Mes turime 423 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3940
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20141
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96171
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paminėtas Lietuvos Sąjūdžio 25-metis

2013 m. birželio 12 d., trečiadienis Nr.42 (1285)

Prieš ketvirtį amžiaus – 1988 m. – lyg cunamis per Lietuvą nusirito atgimimo banga, kurios pagrindine varančiąja jėga buvo Sąjūdis. Praėjo 25 metai, Lietuva vėl yra pilnateisė pasaulio valstybių bendrijos narė. Nors, žinoma, ne visi Lietuvos Sąjūdžio idealistiniai siekiai buvo įgyvendinti, bet pasiekta daug, ir tuo turime išmokti džiaugtis ir mažiau verkšlenti.

Birželio 3 dieną Vilniuje LR Seimo rūmuose vyko oficialus Lietuvos Sąjūdžio 25-mečio minėjimas, kuriame dalyvavo ir nemažas būrys mūsų rajono žmonių, aktyviai dalyvavusių Lietuvos sąjūdžio Švenčionių skyriaus veikloje. Su vienu iš jų - Broniumi Lazaraičiu ir kalbėjausi apie Sąjūdžio 25-mečio minėjimą, šiai datai skirtus renginius ir, žinoma, apie jau tolokai praeityje likusio XX amžiaus pabaigoje kunkuliavusį atgimimą.

- Galiu drąsiai pasakyti, kad tai, kas buvo daroma Lietuvos Sąjūdžio judėjimo metu, buvo daroma ne veltui, nes turime laisvą nepriklausomą Lietuvos valstybę. Panašias mintis tenka girdėti pokalbių ir diskusijų metu. Taip, yra visko: ir nusivylimo, ir pykčio, ir neapykantos visuomenėje, bet jei iškiltų pavojus Lietuvai, manau, vėl būtume vieningi kaip Atgimimo laikais, - pradėdamas mūsų pokalbį sako Bronius Lazaraitis.

- Broniau, o kokį įspūdį paliko Sąjūdžio 25-mečio minėjimas Seime?

- Buvo daug gražių ir prasmingų minčių, pasisakymų. Laisvas bendravimas, siūlymai, rekomendacijos tikrai bus naudingos. Jei į juos įsiklausys LR Seimo, Vyriausybės nariai, bus tikrai gražu ir naudinga. Mūsų rajone Sąjūdžio 25-osioms metinėms skirti renginiai vyks bibliotekose, Nalšios muziejuje, tiksliau, ten bus surengtos spaudinių parodos. Beje, kai buvome LR Seime, buvo malonu matyti tarp visų spaudinių ir mūsų Švenčionių rajone ėjusį „Ryto“ laikraštį, kuris savo laiku išspausdino tikrai daug įdomios medžiagos, straipsnių. Vyks, žinoma, ir susitikimai su žmonėmis. Galbūt ir reikėjo kokio masiškesnio renginio, bet ir bibliotekose apsilanko daug žmonių. Čia ypač jaunimas turės galimybę prisiliesti prie atgimimo, prie Lietuvos sąjūdžio istorijos, o mums, dalyvavusiems tame judėjime, galimybė prisiminti tuos domius laikus, kai visi surėmę pečius siekėme bendro tikslo – Lietuvos nepriklausomybės, kai stovėjome Baltijos kelyje ar prie Seimo per tuos tragiškus įvykius. Prisiminimų daug ir gražių. Argi galime pamiršti, su kokiu emociniu pakilimu vyko pirmas Sąjūdžio suvažiavimas, kuriame man irgi teko dalyvauti. Esu tikras, kad tada daug kas neįsivaizdavo, kas bus su Lietuva po 10 ar 15 metų, bet tai, kad prasidėjo judėjimas, pakilimas, jau buvo svarbu, o grįždamas prie birželio 3 dieną Seime vykusio minėjimo, galiu paminėti LR Seimo pirmininko Vydo Gedvilo pasisakymą, kuriame buvo kalbama apie tai, kad Sąjūdžio idėjos nebūtų užmirštos. Žinoma, kaip visada įdomi buvo Vytauto Landsbergio kalba, prasminga buvo arkivyskupo Gintaro Grušo kalba. Svarbu, kad dori žmonės nebijotų pasakyti savo minčių, nes sakoma, kad blogis egzistuoja tada, kai tyli dori, sąžiningi žmonės. Tad mums reikia nepamiršti savo pilietinės pareigos, kaip tik tokias idėjas ir propagavo prieš 25 metus prasidėjęs Sąjūdžio judėjimas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis