Mes turime 563 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1880
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20301
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102050
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paplito sveikatos „virusas“

2013 m. kovo 16 d. šeštadienis Nr.19 (1262)

Švenčionėlių lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ jau daug metų plinta „virusas“... sveikos mitybos. O vasario 22 d. jis pasiekė savo apogėjų – čia buvo surengtas projekto „Sveikos mitybos virusas“ respublikinė šventė-seminaras „Sveikatos šalyje“. Kadangi 2013-ieji yra paskelbti sveikatos metais, respublikinė ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacija „Sveikatos želmenėliai“ vykdo projektą „Paplito sveikatos virusas“. „Mūsų įstaiga mielai prisidėjo prie renginių maratono (jų išviso per metus buvo 50)“, - sakė Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio direktorė Aldona Čuvalova. Direktorė ir jos pavaduotoja Rima Paškonienė skaitė ir pagrindinius šio renginio pranešimus: „Švenčionėlių lopšelis-darželis „Vyturėlis“ asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ narys“ ir „Vaikas ir sveika mityba“.

Vasario 22 d. vykusi šventė-seminaras buvo apibendrinantis įvairias veiklas, užsiėmimus renginys, prie kurio prisidėjo įstaigos darbuotojai, ugdytinių tėveliai, socialiniai partneriai. Atvyko ir garbių svečių: Respublikinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ pirmininkė Danutė Jakučiūnienė, Švenčionių r. savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Miščenko, Švenčionių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Daiva Vinogradova, Rokiškio vaikų lopšelis-darželio „Vyturėlis“, Trakų vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“, Visagino vaikų lopšelio-darželio „Auksinis raktelis“ atstovai. Šventėje dalyvavo ir Švenčionių vaikų lopšelio-darželio „Gandriukas“ bei Pabradės vaikų lopšelio-darželio „Varpelis“ atstovai, nors šios dvi įstaigos ir nėra asociacijos narės, bet labai domėjosi asociacijos „Sveiktos želmenėliai“ veikla. Galbūt ateityje ir jos taps asociacijos narėmis.

Šventė prasidėjo Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio muzikos vadovės Vandos Miloš atliktu darželio himnu, kuris jau tapo gražiu kiekvieno čia vykstančio renginio akcentu.

Iš pradžių svečiams buvo surengta ekskursija po Švenčionėlių vaikų lopšelį-darželį „Vyturėlis“, kuris pastaruoju metu labai išgražėjęs ir dėl renovacijos, ir dėl vykdomų įdomių projektų bei pačių auklėtojų kūrybiškumo. Daug kam dar buvo naujovė šviesos stalai, kurie yra „Nykšttukų“ grupėje, taikančioje vaikams ugdyti Reggio Emilia sistemą. Svečius sudomino ir sužavėjo iš džiovintų vaisių ir daržovių sukurti paveikslai, kurie taip pat yra kūrybiško vaikų ugdymo proceso dalis. „Džiovyklėje kartu su vaikais džioviname vaisius ir daržoves, pasižiūrime, kaip jie atrodo iškart tik supjaustyti, kokios spalvos, kvapo, skonio, o po to palyginame, kaip jie pasikeitė džiūdami, - pasakojo „Vyturėlio“ direktorės pavaduotoja Rima Paškonienė. – Išragavę, iščiupinėję, išuostę iš visų šių gėrybių kartu su vaikais sukuriame dar ir paveikslus“.

Seminare gerąja darbo su mažaisiais „Varpelio“ vaikučiais patirtimi dalinosi auklėtoja metodininkė Rimutė Pribušauskienė, išradingai pateikusi inscenizuotą pranešimą „Viru viru košę...“. Ji ne tik įdomiai papasakojo apie košių naudą augančio vaiko organizmui, bet ir parengė savo grupės ugdytinių košės virimo vaidinimą, kuriame visų dėmesį prikaustė ir didžiulis katilas, ir didžiulis šaukštas. Prie šio teatralizuoto pranešimo daug prisidėjo ir vaikučių tėveliai. R.Paškonienė pabrėžė, kad tėveliai labai aktyviai dalyvauja Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ bendruomenės gyvenime ir kuo galėdami prisideda prie savo vaikučių ugdymo kokybė.

„Rugelio“ grupės auklėtoja metodininkė Birutė Račinskienė sukūrė dainelės žodžius apie duonelės kelią iki mūsų stalo, kurią vaikai smagiai sudainavo. Auklėtoja savo inscenizuotą pranešimą „Ant mano delno guli duonelė...“ parėmė ne tik šiuolaikiniais pasakojimais apie duoną, bet priminė ir labai labai senus laikus – net pirmykštę bendruomenę. Duona – visais laikas turtas.

„Bitutės“ grupės vaikai šoko šokį „Bitutė, pilkoji“, o jų auklėtoja metodininkė Nijolė Bojarunec papasakojo apie sveikatą iš avilio – tai taip pat inscenizuotas pranešimas „Sveikata iš avilio“.

Po tokių smagių ir informatyvių inscenizuotų pranešimų „Linelio“ grupės auklėtoja metodininkė Jūratė Jurkuvėnienė ir „Drugelių“ grupės auklėtoja metodininkė Alicija Urbanienė pakvietė visus į Sveiko maisto kavinę „Kromelis“. „Kromelis“ švenčionėliškiams gerai žinomas pavadinimas, nes taip vadinasi ekologiškais ir ūkininkų išaugintais maisto produktais prekiaujanti parduotuvėlė. Pedagogės ne tik suteikė teorinių žinių apie sveiką maistą, bet ir pakvietė dalyvius bei svečius pačius pagaminti vaisių ar daržovių salotas, kurias paskui visi kartu degustavo. Išradingumu nustebino mišrainės „Obuolio bučinys iš Visagino“, Rokiškio „Pavasarėlis“. „Ne tik šios – visos mišrainės buvo labai skanios, jas su malonumu išragavome per kavos pertraukėlę, o už šaunias salotas visiems buvo įteiktas prizas – įstaigos darbuotojų vaidinimas „Šiuolaikiška ropė“, - juokėsi direktorės pavaduotoja R.Paškonienė. Ji be kita ko pasidžiaugė, kad vaidinimas visiems taip patiko, kad artistai su šiuo spektakliu buvo pakviesti į asociacijos baigiamąjį renginį, kuris numatytas rudenį.

Pertraukėlės metu visus džiugino ir itin romantiškai nuteikė Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio darbuotojų ansamblio, vadovaujamo muzikos vadovės V.Miloš, romansų koncertas.

Priešmokyklinės „Žiogelių“ grupės vaikai su auklėtoja metodininke Ivona Martinkėniene pristatė vaizdelį „Mažosios burtininkės“ (arbatėlės). Vaikai drąsiai vaidino, šoko ir dainavo, o renginio dalyviai žavėjosi ir auklėtojos kūrybingumu bei įdomiais drobiniais liaudiškais drabužiais, kuriuos visiems pasiuvo viena mamytė, darželis tik parūpino audinio.

Kitos priešmokyklinės grupės „Pieštukas“ auklėtoja metodininkė Danutė Ulčickienė supažindino su lietuviška mitybos piramide, o grupės vaikai visa tai apdainavo ir vaizdžiai „Sveikatos piramidę“ pristatė.

„Boružėlės“ grupės auklėtoja metodininkė Aldona Urbanienė užbūrė visus savo pranešimu „Vanduo – žmogaus džiaugsmas ir sveikata“. Jis buvo itin aktualus, nes kaip tik naujausiose sveikos mitybos piramidės rekomendacijose paprastas vanduo išskirtas į svarbiausią vietą.

Viena iš renginio viešnių Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Daiva Vinogradova su biuro specialiste pristatė pastaruoju metu itin populiarią sveiko gyvenimo būdo dalį – šiaurietišką ėjimą, kurio gerbėjų ir propaguotojų nemažai esama ir Švenčionių rajone. Juk be sporto, mankštos ir judėjimo sveika gyvensena neįsivaizduojama!

Renginys iškilmingai buvo baigtas respublikinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ himnu, kuriam taip pat toną davė energingoji muzikos vadovė V.Miloš.

Respublikinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ pirmininkė Danutė Jakučiūnienė buvo tiesiog sužavėta seminaro-šventės įvairiapusiškumu. Ji sakė, kad vykdama į Švenčionėlių vaikų lopšelį darželį „Vyturėlis“ nesitikėjusi, kad čia pmatys tiek naujovių ir atras daug sektinų pavyzdžių. Ypač gerus įspūdžius paliko inscenizuoti pranešimai, vaikų veikla ir išsamūs bei profesionalūs pedagogų pranešimai.

„Šie pagyrimai ir įvertinimai tapo įstaigos bendruomenei dar didesniu stimulu augti ir tobulėti“, - džiaugėsi ir renginyje dalyvavusi Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Miščenko, taip pat negailėjusi dalykinių komplimentų seminaro-šventės rengėjams ir visiems dalyviams.

Irena POŽĖLIENĖ