Mes turime 321 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5269
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15456
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91486
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčioniškiai jau mėgaujasi ekologiškais ir tautinio paveldo gaminiais

2011 m. birželio 25 d., šeštadienis Nr. 46 (1093)

Per Lietuvą ritasi sveikos gyvensenos banga. Itin akcentuojama ir sveika mityba, kuri neįsivaizduojama be ekologiškų ir ūkininkų išaugintų produktų, namuose pagaminto natūralaus ir sveiko maisto.

Birželio 20 dieną, pirmadienį, Švenčionyse, Adutiškio g. 6, duris atvėrė sveiko maisto parduotuvė „Mūsų krautuvėlė“. Tai – ekologiškų, tautinio paveldo gaminių ir patikimų ūkininkų produkcijos maisto prekių parduotuvė, kokios rajono centre iki šiol dar nebuvo. Apie sumanymą užpildyti šią rinkos nišą, apie „Mūsų krautuvėlės“ asortimentą ir ateities planus „Švenčionių krašto“ korespondentė Irena POŽĖLIENĖ kalbasi su UAB „Maisto amatai“ direktoriumi Emiliu PUIDOKU.

 

Kodėl nusprendėte imtis būtent tokio verslo – atidaryti sveiko maisto parduotuvę?

Tai paskatino net kelios priežastys. Viena jų, kuri dar labiau sustiprino norą maitintis sveikai, buvo per įvairias šalies televizijos laidas eskaluojama tema apie įvairių Lietuvos gamintojų bei augintojų nesąžiningumą, naudojamas uždraustas trąšas, pavojingus maisto priedus bei pakaitalus, produkcijos perfasavimą, nesąžiningai pailginant prekės galiojimo laikotarpį.

Antroji yra ta, jog esu dviejų mažų vaikų tėvas, puikiai suprantu, kad augantis organizmas reikalauja kokybiško maisto ir būtent nuo maisto kokybės priklauso jo atsparumas ligoms ir negalavimams. Tai aktualu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems žmonėms. Parduotuvių lentynose visada ieškodavau kokybiško maisto, bet, kaip ir visi, pastebėjau, jog vyrauja produktai su dideliu „E“ skaičiumi, mėsos pakaitalais ir labai ilgu galiojimo laiku. Suprantama, kad natūralus pienas negali būti šviežias dvejus metus, o išpakuotas karšto rūkymo kumpelis – tinkamas vartoti po mėnesio. Norint sužinoti tikrą galiojimo laiką reikia palyginti su kaimišku natūraliu maistu.

Apie tai prieš gerus porą mėnesių kalbėjausi ir su žinoma mūsų krašte verslininke, sveiko gyvenimo būdo puoselėtoja Rūta Repečkaite. Pokalbio metu ji man pasiūlė steigti sveiko maisto parduotuvių tinklą, ir netrukus įkūrėme UAB „Maisto amatai“.

 

Dar prieš parduotuvės atidarymą minėjote, kad prekiausite ekologiškais, tautinio paveldo ir patikimų ūkininkų gaminiais. Koks gi asortimentas bus Jūsų parduotuvės lentynose?

Dėl asortimento dirbome labai kruopščiai, norėjome, kad į lentynas patektų tik geriausi ir švariausi produktai, reikalavome iš gamintojų sertifikatų, produktų patvirtintų aprašymų bei kitų kokybės įrodymų. Ieškojome patikimų rajono ūkininkų, kurie galėtų tiekti mums daržoves, vaisius, uogas.

Šiuo metu pirkėjams siūlome ir Lietuvoje, ir užsienyje vertinamas, laiko ir pirkėjų jau patikrintas produktų grupes.

 

Pavyzdžiui...

Visiems rekomenduoju paragauti UAB „Kanrugėlė“ įvairių mėsos gaminių, kurie yra pagaminti pagal tautinio kulinarinio paveldo tradicijas. 2006 m. UAB „Kanrugėlė“ už jos gaminamą šaltai rūkytą skilandį buvo apdovanota sidabro medaliu „Lietuvos metų gaminio“ konkurse. Kiti šios įmonės produktai, taip pat ir lietuviški lašiniai, yra gavę Etninio paveldo sertifikatą. Šaltai rūkyti gaminiai (skilandis, „Kaimiškas“ kumpis ir kt.) yra Lietuvos kulinarinio paveldo fondo sertifikuoti. 2009 m. įmonė gavo Žemės ūkio ministerijos kvietimą atstovauti Lietuvai „Žaliosios savaitės“ parodoje Berlyne. Po mėnesio ši produkcija buvo aukštai įvertinta ir mugėje Dubline.

Nemažai žmonių žino ir vartoja ekologiškus produktus iš Ustukių malūno. Dabar jų nuolat galės įsigyti „Mūsų krautuvėlėje“. Tai produkcija, kurioje išsaugotos visos vertingos grūdo medžiagos. Tai natūralus produktas – jame nėra jokių priedų. Rupiuose kvietiniuose miltuose paliktos sėlenos ir grūdų gemalai, juose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų. Rupaus malimo miltai yra daug geriau virškinami. Juos galima vartoti ir vienus, ir maišyti su žirnių, miežių, rugių ar baltais kvietiniais miltais.

Natūrali Kanrugės juoda duona ir jos gaminiai. Viskas pagaminta iš natūralių, nepriekaištingos kokybės produktų.

Jadvygos Balvočiūtės gydomosios žolelių arbatos – tai nuostabi galimybė praktiškai susipažinti su turtingu Lietuvos augalų pasauliu, pajusti jų poveikį kūnui ir sielai, pasigėrėti gamtos kvapais ir arbatų spalvų gama. Šis ūkis – vienas iš netradicinių verslų pavyzdžių Lietuvoje. Jadvyga Balvočiūtė savo žolelių arbatas pristatė ir užsienyje: Lietuvos ekspozicijoje Tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės mugėje „Žalioji savaitė“ (Vokietijoje, 2006 ir 2007 m.), mugėse Lenkijoje, Suomijoje ir Latvijoje. Viešėdamas Lietuvoje su šios žolininkės arbatomis susipažino ir susižavėjo net Jungtinės Karalystės princas Čarlzas.

Parduotuvėje pirkėjai ras ir natūralių be jokių nenatūralių priedų pieno gaminių, šalto spaudimo ekologiškus rapsų ir linų sėmenų aliejus, mūsų krašto bitininkų natūralaus medaus, rajone žinomo ūkininko Algio Petriko daržovių.

 

Sakėte, kad visa produkcija sertifikuota ir yra aukštos kokybės.

Parduotuvėje esančių prekių kokybė yra patvirtinta sertifikatais, ekologiško ūkio pažymėjimais, apdovanojimais. Visa tai bus iškabinta ant parduotuvės sienų, kaip kokybės įrodymas.

Tai pat kiekvienas pirkėjas galės prisidėti prie parduotuvės asortimento plėtros, užsisakyti prekių ar rekomenduoti gamintojus bei ūkininkus. Į kiekvieną išsakytą mintį, pasiūlymą ir norą bus įsiklausyta. Manau, pirkėjai padės mums išplėsti parduotuvės asortimentą ir papildyti jį „Mūsų krautuvėlės“ koncepciją atitinkančiais gaminiais ir produktais.

 

Į verslą žengėte ryžtingai. Kokie tolimesni planai?

Artimiausiu metu planuojame atidaryti tokias parduotuves Švenčionėlių, Pabradės ir Visagino miestuose. Jau dabar juose aktyviai ieškome tinkamų parduotuvei patalpų.
 

 
Reklaminis skydelis