais. Bylą skaityti galės tik proceso dalyviai, pašaliniams smalsuoliams ji nebus prieinama.

 

Kokia šios naujovės prasmė?

Elektroninės priemonės visose srityse pagerino komunikaciją ir pasiteisino, atėjo laikas žengti žingsnį teismams. Manau, labai gerai, kad besibylinėjantiems žmonėms bus palengvinta prieiga prie jų bylų. Tarkim, atėjo į galvą racionali mintis, priėjo žmogus prie kompiuterio, peržiūrėjo byloje dominantį epizodą – gal čia kažko trūksta, gal reikia prašymą pateikti, kad teismas kažką prijungtų prie bylos, o gal buvo koks pažeidimas nepastebėtas, gal verta skundą teikti. Ir visa tai galima padaryti tiesiog iš namų arba biuro. Labai patogu, taupomas laikas ir popierius. Gyventojai ir įmonės galės patys pateikti teismui prašymus, ieškininius pareiškimus, paaiškinimus pagal standartinius dokumentų ruošinius, kurių sistemoje bus per devyniasdešimt. Priedus prie dokumentų, užuot siuntus į teismą paštu, pakaks nuskenuoti. Beje, popieriaus taupymas – vienas iš projekto tikslų.

 

Ar greitai nebeliks popierinių bylų?

Žinoma, ne iš karto. Procesas sudėtingas, pradžioje techninių nesklandumų nepavyks išvengti, nors metus ruošiamasi naujovės diegimui, vyksta seminarai, mokymai teisėjams, jų padėjėjams, raštinės darbuotojams. Be mokymų, didiesiems Vilniaus teismams buvo numatyti bandymai, bet, kiek žinau, jie vyksta vangiai, pirmiausia dėl laiko stokos. Bylų atidėti juk negalime, nelieka laiko paeksperimentuoti. Neaiškumų yra, bet kol sistema nepradėjo veikti, sunku atsakyti į visus klausimus. Siekiant išvengti nesklandumų, pradžioje bus ir popierinės bylos. Manau, po kokio dešimtmečio, gal ir kiek greičiau, visos bylos bus tik elektroninės.

 

Kas formuos elektronines bylas? Ar bus priimta papildomų darbuotojų – juk darbo krūvis labai išaugs?

Viską atliks jau minėti darbuotojai – teisėjai, padėjėjai ir raštinės darbuotojai. Reikia pažymėti, kad teismai turi ir informatikos specialistus, kurie padės minėtiems darbuotojams. Dokumentai bus skenuojami ir talpinami portale.

 

Kokie teismų perkėlimo į elektroninę erdvę privalumai ir trūkumai?

Dideli privalumai pirmiausia proceso dalyviams. Besibylinėjančios šalys galės studijuoti savo bylas neribotą laiką ir patogiu jiems laiku. Iki šiol susipažinti su bylos medžiaga, posėdžių įrašais, gauti dokumentų kopijas buvo galima tik nuvykus į teismą. Nuo šiol bylų dalyviai galės internete matyti ir elektroninius dokumentus, stebėti bylos nagrinėjimo eigą – nuo dokumentų teismui pateikimo iki teismo sprendimo priėmimo. Advokatams taip pat nereikės vykti į teismus, pavyzdžiui, iš Vilniaus į Švenčionis, gaišti laiko ir deginti kuro vien tam, kad susipažintų su bylos medžiaga, o kartais juk tam prireikia ne vienos dienos.

Ne visi gyventojai valdo kompiuterį – čia visa problema, stabdanti proceso spartą. Bet jau prieš dešimtmetį naujajame kodekse įtvirtinta nuostata, kad žmonėms teismuose atstovauja advokatai, jiems, be abejo, naujomis sąlygomis darbo padaugės, bet darbas taps patogesnis.

Aišku, šis sudėtingas procesas pareikalaus iš tesimų didelių pastangų, bet dėl to negalime atsisakyti pažangos.

 

Ką liepos 1 d. jau galėsime rasti portale e.teismas.lt?

Bus daugelis pradžioje minėtų paslaugų – galima teikti elektroninius prašymus, įvairius dokumentus. Aišku, visos bylos liepos 1 d. portale neatsidurs. Kaip minėjau, perėjimas prie elektroninių bylų vyks palaipsniui. Rajono apylinkės teismas pradės nuo civilinių bylų. Be abejo, tai bus naujai besikreipiančių asmenų bylos. Gyventojai bus skatinami rinktis naujovę. Pasirinkusieji elektroninį bylos nagrinėjimo būdą ne tik sutaupys dokumentų rengimo, spausdinimo, siuntimo ar vykimo į teismą išlaidas, bet ir mokės ketvirtadaliu mažesnį žyminį mokestį. Informaciją apie įvykius byloje portalo vartotojai turės galimybę gauti elektroniniais laiškais ir žinutėmis mobiliajame telefone.

Esu įsitikinęs, jog bylos bus nagrinėjamos operatyviau ir kokybiškiau, o bylinėtojai aktyviau dalyvaus šiame procese. Kiek ši sistema bus naudinga konkrečiam žmogui, priklausys nuo jo paties sumanumo ir įsigilinimo į bylą, kurioje dalyvauja.

Panašūs teismų portalai veikia daugelyje Europos Sąjungos šalių.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis