Mes turime 255 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:756
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19300
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66626
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Techninė pažanga – pasėlių deklaravimui

2013 m. sausio 30 d. trečiadienis Nr.8 (1251)

Pasitelkus modernias aerofotografavimo, informacinių technologijų sistemas per pastaruosius metus buvo sukurta pasėlių elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti žemdirbiams teisingiau ir greičiau teikti paraiškas paramai tiesioginėmis išmokoms gauti.

Techninės naujovės – palydovinio vaizdo ir aerofotonuotraukos – leidžia atlikti ir labai tikslią nuotolinę deklaruotų laukų patikrą, nustatyti atskiruose sklypuose augančių augalų rūšis, jų brandą ir plotus.

Dar prieš keletą metų tokios technologijos buvo prieinamos tik specialiosioms tarnyboms.

Elektroninio pasėlių deklaravimo ir nuotolinės patikros sistemos sudarė galimybę išvengti daugelio klaidų, netikslumų, išaiškinti kai kuriuos gudravimo arba neatsakingo pasėlių deklaravimo atvejus.

Kasmet žemdirbiams teikiamos paramos teisėtumą tikrina Europos Komisijos ir Europos Sąjungos Audito rūmų kontrolieriai.

Tenka apgailestauti, kad po Europos Komisijos patikrinimų buvo nustatyta neteisingo deklaravimo ir neteisėto tiesioginių išmokų išmokėjimo faktų – žemdirbiai deklaravo krūmais užaugusius plotus kaip pasėlius arba ganyklas ir, nepakliuvę į Nacionalinės mokėjimo agentūros (Agentūra) planinių patikrų deklaravimo vietose sąrašus, gavo neteisėtą paramą.

Tokių atvejų Lietuvoje nėra daug, bet Europos Komisijos Audito misijų reikalavimu neteisėtai išmokėta parama turi būti sugrąžinta į Europos Sąjungos biudžetą.

Agentūra 2012 m. pabaigoje nustatė nemažai neatsakingo ir nesąžiningo deklaravimo faktų. Iš neteisėtai paramą gavusių pareiškėjų Agentūrai bus pavesta išskaičiuoti jiems nepriklausančias lėšas.

Efektyvi, technikos pažanga paremta kontrolės sistema ateityje padės apginti sąžiningai dirbančių žemdirbių ir valstybės interesus, skirti paramą tik tinkamai reikalavimų besilaikantiems ūkininkams.

Žemės ūkio ministerijos informacija