Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1909
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12096
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88126
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaltanėnų miestelis pasipuošė naujomis skulptūromis

2013 m. birželio 22 d., šeštiadienis Nr.45 (1288)

Antrus metus iš eilės Kaltanėnų miestelyje prieš atgaivintą Antaninių šventę vyko skulptorių pleneras. Pernai plenere dalyvavo trys skulptoriai, šiemet – penki.

- Šiemet iš Kultūros rėmimo fondo pavyko gauti didesnę pinigų sumą – 15 tūkst. litų, tad turėjome didesnes galimybes, - sako tęstinio projekto autorė Rasa Breidokienė.

- Šiemet medžio drožėjų plenero tema buvo „Medžioklė Žeimenos vingyje“. Kodėl pasirinkote tokią temą?

- Lėšų užteko apgyvendinimui, pamaitinimui ir sumokėti autoriams už darbą. Medžiu parėmė girininkijos ir ūkininkai. O plenerų atsiradimo idėja gana proziška – norėjosi, kad kažkas liktų miesteliui, kad jis gražėtų, o medžioklės tema pasirinkta, kadangi čia nuo seno aplinkiniuose miškuose buvo medžiojama, pernai su medžiotojų draugija turėjome gražų renginį, iš to ir atsirado medžioklės tema.

- Ar autoriai laisvai rinkosi medžiagą?

- Autoriai patys pasiūlė su kuo norėtų dirbti, o mes stengėmės jų norus patenkinti. Manau, kad tas abipusis bendravimas buvo naudingas.

- Pinigai pinigais, bet be paramos būtų sunku?

- Be paramos būtų sunku. Malonu, kad paramos sulaukėme iš seniūno Tomo Rokickio, iš verslininkų Vaido ir Anastazijos Prunskų ir kitų. Jei pavyks gauti projekto rėmimą ir kitais metais, tikiuosi, projektą tęsime, - sakė projekto „Medžio drožėjų pleneras – Medžioklė Žeimenos vingio prieglobstyje“ vadovė Rasa Breidokienė. Skulptūros buvo pastatytos prieš pat Antaninių šventę, o autoriams, dalyvavusiems plenere, šventės metu buvo įteiktos Kultūros skyriaus vedėjos Danutės Vigelienės padėkos.

Po apdovanojimų pakalbinau plenere dalyvavusius skulptorius ir paprašiau pasidalinti mintimis apie plenerą, apie sumanymus ir jų įgyvendinimą.

 

Antrus metus plenere dalyvavęs Svajūnas Udrys:

- Mano tikslas važiuojant į šį plenerą buvo padaryti kažką tokio, susijusio su Kaltanėnais. Žinoma, laikas pralėkė labai greitai, bet man pavyko realizuoti savo sumanymą. Mano darbą matys visi, einantys į seniūniją. Kadangi jau antri metai dalyvauju plenere Kaltanėnuose, šiemet buvo lengviau, o ir laiko daugiau buvo.

Adutiškietis Zigmas Kliševičius plenere dalyvavo pirmą kartą. Jo sukurta skulptūra, skirta Praamžiui, jau pirmą dieną sulaukė daug dėmesio. O štai ką jis pats sakė apie plenerą ir savo kūrinį:

- Idėją jau turėjau. Praamžis – tai dangus, skliautas. Per trumpą laiką pavyko padaryti tai, ką norėjau. Ratas aplinkui jau yra žmonių išmintas, vadinasi, susidomėjimas yra, o man, kaip autoriui, tai, ko gero, pats geriausias įvertinimas. Žinoma, skulptūra vieniems patiks, kiti gali skeptiškai žiūrėti, bet tai normalu, - apie savo iš ąžuolo išdrožtą skulptūra kalba Zigmas Kliševičius, o štai Vygantas Vėjas sugebėjo Žeimenos upėje ar Žeimenio ežere „sugauti“ medūzą. Taip vadinasi Vyganto iš ąžuolo sukurta skulptūra.

- Važiuodamas į plenerą turėjau kiek kitokį sumanymą, bet medis yra tokia medžiaga, kuri pati dažnai padiktuoja idėją, ir pirminį sumanymą tenka keisti, bet tame nėra nieko blogo. Aš visą laiką atvažiavęs į vietą ir apžiūrėjęs medžiagą galiu planuoti darbą. Kadangi ąžuolas buvo skeltas, tai ir padiktavo idėją, kad turi būti ažūrinė, lengva forma. O kodėl medūza? Medūzos yra kaip ir mitologinės būtybės, o iš kitos pusės jos yra jūrinės būtybės, gyvenančios sūriame vandenyje, bet prie Jurbarko mes esame aptikę medūzas, gyvenančias gėlame vandenyje. Jei yra ten, neatmestina galimybė, kad gali atsirasti ir Žeimenoje. Darbu esu patenkintas kaip ir pleneru, juolab, kad šiemet ir laiko buvo daugiau, o ir dalyvių daugiau, tai ir yra įdomiausia, - sako antrus metus plenere dalyvavęs Vygantas Vėjas.

Savo sukurta šaulės skulptūra liko patenkintas taip pat antrus metus plenere dalyvavęs jurbarkietis Juozas Budzinauskas.

- Manau, kad man pavyko realizuoti plenero pagrindinę idėją „Medžioklė Žeimenos vingio prieglobstyje“. Kadangi aplinką jau pažinojau iš praeitų metų, o ir tema buvo žinoma, tai ir pasirinkau Artemidės ar lietuviškos Medeinos simboliką. Man laiko šiek tiek pritrūko, bet pagrindinę idėją pavyko įgyvendinti, o tai, manau, ir yra svarbiausia, - apie savo darbą plenere kalbėjo Juozas Budzinauskas.

O štai su akmeniu dirbęs Jonas Vaicekauskas Kaltanėnuose apsilankė ir dirbo pirmą kartą.

- Kadangi man akmuo artimesnis, tai ir ėmiausi akmens. Nors dirbu ir su ąžuolu. Pavyko rasti gerą akmenį, o kadangi tema jau buvo duota – medžioklė, – tai ir turėjau sumanymą. Tiesa, pirminis akmuo man nelabai patiko, bet važinėdami su Breidokų šeimyna pamiškėmis radome tinkamą. Akmenį parsivežėme iš Obelų Rago. Darbas buvo smagus. Čia pas jus nuostabi gamta, kuri irgi įkvepia, - sakė skulptorius Jonas Vaicekauskas.

Štai tokias mintis išsakė plenere „Medžioklė Žeimenos vingio prieglobstyje“ dalyvavę skulptoriai, o kaltanėniškiai ir svečiai turės puikią galimybę pasigrožėti naujomis skulptūromis pasipuošusiais Kaltanėnais.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis