Mes turime 432 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4060
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29190
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76516
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bočių koncertinės išvykos

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

Gegužės mėnuo Švenčionių bočių meno mėgėjų kolektyvams buvo turtingas koncertinių išvykų. Pirmoji išvyka buvo į Kauno „Bočių“ bendrijos rengiamą festivalį „Pagerbkime senolių tarmę“, kuris vyko gegužės 4 dieną Kauno kultūros centre „Tautos namuose“. Jame dalyvavo 5 rajonų (Elektrėnų, Šakių, Vilkaviškio, Švenčionių ir Kauno m.) bočių meno mėgėjų kolektyvai. Švenčionims atstovavo Švenčionių m. kultūros centro liaudiškos muzikos kapela ir „Bočių“ vokalinis ansamblis, vadovaujamas meno vadovo Rimanto Ankėno. Mūsų pasirinkti koncertiniai numeriai atitiko Rytų Aukštaitijos tarmę.

Koncertą pradėjo Kauno miesto „Bočių“ bendrijos pirmininkė M.Garšvinė. Ji pristatė atvykusius į renginį kolektyvus ir garbingus svečius – Socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę, Seimo narę V.M.Čigriejienę, europarlamentarę L.Andrikienę ir kitus miesto svečius. Į sceną pirmieji įžengė Šakių rajono bočiai. Jie dainavo ir pasakojo apie pagrindinį lietuvio maistą – duoną.

Švenčioniškių pasirodymą audringais plojimais palydėjo žiūrovai, nes mūsų koncertinėje programoje buvo atliekami kūriniai Švenčionių kraštui būdinga tarme. Šiltai žiūrovai sutiko Birutės Martinkėnienės tarmišką pasakojimą „Apie pirmąją meilę“, o po skambių liaudiškų dainų ir muzikantų pagrojimo prie mikrofono priėjo Švenčionių krašto jaunasis pasakorius (Z.Žemaičio gimnazijos aštuntokas) Deividas Dubinovas. Jis ne tik gyvai ir tarmiškai pasakojo, bet ir uždainavo tarmiškai. Jo pasirodymu publika liko sužavėta.

Koncerto pabaigoje kolektyvų meno vadovams buvo įteiktos Padėkos ir atminimo suvenyrai. Toliau mažoje salėje vyko dalyvių vakaronė.

Po savaitės – kita koncertinė išvyka į Rygos tarptautinį festivalį „Mano tėviškės spalvos“, kuris vyko gegužės 10-11 dienomis Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje. Mokyklos bendruomenė panašius festivalius organizuoja nuo 2007 metų. Švenčioniškiai atvyko į šį festivalį jau antrą kartą. Festivalis vyko dvi dienas. Pirmoji diena – vaikų ir jaunimo, dalyvavo ir mūsų rajono Švenčionių ir Švenčionėlių meno mokyklų auklėtiniai – šokėjai, o antroji diena skirta suaugusiųjų šokiams ir dainoms. Per abi dienas veikė amatų mugė mokyklos kiemelyje. Suaugusiųjų dienoje dalyvavo 15 kolektyvų iš Lietuvos bei Latvijos. Švenčionių bočiams atstovavo pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Trepsis“, meno vadovė Jolanta Razmienė. Buvo pakviesti ir Švenčionėlių „Senjorai“, bet dėl finansinių resursų stokos transportui apmokėti, atsisakė vykti, tačiau „Senjorų“ šokėja Gražina Jarmalytė ir Antanas Obuchavičius prisijungė prie „Trepsio“ kolektyvo. Iš viso į festivalį vyko 17 žmonių.

Už šias nuostabias koncertines išvykas esame dėkingi rajono savivaldybės administracijai, rajono tarybos nariui Vytautui Rasteniui, tik jų dėka galėjome dalinai apmokėti transporto išlaidas.

Janina KULDA

Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininkė