Mes turime 222 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4502
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21844
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65827
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Labanoro ir Pašerinės bendruomenės pradeda vykdyti projektus

2011 m. liepos 9 d., šeštadienis Nr. 49 (1096)

Liepos 5 dieną Labanore pasirašytos pirmos dvi paramos sutartys tarp Vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“, kuriai atstovavo pirmininkė Birutė Borovikienė, ir dviejų pareiškėjų – Labanoro Švč.M.Marijos gimimo parapijos ir Pašerinės kaimo religinės bendruomenės.

Labanoro Švč.M.Marijos gimimo parapija vykdys kulto pastatų ansamblio teritorijos tvarkymo projektą, kurio metu bus tvarkomas bažnyčios šventorius, bus pakloti takai, paruošta vieta Švč. Mergelės Marijos statulai, įrengtos dvi automobilių stovėjimo aikštelės. Sutartį pasirašė Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Pašerinės kaimo bendruomenės projekte numatyta pastatyti gyvenamąjį namą įrengiant jame bendruomenės centrą. Pasirašant sutartį bendruomenei atstovavo bendruomenės vyresnysis brolis Linas Voročinskis.

Prieš sutarties pasirašymą visi kartu apžiūrėjo statomą trečiąją Labanoro bažnyčią. Labanoro seniūnas Vincas Jusys ir parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas pasidžiaugė vykstančių darbų sparta. Ir iš tikrųjų, praėjo vos daugiau kaip pusantrų metų, kai ugnis sunaikino antrąją, porą šimtų metų išstovėjusią medinę Labanoro bažnyčią, ir vos metai, kai 2010 m. liepos 8-ąją buvo pašventintas naujos bažnyčios projektas, o jau ir bažnyčios stogas pradėtas dengti. Tai tikras stebuklas.

Bet grįžkime prie sutarčių pasirašymo. Prieš jų pasirašymą VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkė Birutė Borovikienė paaiškino, koks rimtas ir atsakingas visų laukia darbas, kiek bus kontrolės. Po projektų pasirašymo paprašiau VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkės Birutės Borovikienės pasidalinti mintimis apie ką tik pasirašytus projektus ir laukiančius darbus.

- Šių metų sausio 15-ąją baigėsi pirmasis kvietimas projektams pagal LEADER programą teikti. Gautos tik dvi paraiškos, abu projektai stambūs, sėkmingai perėjo vertinimą bei buvo pripažinti tinkamais finansuoti. Po 5 mėnesius užtrukusių procedūrų šiandien pasirašėme paramos sutartis, ir nuo šios dienos pirmieji projektai pradedami vykdyti. Labanoro kulto pastatų ansamblio teritorijos tvarkymo projektui skirta 509 tūkst. litų parama, Pašerinės kaimo religinės bendruomenės gyvenamojo namo statybai – 200 tūkst.litų. Abu projektai - vienoje Labanoro seniūnijoje, veiklaus seniūno Vinco Jusio globoje, tad administruoti turėtų būti nesudėtinga. Prieš teikiant paraiškas jau buvo parengti visi reikalingi dokumentai, seniūnas ir pareiškėjų atstovai nuolat domėjosi programos reikalavimais, operatyviai reagavo į visas vertintojų bei Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistų pastabas. Apmaudu, kad iki šiol menkai pasirengta kitose seniūnijose siekti paramos, rengiama techninė dokumentacija, tvarkomi žemės dokumentai. Labai svarbu paspartinti šiuos darbus ir teikti paraiškas dar šiemet kitam kvietimui.

Ką gi, iš tiesų liepos 5-oji – svarbi diena ne tik dviem bendruomenėms, pradedančioms vykdyti projektus, bet ir kitoms besiruošiančioms tą daryti kaimo bendruomenėms, nes viską skrupulingai paruošus, projektams paramą galima gauti.

Algis JAKŠTAS