Mes turime 622 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5988
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24409
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:106158
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradėje atidarė kasą lietuviško kapitalo bankelis – Ignalinos kredito unija

2011 m. birželio 18 d., šeštadienis Nr. 45 (1092)

Prieš devynerius metus įsteigta Ignalinos kredito unija išplėtė veiklą ir peržengė Ignalinos ribas. Jos kasos jau veikia Zarasuose, Dusetose, o trečiadienį atidaryta ir Pabradėje, „Maxima“ prekybos centro patalpose. Unijos įkūrėja ir valdybos pirmininkė Violeta Čeponienė atidarymo šventėje svarstė, kad galbūt jau reikėtų galvoti apie naują pavadinimą, nes numatoma ir tolesnė plėtra. Švenčionių rajone pirmiausia kredito unijos kasa atidaryta Pabradėje, kur, kaip teigia miesto bendruomenė, labiausiai trūksta bankinių paslaugų.

Artimiausiu metu planuojama atidaryti kasą ir Švenčionėliuose. Ir šiame mieste visas bankines paslaugas teikiančiai kredito unijai varžovų nedaug – vienintelis „Snoriukas“. Kaip sakė Centrinės kredito unijos juristas Vytenis Tomkus, visoje šalyje turinčios 173 klientų aptarnavimo taškus unijos sudaro rimtą konkurenciją bankams ir pagal klientų aptarnavimo taškus nusileidžia tik „Snorui“. Artimiausiu metu Ignalinos kredito unijos vadovybė planuoja atidaryti kasą Švenčionėliuose, miesto centre. Su laiku bus kasa ir Švenčionyse, nors čia kol kas susidūrė su problema – nėra tinkamų patalpų. Pabradės kasos atidaryme dalyvavusi rajono savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė sakė besidžiaugianti naujos veiklos pradžia rajone, tikinti unijos idėjomis ir patikino, kad tinkamas patalpas padės surasti, nes ši įstaiga labai reikalinga žmonėms.

Ignalinos kredito unijos ėjimas į mūsų rajoną buvo natūraliai apspręstas poreikio – jos nariais jau yra tapę ir paslaugomis naudojasi apie 50 mūsų rajono ūkininkų, verslininkų ir kt. subjektų, yra atstovų valdymo organuose – valdyboje Olga Oleškevič, stebėtojų taryboje – bendruomenių atstovė Birutė Borovikienė. Pirmuoju kredito unijos nariu mūsų rajone prieš metus tapęs Vaclavas Gabrinovičius sakė esąs labai patenkintas paslaugomis, ypač paskolų suteikimo sparta – viena-dvi dienos, ir paskola gauta.
Unijos nariais, kurie gauna visą platų bankinių paslaugų spektrą nemokamai, gali tapti ir visi privatūs asmenys, įsigiję 100 litų vertės pajų, bet, pasak Violetos Čeponienės, tokių kol kas nėra daug. Jau keletą metų nariai yra apsisprendę neimti dividendų, o geriau naudotis nemokamomis paslaugomis.

Komunalinius ir kitus mokesčius kredito unijos kasoje gali sumokėti visi gyventojai už mažiausią aptarnavimo tarifą. Kredito unijoje mokesčius moka ko ne visi ignaliniečiai, nes čia mažiausi paslaugų mokesčiai. Paslaugos gyventojams ženkliai didina apyvartines lėšas, o tai leidžia atpiginti paslaugas, ko labiausiai ir siekia kredito unija.

Pernai Ignalinos kredito unija pripažinta sėkmingiausia metų kredito unija, o jos vadovė Violeta Čeponienė išrinkta geriausia šalies kredito unijos valdybos pirmininke. O prasidėjo viskas nuo idėjos ir didelių abejonių, kas iš to išeis. Ponia Violeta prisimena, kaip prieš devynerius metus susėdo penkios iniciatorės, kurių tuomet niekas negalėjo suprasti, ir sutarė kurti uniją. Sunkiai surinko net būtinus narius – pusė šiaip ne taip įkalbėjo, o paskui viskas sustojo. Nugalėjo atkaklumas. Pirmieji pinigėliai irgi kaupėsi po centą kitą, bet, žiūrėk, jau ir tūkstantis litukų papildomas, paskui ir dešimtis tūkstančių, o, žiūrėk, jau ir milijonas. V.Čeponienė pabrėžia, kad unijos pagrindinis tikslas nėra pelnas. Unija siekia sutelkti kuo daugiau vartotojų ir atpiginti jiems paslaugas.

Šių metų pirmąjį ketvirtį 1581 narių skaičių turinti Ignalinos kredito unija jau valdė 18 mln. litų turtą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ