Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2277
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12464
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88494
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nedarbas stabilizuojasi, bet padėtis išlieka sudėtinga

2013 m. kovo 23 d. šeštadienis Nr.21 (1264)

Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyrius rajono darbdaviams ir suinteresuotiems asmenims pristatė darbo rinkos 2013-ųjų metų prognozes. Skyriaus darbuotojas Vidas Žvirgždas išsamiai papasakojo apie esamą padėtį darbo rinkoje, pokyčius ir prognozes. Pranešimas paremtas praėjusių metų pabaigoje šalyje vykdyta darbdavių apklausa darbo jėgos 2013 m. poreikiui įvertinti (apklausti 4 tūkst. darbdavių).

Per pastaruosius 12 mėnesių bedarbių skaičius mažėjo. Prognozuojama, kad registruotas nedarbo lygis mažės ir toliau, bet registruoto nedarbo rodikliai išliks aukšti. Tyrimas rodo, kad padėtis darbo rinkoje 2013 metais yra optimistiškesnė nei 2012 metais. Bedarbių skaičius sumažės, o įdarbinimas padidės. Numatomas 2,4 proc. dirbančiųjų augimas, daugiausia pramonės ir paslaugų sektoriuose. Daugiausia darbo vietų bus steigiama kvalifikuotiems asmenims (65 proc.): 47 proc. kvalifikuotiems darbininkams ir 18 proc. kvalifikuotiems specialistams. Likusi dalis (35 proc.) - nekvalifikuotiems darbininkams. Tuo tarpu apie 45 proc. registruotų bedarbių neturi profesinės kvalifikacijos. Yra galimybės šią spragą užpildyti, ir registruoti bedarbiai apie tai informuoti. Darbo birža siūlo bedarbiams profesinius mokymus, kursus, kuriuos baigę asmenys žymiai tvirčiau jausis ir sėkmingiau konkuruos. Darbuotojų paklausa auga. 2013 metais įdarbinimas išaugs apie 2-3 proc. Vidutinis metinis nedarbas mažės visuose teritorinių darbo biržų skyriuose. Tikimasi, kad metų pabaigoje nedarbas sumažės iki 9 proc.

Darbo rinka sparčiai kinta: specialistų paklausa didėja – darbdaviai nuolat ieško darbuotojų, skelbia įvairių naujų darbo pasiūlymų, kurie aktualūs ne tik darbo neturintiems, bet ir dirbantiesiems – jiems aktualus ir esamo darbo keitimas, geresnio ir pelningesnio darbo paieškos. Stebima, kad Lietuvos darbo rinkoje vyravusią kelerius pastaruosius metus kiekybės problemą keičia kokybės problema. Anksčiau laisvų darbo vietų buvo registruojama mažai, o bedarbių gretos didėjo. Tačiau šiuo metu, kai darbdaviai registruoja vis daugiau laisvų darbo vietų, iškyla kokybės problema. Kvalifikuotų darbuotojų atlyginimai neskatina šių žinių įgyti. Be to, aukštosios mokyklos rengia labai plataus profilio specialistus, turinčius tik bendrinių žinių, todėl darbo rinkoje  trūksta specialistų, kurie išmanytų tam tikras specifines sritis.

Kad darbo ieškantiems, karjerą planuojantiems asmenims būtų lengviau orientuotis darbo rinkoje, darbo birža parengė įsidarbinimo galimybių Lietuvoje ir Vilniaus apskrityje barometrus. Juose specialybės ir darbininkiškos profesijos suskirstytos į didesnių, ribotų ir mažų įsidarbinimo galimybių lygius. Reikia pastebėti, kad įsidarbinimo galimybės ir paklausios profesijos šalyje ir Vilniaus apskrityje šiek tiek skiriasi, nes situaciją apsprendžia Vilniaus miestas. Bet kai kurios specialybės yra ypač paklausios. Tai – tarptautinio krovininių pervežimo vairuotojų, siuvėjų, virėjų, suvirintojų, medienos apdirbimo staklininkų, pardavėjų kasininkų, šaltkalvių remontininkų ir kt. Didesnes įsidarbinimo galimybes turi pardavimo vadybininkai, bendrosios praktikos slaugytojai, siuvimo technologai, finansininkai, buhalteriai. Į tai reikėtų atsižvelgti besirenkantiems profesiją abiturientams, gal tada ir jaunimo nedarbas nebūtų toks grėsmingai didelis – apie 25 proc.

Nors darbo birža prognozuoja, kad 2013 m. darbo vietų skaičius augs, nes visos įmonės numato augimą, vis dėlto tenka pripažinti, jog dėl įvairių aplinkybių situacija darbo rinkoje išlieka sudėtinga.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis