Mes turime 335 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1510
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dar yra galimybių gauti paramą ir įgyvendinti sumanymus

2013 m. vasario 23 d. šeštadienis Nr.14 (1257)

VVG „Švenčionių partnerystė“ vykdo mokymus paraiškų teikėjams ir rengiasi skelbti III kvietimą

Praėjusią savaitę VVG „Švenčionių partnerystė“ vyko mokymai potencialiems paraiškų teikėjams. Žinomas bendruomenių konsultantas Vytautas Mickus po dvi dienas konsultavo dvi paraiškų teikėjų grupes – norinčių gauti paramą verslo plėtrai ir viešųjų erdvių tvarkymui. V.Mickus atkreipė dėmesį, kad Žemės ūkio ministerija verslo paramai lėšų jau nebeturi, bet jų dar yra užsilikę vietos veiklos grupėse, todėl verslininkams vertėtų tuo pasinaudoti. Verslo projektų paramos intensyvumas 65 proc. ŽŪM palengvino sąlygas. Anksčiau minimali suma projektui buvo 25 tūkst. Lt, dabar ši riba panaikinta – projektai gali būti ir smulkesni. Projekto vadovė Birutė Borovikienė padrąsina norinčius pasinaudoti šia galimybe: „Ne viską pinigai lemia – jeigu turi tikslą, yra kam finansuoti, VVG puikūs santykiai su kredito unija, padėjusia  įgyvendinant ne vieną projektą“.

III kvietimui, kuris netrukus bus skelbiamas, liko paskutiniai pinigai, jeigu paraiškų teikėjai bus aktyvūs. II kvietimo paraiškų vertinimas užtruko labai ilgai. Sutartys buvo pasirašytos praėjus metams nuo pateikimo. Ši problema buvo visoje Lietuvoje. Pagaliau agentūra rado išeitį – nuo šiol bus pasirašomos dvišalės sutartys – tarp VVG ir paramos gavėjo, paraiškas vertins pati administravimo grupė. B.Borovikienė pripažįsta, kad darbas pasunkės, bet tempai paspartės.

Rengiant strategiją pačių verslininkų pageidavimu verslo projektams buvo skirta 1 mln. Lt, turi būti įgyvendinta 15 projektų. Netikėtai nustebino verslininkų pasyvumas. I kvietime nebuvo nė vienos paraiškos, II kvietime paraiškų pateikta 7, o įgyvendinami tik 3 projektai, likusieji persigalvojo. Vienas labai įdomus projektas jau įgyvendintas – fotomenininko kūrybinės erdvės sutvarkymas. Tai - pabradiškio Vlado Šarėjaus projektas. Kūrybingai įgyvendinus idėją, sukurtos ne viena, o visos penkios erdvės. Kaip viskas atrodo natūroje, verslo mokymų dalyviai apžiūrėjo svečiuodamiesi pas fotomenininką.

Pagal verslo paramos priemonę dar laukiama 12 paraiškų, joms liko 741 tūkst. Lt. Viešųjų erdvių projektams iš viso buvo skirta 2,7 mln. Lt. Įgyvendinti stambūs projektai: Labanoro bažnyčios šventoriaus įrengimas, Dvilonių poilsio zonos ir Pabradės skvero. Pagal planą privaloma įgyvendinti dar 9 viešųjų erdvių tvarkymo projektus, jiems liko 945 tūkst. Lt. Konsultantas Vytautas Mickus dvi dienas konsultavo šių projektų rengėjus, tikimasi, kad jie pateiks paraiškas. Šios priemonės paramos intensyvumas 90 proc., 10 proc. gali būti įnašas savanorišku darbu.  Bendruomenių, norinčių įrengti sporto aikštynus,  sutvarkyti teritorijas prie visuomeninės paskirties pastatų, prieigas prie vandens telkinių, atstovai gavo pakankamai žinių, kad padedant VVG administravimo grupei galėtų parengti paraiškas.

 Pasak V.Mickaus, paraiškų rengėjų lygis labai išaugo, ir jeigu dar kyla kokio nesusikalbėjimo, tai tik dėl ministerijos teikiamų normatyvinių aktų neaiškumo. Atsirado sąvoka supaprastintas žemės tvarkymo projektas, bet niekas negali atsakyti, kaip jis turi atrodyti, kas turi pasirašyti, o paraiškų teikėjams tai būtų didelis palengvinimas. Pavyzdžiui, daug kas nori įrengti kapinių tvoras, o geodeziniai matavimai neatlikti, į registrą neįvesta, neaiškus statusas. Labai praverstų tas supaprastintas projektas, bet jis kol kas neaiškus.

Projekto vadovė Birutė Borovikienė ragina paraiškų teikėjus būti aktyviems, nes čia minėtos sumos gali būti ne paskutinės. Pasak jos, verta turėti rezervinių projektų, nes šalyje yra VVG, kurios dėl įvairių priežasčių (nesutarimų, teisminių ginčų ir kt.) nesugebėjo įsisavinti lėšų, jos bus paskirstytos kitoms. „Jeigu sėkmingai įgyvendinsime projektus ir įsisavinsime mums skirtas lėšas, o kitaip ir būti negali, turime galimybių gauti papildomų lėšų rezerviniams projektams“, - optimistiškai nusiteikusi projekto vadovė Birutė Borovikienė.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis