Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1309
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17510
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93540
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Muzika pakyli virš kasdienybės

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

„Muzika, ypač klasikinė, padeda žmogui išgyventi net sunkiausias akimirkas...“, - šie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus, žymaus pianisto Petro Geniušo žodžiai, ištarti gegužės 15 d. vykusiame projekto „AKIM“ (Aukštosios kultūros impulsai mokykloms) renginyje, privertė suklusti ir netrukus tuo patikėti. Gera muzika užburia, atitolina nuo kasdienybės problemų, pakyli aukščiau. „Muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melą, nedorybes, pavydą, neapykantą“, - yra sakęs M.K.Čiurlionis. Iš tikrųjų retai šiuolaikinis nuolat skubantis žmogus apie tai susimąsto, o dar rečiau nueina į gerą koncertą ar namie pasiklauso klasikinės muzikos. Visi: mokytojai, mokiniai, tądien dalyvavę susitikime, pajuto muzikos galią, buvo pakerėti jos nežemiškų burtų.

Petras Geniušas mūsų gimnazijoje visada laukiamas ir be galo brangus svečias dar ir dėl to, kad yra profesoriaus Zigmo Žemaičio, pirmojo direktoriaus ir gimnazijos įkūrėjo, vaikaitis. Pianistas visus nustebino savo paprastumu, nuoširdumu, maloniai bendravo su mokiniais ir mokytojais. Svečias pasakojo, jog gimė muziko ir dailininkės šeimoje Vilniuje. Kadangi nuo mažens girdėjo muziką, matė grojančius žmones, nekilo kitokių minčių, neįsivaizdavo, kad galima veikti ką nors kita. Lankė M.K.Čiurlionio menų mokyklą, penktoje klasėje, kai reikėjo rinktis dailę, vasarą susižavėjo grojimu ir... metė piešimą. Studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prof. Jurgio Karnavičiaus klasėje, vėliau Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje. Pianistas akcentavo, kad labai didelę įtaką jam turėjo studijos Maskvoje, legendinės pedagogės Veros Gornostajevos pamokos. „Genialioji Gornostajeva išsiskyrė ypatingu griežtumu, perfekcionizmu (jos žiauriai bijojome) ir gebėjimu motyvuoti, sudominti, padrąsinti studentus. Įvykdavo savita transformacija: įkrenti, pedagogė tave sunaikina, bet paskui prikelia, parodo tavo silpnumą ir kartu tavo jėgą. Iki šiol, dirbdamas pedagoginį darbą, diskutuoju su Gornostajeva“, - viename interviu sakė Petras Geniušas.

Susitikimo metu jauniesiems žiūrovams smalsu buvo sužinoti daug ką, todėl nesivaržydami klausė svečio, kokie mokomieji dalykai labiausiai patiko, ar pats kuria muziką, kurių kompozitorių muziką mieliau renkasi, kuo skiriasi Lietuvos ir užsienio šalių žiūrovai. Atsakymai buvo išsamūs, muzikas stengėsi paaiškinti kiekvieną detalę. Tai rodo jo begalinę erudiciją, pagarbą, dėmesį kiekvienam, su kuriuo bendrauja. Paklaustas, kiek laiko praleidžia grodamas, sakė, kad labai daug. Nežiūri televizoriaus, pagrindines naujienas sužino bendraudamas su žmonėmis, šiek tiek laiko skiria buičiai, o visas laisvalaikis yra grojimas. Įdomiausia buvo stebėti Petrą Geniušą grojantį: susitikimo metu atliko F. Listo, Manuel de Falla y MATHEU, S.Prokofjevo kūrinius. Čia jis – tikras virtuozas, pirštai, rodos, patys bėgioja pianino klavišais. Daugelis iš mūsų klausydamiesi pajuto po kūną bėgiojančius šiurpuliukus – taip magiškai veikia žmogų gera muzika.

Petras Geniušas praskaidrino gimnazijos kasdienybę, įnešė šviesos ir džiaugsmo, suvokėme, kad menas tikrai gali padaryti žmogų laimingą. Po susitikimo svečias su visais AKIM projekto dalyviais mielai nusifotografavo prie gimnazijos antro aukšto fojė esančio jo senelio, profesoriaus Zigmo Žemaičio bareljefo.

Evelina MAMIŪNAITĖ

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 3a klasės mokinė

 
Reklaminis skydelis