Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2502
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12689
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl neaiškumų pildant 2012 metų gyventojų pajamų ir turto deklaracijas

2013 m. kovo 27 d. trečiadienis Nr.22 (1265)

Į Vilniaus teritorinę ligonių kasą (Vilniaus TLK) pastarosiomis dienomis kreipiasi daug gyventojų, kuriems kyla neaiškumų pildant Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikiamas gyventojų pajamų ir turto deklaracijas.

Pavyzdžiui, kai kurie gyventojai piktinasi, kad nors visus metus dirbo, deklaracijoje pažymėta, kad jie  neapdrausti sveikatos draudimu valstybės lėšomis, ir teiraujasi, kodėl taip yra.

Primename, kad, vadovaujantis LR Sveikatos draudimo įstatymu, apdraustaisiais laikomi:

· dirbantys asmenys, už kuriuos darbdavys moka privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, 

· asmenys, vykdantys individualią veiklą ir patys už save mokantys PSD įmokas,

· savarankiškai PSD įmokas mokantys asmenys,

· valstybės lėšomis apdrausti asmenys.

Vadovaujantis minėtu įstatymu, apdraustaisiais, kurie draudžiami valstybės lėšomis, laikomi darbo biržoje užsiregistravę nedirbantys darbingo amžiaus asmenys, dieninių skyrių moksleiviai ir studentai, nedirbantys darbingo amžiaus asmenys, turintys būtinąjį stažą valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti, vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų, auginantis du ir daugiau vaikų iki pilnametystės, ir kt.

Tad asmenys, kurie dirba bei moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas, yra apdrausti privalomuoju draudimu, bet ne valstybės lėšomis.

Nemažai į Vilniaus TLK besikreipiančių gyventojų teiraujasi,  kodėl gyvendami užsienyje ir apie tai iš anksto pranešę, jie visvien privalo grąžinti kelių šimtų litų privalomojo sveikatos draudimo įmokų skolą.

Dėmesio: visais 2012 metų įmokų dydžio ir skolų klausimais gyventojai turėtų kreiptis ne į teritorinę ligonių kasą, o į Valstybinę mokesčių inspekciją (daugiau informacijos tel. 1882).

Į teritorinę ligonių kasą turėtų kreiptis asmenys, kurie norėtų patvirtinti savo draustumą valstybės lėšomis. Tai yra – vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų, vienas iš tėvų, auginantis du ir daugiau vaikų iki pilnametystės,  studijuoti į kitas ES šalis išvykę studentai, nedirbančios moterys jų nėštumo laikotarpiu 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo ir kt. asmenys, kurie turi teisę būti apdrausti valstybės lėšomis (daugiau informacijos tel. 8 700 8888).

Be to, primename, kad Vilniaus TLK interneto svetainėje www.vilniaustlk.lt kiekvienas gyventojas gali pasitikrinti, ar šiuo metu yra draustas – reikia atsidaryti nuorodą „Internetu pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“. Vilniaus TLK interneto svetainėje yra ir nuoroda į„Elektroninius valdžios vartus“, kur galima sužinoti apie savo draustumo laikotarpius bei tai, kiek kiekvienam gyventojui suteikta medicininių paslaugųir išrašyta Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis kompensuojamų medikamentų.

Vilniaus TLK inf.

 
Reklaminis skydelis