Mes turime 166 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1512
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4905
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52231
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jau vyksta pasėlių deklaravimas

2013 m. gegužės 4 d. šeštadienis Nr.31 (1274)

Pernai Švenčionių rajono žemdirbiai pateikė 2820 paraiškų tiesioginėms išmokoms už pasėlius ir kitas žemės ūkio naudmenas gauti. Bendras deklaruotas plotas sudarė 30913 ha. Iš šio ploto, 1187 hektarų deklaruota žemės ūkio paskirties žemės, užsodintos mišku. Iš pasodintų miškų net 718 hektarų – gryni ąžuolynai.

Šiemet pasėlių deklaravimas prasidėjo balandžio 15 dieną. Apie jo terminus, ypatumus ir naujoves mielai sutiko pasidalinti mintimis Švenčionių r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma.

 

- Pokalbio pradžiai priminkite deklaravimo terminus.

- Paraiškos bus priimamos iki birželio 15 dienos. Pavėluotai pasėlius galima bus deklaruoti iki liepos 10 dienos, tačiau, už kiekvieną suvėlintą dieną 1 procentu mažinimas išmokos dydis.

Nemažai rajono ūkininkų dalyvauja priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas“. Pernai tokių ūkių rajone buvo 88. Noriu priminti, kad dalyvaujantys priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas“ savo pasėlius turi deklaruoti iki gegužės 15 dienos.

 

- Ar yra esminių skirtumų tarp pernykščio ir šiųmečio pasėlių deklaravimo?

- Šiemet reikalaujama, kad žemdirbiai, deklaruojantys savo pasėlius valstybinėje žemėje, turi pateikti valstybinės žemės naudojimo teisės patvirtinimo dokumentą. Tai gali būti laikino naudojimo sutartis arba ilgalaikė nuomos sutartis. Jeigu jie to nepadarys, praras teisę gauti išmokas. Todėl tie, kurie neturi valstybinės žemės naudojimo patvirtinančių dokumentų, turi kuo skubiau kreiptis į Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Švenčionių žemėtvarkos skyrių. Pernai šis klausimas nebuvo akcentuotas.

Pas mus yra nemažai asmeninio ūkio žemės naudotojų (trihektarininkų). Šiems trihektarininkams buvo suteikta galimybė iki 3 ha naudotis valstybinės žemės sklypais. Tačiau ne visi jie tapo tos žemės savininkais. Daugelis trihektarininkų patys šios žemės nedirba, tačiau leidžia ja naudotis kaimynui. O kaimynas deklaruodamas tokią žemę, gali turėti problemų, nes nepateiks šios valstybinės žemės nuomos sutarties.

 

- Yra ūkininkų, kurie deklaruoja tik pievas ir ganyklas.

- Tokie ūkininkai ir šiais metais gali deklaruoti tik pievas ar ganyklas. Jeigu pareiškėjas neturi gyvulių, tačiau jo deklaruojamas pievų ir ganyklų plotas neviršija 10 ha, jam bus taikoma sankcija 1-9 proc. Jeigu jie turi savo vardu registruotų gyvulių ne mažiau kaip 0,2 sąlyginio gyvulio 1 ha žalienų (5 hektarams –1 karvė) gaus visą paramos sumą. Gyvuliai turi būti išlaikyti valdoje nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 1 d. Šis reikalavimas netaikomas tiems ūkininkams, kurių pievų ir ganyklų plotas sudaro ne daugiau kaip 20 proc. nuo visų tiesioginėms išmokoms deklaruotų ir tinkamų paramai gauti naudmenų.

 

- Tikriausiai bus pareiškėjų, kurie ūkininkauja mažiau palankiose ūkininkauti teritorijose ir deklaruoja tik pievas ir ganyklas...

- Tokie ūkininkai, kad gautų kompensacines išmokas už ūkininkavimą mažiau palankiose ūkininkauti teritorijose, turi laikyti 0,5 sąlyginio gyvulio 1 ha pievų ir ganyklų. Kitaip tariant, 1 karvę 2 hektarams žalienų.

 

- Praėjusių metų deklaravimo duomenys rodo, kad daug pareiškėjų sodino miškus. Tikriausiai sodins ir šiemet...

- Tokie pareiškėjai pasodintą mišką kasmet privalo deklaruoti tais pačiais terminais kaip ir pasėlius.

 

- Ar turite pageidavimų pareiškėjams?

- Norėčiau, kad pareiškėjai prieš ateidami į seniūnijas ar Žemės ūkio skyrių, būtų iš anksto tiksliai išmatavę savo pasėlių plotus ir pateiktų laisvos formos dokumentą su nubraižyta laukų konfigūracija ir išmatuotais plotais. Tai labai praverstų specialistams braižantiems pasėlių laukus kompiuteriu ir padėtų išvengti klaidų.

Bronius NARKŪNAS