Mes turime 369 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2195
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18396
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94426
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Sodra“ ragina gyventojus sukaupti dokumentus pensijai iš anksto

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis Nr. 48 (1095)

Gyventojai, kuriems artėja pensinis amžius, raginami iš anksto pasirūpinti būsima pensija. Tai ypač aktualu tiems, kas socialinį pensijų draudimo stažą įgijo anksčiau nei 1994 metais.

„Sodros" duomenų bazėje informacija apie fizinių asmenų draudžiamąsias pajamas ir socialinio pensijų draudimo stažą pradėta kaupti nuo 1994 m. sausio 1 d., todėl informacijos apie gyventojų draudžiamąsias pajamas ir socialinį pensijų draudimo stažą, įgytą iki tos datos, nėra.

Skiriant socialinio draudimo pensijas pagrindinė sąlyga yra socialinis pensijų draudimo stažas. Kiekvienai pensijos rūšiai stažo reikalavimai yra skirtingi. Valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti tiek vyrams, tiek moterims būtina turėti ne mažesnį kaip 15 metų socialinio pensijų draudimo stažo. Neturint tokio stažo, pensija neskiriama. Minimalaus socialinio pensijų draudimo stažo reikalavimai netekto darbingumo pensijai gauti nustatomi pagal nedarbingo ar iš dalies darbingo asmens amžių. Kuo vyresnio amžiaus asmuo, tuo didesnis socialinis pensijų draudimo stažas reikalingas pensijai skirti, pvz.: jei asmuo, kurio amžius iki 22 metų, pripažįstamas nedarbingu, pensijai skirti reikalingas minimalus stažas - 2 mėnesiai; jei pripažintam nedarbingu asmeniui - 44 metai, minimalus stažas - 6 metai ir t.t.

Pagrindiniai dokumentai, įrodantys iki 1994 m. sausio 1 d. įgytą socialinį pensijų draudimo stažą, yra darbo knygelė ir socialinio draudimo pažymėjimas. Šiuos dokumentus reikia pristatyti į „Sodrą“.

Jei darbo knygelė dingusi, socialinio pensijų draudimo stažas gali būti įrodomas stažo pažymomis, kurias išduoda buvusi darbovietė arba archyvas. Minėtais dokumentais asmuo gali pasirūpinti pats. Tačiau jei dėl tam tikrų priežasčių to padaryti negali, jis turi teisę prašyti, kad trūkstamų pensijai skirti dokumentų iš archyvų ar buvusių darboviečių pareikalautų „Sodra“.

Pensijai skirti šiuo metu taip pat reikalinga buvusių darboviečių išduotos pažymos apie asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per laikotarpį nuo 1984 m. sausio 1 d. iki 1993 m. gruodžio 31 d. Jei dokumentai saugomi archyve, tokią pažymą arba archyvinių dokumentų kopijas išduos archyvas.

Tokiais atvejais, kai asmuo iš karto nepateikia visų stažą ar pajamas įrodančių dokumentų, pensija gali būti skiriama pagal „Sodrai" jau pateiktus dokumentus. Vėliau, pateikus papildomus dokumentus, naujo dydžio pensija skiriama nuo mėnesio, einančio po to mėnesio, kurį pensininkas padavė prašymą padidinti pensiją (su visais kitais būtinais dokumentais), pirmosios dienos.

Išsamesnę informaciją apie pensijai paskirti reikalingų dokumentų (duomenų) kaupimą galima gauti „Sodroje“. „Sodros" darbuotojai patars, kur kreiptis dėl pažymų apie stažą ar pajamas gavimo, arba padės juos gauti iš archyvų ar buvusių darboviečių. Šiuo metu senatvės pensijos amžius, moterims - 60 metų, vyrams - 62 metai ir šeši mėnesiai.

„Sodros“ informacija
 

 
Reklaminis skydelis