Mes turime 164 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1651
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5044
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52370
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sekmadienį vyks gyventojų apklausos

2013 m. gegužės 25 d., šeštadienis Nr.37 (1280)

Mūsų rajone šešių seniūnijų pavadinimai – Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės, suteikti miestų seniūnijoms bei analogiškoms, tik be žodžio „miesto“, kaimo vietovių seniūnijoms, praktiškai sutampa, atvykę ar vietos gyventojai kartais jas net painioja. Be to, miestai nėra tokie dideli, kad reikėtų juos išskirti, ypač dabar, mažėjant gyventojų. Pagal LEADER projekto sąlygas Švenčionėliai ir Pabradė netgi gali dalyvauti kaimo vietovėms skirtuose projektuose. Dar prieš keletą metų optimizavimo komisija buvo siūliusi šias seniūnijas jungti, bet buvo per mažai likę laiko iki savivaldos rinkimų, o jungiant seniūnijas atliekami administraciniai pakeitimai, tad procesas taip ir neįvyko. Įvertinusi, kad dabar tinkamas metas, rajono savivaldybės taryba balandžio 11 d. nusprendė pertvarkyti seniūnijas, sumažinant jų skaičių. Mažėjant gyventojų ir taupant valdymo lėšas tai logiškas sprendimas. Trys seniūnijos likviduojamos, priskiriant jų teritorijas prie kitų veiklą tęsiančių analogiškų seniūnijų. Kitaip sakant, vienos seniūnijos nustoja egzistuoti kaip administraciniai padaliniai, o kitų (gretimų) seniūnijų aptarnaujamos teritorijos ribos išplečiamos ir jos toliau veikia. Iš miestų seniūnijų lieka rajono centras – Švenčionių miesto seniūnija, kuriai priskiriama likviduojamos Švenčionių seniūnijos aptarnaujama teritorija. Rajono centras tampa labiau išskirtinis, kaip yra daugelyje rajonų, kur yra vienas pagrindinis miestas. Mūsų rajone yra trys pagal gyventojų skaičių beveik vienodi miestai, rajono centras neturėjo jokio išskirtinumo. Su kitais dviem miestais yra kitaip – likviduojamos Pabradės miesto ir Švenčionėlių miesto seniūnijos, o jų aptarnaujamos teritorijos priskiriamos Pabradės ir Švenčionėlių seniūnijoms.

Iš esmės tai tik procedūros, formalus teritorijų priklausomybės perskirstymas. Juk šių seniūnijų buveinės buvo tuose pačiuose pastatuose. Pertvarka leis sumažinti valdymo išlaidas, o gyventojų aptarnavimas liks kaip buvęs, jiems paslaugų tęstinumą užtikrins likviduojamų seniūnijų aptarnaujamas teritorijas perėmusios seniūnijos.

Sekmadienį vyks likviduojamų seniūnijų gyventojų apklausa. Gyventojų bus klausiama, ar jie pritaria, kad seniūnijos būtų likviduotos ir teritorijos priskirtos atitinkamoms seniūnijoms. Apklausa yra patariamoji, bet gyventojų nuomonė svarbi ir bus vertinama. Apie organizuojamas gyventojų apklausas buvo skelbta laikraštyje gegužės 15 d.

Gyventojų apklausa vyks sekmadienį, gegužės 26 d., Švenčionių, Pabradės ir Švenčionėlių miestų kultūros centrų patalpose nuo 8 iki 20 val. Dabartinių seniūnijų: Švenčionių seniūnijos, Pabradės miesto seniūnijos ir Švenčionėlių miesto seniūnijos gyventojai kviečiami pareikšti savo nuomones apklausos klausimu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ