Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4164
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21506
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65489
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono savivaldybės taryboje

2013 m. birželio 1 d., šeštadienis Nr.39 (1282)

Už apleistą žemę savininkai mokės didesnius mokesčius

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje rajono savivaldybės taryba patvirtino žemės mokesčio dydžius, kurie bus taikomi 2014 metais. Pristatydamas klausimą Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma pabrėžė, kad pagal naująjį įstatymą, kuris pakeitė 10 metų galiojusią tvarką, mokesčiai išaugo keliskart. 10 pastarųjų metų žemės mokesčiai buvo skaičiuojami nuo nominalios žemės vertės, kuri visus tuos 10 metų nekito. Pagal naująjį įstatymą mokesčiai bus skaičiuojami nuo vidutinės rinkos vertės, kurią nustato registrų centras, ir kuri yra daug didesnė už nominalią vertę. Ypač daug padidėjo namų valdų rinkos vertė - nuo 1,5 iki 19,79 kartų. Mokesčių inspekcijos tinklapyje jau galima sužinoti kiek įvertinta žemė ir naudojantis skaičiuokle apsiskaičiuoti mokestį.

Taryba patvirtino diferencijuotą žemės mokesčio dydį, priklausomai nuo pabrangimo – kur pabrangimas mažiausias – mokestis didesnis, kur žemės pabrangimas didžiausias – mokestis mažiausias. Iki 6 kartų padidėjusios rinkos vertės valdų savininkams patvirtintas 1,5 proc. žemės mokestis, nuo 6 iki 10 kartų didesnės rinkos vertės valdų turėtojai mokės 1 proc. mokestį, o kur pabrangimas daugiau kaip 10 kartų – 0,5 proc.

Apleistoms žemės ūkio paskirties žemėms patvirtintas maksimalus mokestis – 4 proc. Apleistas žemes nustatys valstybinė žemės tarnyba ir perduos duomenis valstybinei mokesčių inspekcijai.

Žemės ūkio paskirties žemės mokestis - 1,5 proc., jos vertė padidėjo 30 proc.

Kai kas ir atpigo – komercinės, sandėliavimo paskirties žemė.

Taryba taip pat priėmė sprendimą dėl neapmokestinamųjų sklypų dydžių, kuris yra 0. Remiantis šiuo sprendimu žemės mokestį mokės visi be išimčių.

 

Nuspręsta imti trumpalaikę paskolą

Situacija bloga visose savivaldybėse. Neseniai Birštone vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos suvažiavime buvo priimta rezoliucija dėl tragiškos visos Lietuvos savivaldybių finansinės padėties. 29 savivaldybės iš 60 -ties jau nebegali imti paskolų, kaip sakė meras Vytautas Vigelis, ačiū Dievui, Švenčionių tarp jų nėra. Gegužės 1 d. tik 5 savivaldybės įvykdė biudžetus. Įvertinęs situaciją Seimas priėmė sprendimą peržiūrėti biudžetą ir papildomai skirti 30 mln. Lt savivaldybėms bei 10 mln. policijai dėl minimalios algos padidėjimo susidariusioms išlaidoms kompensuoti.

Švenčionių r. savivaldybė negavo 1 mln. 770 tūkst. Lt – 1 mln. 100 tūkst. Lt nesurinkta planuotų lėšų rajone ir 700 tūkst. Lt negauta valstybės biudžeto dotacijos. Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš sakė, kad palyginti su praėjusiais metais situacija nėra daug blogesnė. Šiais metais biudžetas negavo 100 tūkst. Lt daugiau negu pernai rajone ir tiek pat iš valstybės iždo. Šių metų biudžete 5 proc. sumažinta GPM rajonui tenkanti dalis, kuri tesudaro 57 proc. surinktos sumos, o surinkimo planas dar padidintas, iš čia ir biudžeto nesurinkimas. Todėl taryba nusprendė imti Finansų ministerijos suteikiamą trumpalaikę paskolą 1 mln. 700 tūkst. Lt laikinam pajamų trūkumui padengti. Trumpalaikė paskola suteikiama tokiai sumai, kokia nesurenkama į biudžetą. Lėšos bus skirtos darbo užmokesčiui, Sodros įmokoms, prekių ir paslaugų apmokėjimo įsiskolinimui dengti.

 

Atsistatydino A.Čenkus

Taryba tenkino Kontrolės komiteto pirmininko Arūno Čenkaus prašymą atleisti jį iš šių pareigų. Vilniaus miesto savivaldybėje dirbantis Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys A.Čenkus paaiškino, kad darbdavys neleidžia jam darbo metu dažnai važinėti į Švenčionis. A. Čenkus pareiškė, kad dėl tos pačios priežasties ir į Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkosaugos komiteto posėdžius jis taip pat nebevažinės, nors yra šio  komiteto narys.

 

Seniūnijų jungimas vyksta toliau

Taryba patvirtino praėjusį sekmadienį įvykusių gyventojų apklausų dėl seniūnijų jungimo rezultatus. Didžioji dauguma dalyvavusių apklausose išreiškė pritarimą, tad procesas vyksta toliau.

Sumažėjus seniūnijų skaičiui, natūralu, kai kurių pareigybių neliks, tad bus taupomos valdymo lėšos. Gyventojai gaus visas tas pačias paslaugas ir pokyčių praktiškai nepajus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ