Mes turime 259 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3336
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21880
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69206
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Lėmė dievai Poetu man tapti“

2013 m. gegužės 18 d., šeštadienis Nr.35 (1278)

Šia viena iš poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus odės eilučių pavadinta literatūrinė kompozicija, kuri gegužės 21 d. 17 val. bus parodyta Švenčionių r. savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Tai – vienas pirmųjų Vilniaus mokytojų namų sumanyto renginių ciklo Vilnijos krašte „Jie su Vilnija suaugę“ renginių. Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

M.K.Sarbievijus – 1595 m. Mozūrijoje gimęs poetas, pamokslininkas. Septyniolikos metų įstojo į Jėzuitų ordiną ir dvejus metus mokėsi Vilniaus noviciate prie Šv. Ignoto bažnyčios. Po to studijavo filosofiją Braunsberge, dėstė poetiką Kražių kolegijoje. 1620 m. studijavo teologiją Vilniaus universitete. Po kelerių metų buvo išsiųstas tęsti teologijos studijų į Romą, iš kur grįžo 1625 m. Atlikęs privalomą praktiką Nesvyžiuje ir Polocke, ėmė dirbti Vilniaus universitete, kur dėstė retoriką, filosofiją, scholastinę teologiją. Universitete ne tik profesoriavo, bet ir ėjo įvairias administracines pareigas: buvo universiteto rektoriaus patarėjas, Marijos kongregacijos vadovas, Filosofijos ir Teologijos fakulteto dekanas. 1635 m. buvo paskirtas Šv. Jono bažnyčios pamokslininku, tačiau tais pačiais metais išvyko į Varšuvą, kur penkerius metus pamokslavo Vladislovo IV Vazos rūmuose. Į Vilnių buvo atvykęs 1636 m. vasarą, kai jam buvo suteiktas teologijos daktaro laipsnis. Mirė Varšuvoje 1640 m. balandžio 2 d.

Poetas daugiausia rašė odes, panegirikas. Išleistos keturios „Lyrikos knygos“. Jau pirmasis poezijos rinkinys atnešė Sarbievijui didžiulį populiarumą ir šlovę, o popiežius vainikavo jį laurų vainiku, prilygindamas kitados taip pagerbtiems Dantei ir Petrarkai. Į Sarbievijų lygiavosi daugelis to laiko poetų, iš jo mokėsi ir sekė jį. Kūryboje daug kalbama etinėmis, bendražmogiškomis temomis. Daug vietos skiriama to meto Lietuvos aktualijoms, istorijai ir konkrečioms personalijoms. Dėl to M.K.Sarbievijaus kūryba šiandien gali būti aktuali ir skaitoma ne vien specialistų filologų, bet ir platesnės visuomenės rato. Poeto kūryboje nesunku aptikti ir Vilniaus bei Vilniaus krašto konkretybių.

Parengtoje meninėje kompozicijoje aktorius Giedrius Arbačiauskas skaitys M.K.Sarbievijaus odes, epodes, ištraukas iš ciklo „Miškų žaidimai“. Skaitymus lydės violončelininkės Agnės Arbačiauskienės muzika bei paties aktoriaus grojimas gitara. Tarpuose nuskambės keletas programai pritaikytų G.Arbačiauskų autorinių dainų. Programą ves Vilniaus mokytojų namų projektų vadovas Juozas Žitkauskas.