Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2884
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21428
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68754
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Solidarumo maratonas primena: „Nedelskite! Pasirūpinkite ir savimi“

2011 m. birželio 18 d., šeštadienis Nr. 45 (1092)

Tradicinis „Nedelsk“ Solidarumo maratonas – graži šventė, kai bėgdami ar eidami pasidžiaugiame už tuos, kurie ligas nugalėjo, ir prisimename žmones, kuriuos ligos palaužė. Lietuvoje jau 7 metus projektas „Nedelsk“ organizuoja 1 valandos trukmės tokius sveikatinimo maratonus. Birželio 3 d., penktadienį, Švenčionėliuose jis vyko jau šeštąjį kartą. „Švenčionių krašto“ laikraštis ir Švenčionėlių kultūros centras jį rengia kartu Seimo narės Agnės Zuokienės inicijuotu sveikatinimo projektu „Nedelsk“.
Švenčionėliuose šešiuose čia vykusiuose Solidarumo maratonuose iš viso dalyvavo 1317 žmonių, kurie visi kartu nubėgo arba nuėjo 15001 km.

Šis rožinis renginys turi ir nuolatinių dalyvių, kurie per tiek laiko jau įprato čia dalyvauti ir kitaip jau nebegali. Pradėjęs dalyvauti pirmuosiuose maratonuose dar būdamas visai mažylis ir ne kartą apdovanotas prizais kaip mažiausias dalyvis dabar jau ūgtelėjęs pradinukas Džiugas Markevičius dar prieš kelias dienas iki maratono griežtai prisakė mamai, kad būtinai tądien ir jį atsivežtų į Švenčionėlius iš Švenčionių, kad tik nepraleistų svarbaus ir mėgstamo renginio. Džiugas, galima sakyti, užaugęs su šiuo maratonu ir įsijautęs į jo dvasią, šiemet jau nebegalėjo pretenduoti į mažiausiojo titulą, bet nuoširdžiai bėgiojo, sukdamas ratą po rato miestelio gatvėmis, o po to scenoje dar ir sudainavo dainelę, kurią repetuoja „Dainų dainelės“ konkursui. Pabėgioti kartu su visais nevengė ir kitas solistas – fortepijonininkas Lukas Kuleš, kuris šiemet ir artimuosius, ir mokytojus džiugino, skindamas laurus įvairiuose respublikiniuose ir net tarptautiniuose konkursuose.

Vyriausiąja maratono dalyve šiemet tapusi ir rėmėjų prizu apdovanota švenčionėliškė Regina Šiekštelienė – itin aktyvi moteris, kuri visada dalyvauja ne tik Solidarumo maratonuose, bet ir visuose kituose miesto renginiuose. Vyriausias maratone dalyvavęs vyras Leonas Snieška taip pat išskubėjo į namus su prizu.

Į šventę aktyviai įsijungė visos Švenčionėlių vaikų ugdymo įstaigos, suformavusios ir bėgikų komandas, ir parengusios koncertinius numerius. Labai šauniai scenoje pasirodė Švenčionėlių meno mokyklos muzikantai ir dainininkai, globos namų muzikos vadovės Linos Rodevičienės ugdytiniai, atvyko pakoncertuoti ir Švenčionių meno mokyklos direktoriaus pavaduotoja Lilija Girulskienė su savo mokinėmis. Labai nudžiugino ir švenčionėliškių Sivilevičių šeima, kurie, paskelbus apie maratoną, bene pirmieji prisistatė ir patikino norintys bėgioti, koncertuoti ir aktyviai dalyvauti. Švenčionėliškiai Laukevičiai taip pat aktyviai dalyvauja miestelio bendruomenės gyvenime ir į maratoną mielai atėjo visi kartu net su į svečius trumpam iš užsienio atvažiavusia dukra su anūkėmis. Į maratoną skubėjo užsiregistruoti ir Švenčionėlių bei Švenčionių vaikų dienos centrai, kurių vaikai yra judrūs ir mėgsta aktyvų bei sportišką gyvenimą. Prisijungė ir Švenčionių visuomenės sveikatos biuras, atvyko ir prizą įsteigė savivaldybės tarybos narė Jolanta Olechnovič, aktyvi sportininkė renginio rėmėjo – miškų urėdijos – atstovė Onutė Gylienė. Prizus įsteigė bei sveikatinimo renginį parėmė ir kiti socialiai atsakingi vietos verslininkai: „Zepter“, UAB „Lakaja“, UAB „Ginreda“, Jelenos grožio paslaugos, UAB „Galiuša“, Danutės Sviridovos kirpykla, „Gintaro sodyba“, IĮ „Jurita“.

Visą maratoną meistriškai „dirigavo“ jo vedėja Leonarda Vilčiauskienė. O saugų bėgiojimą Švenčionėlių gatvėmis užtikrino mūsų policija. Ačiū ir šiems, ir visiems visiems dalyviams, pagalbininkams bei rėmėjams!

Tą pačią dieną mūsų rajone švietėjišką informaciją ir patikras moterims atvežė ir Rožinio kaspino autobusėlis. Pirmąjį pusdienį Švenčionyse, Socialinių paslaugų centre, VU Onkologijos instituto gydytoja onkologė chemoterapeutė Audronė Lukšytė patikrino 65 moteris. Jauniausia – 27 m., vyriausia – 89 m. globos namų gyventoja. Aptikta keletas gerybinių krūtų pakitimų (cistų). Krūties vėžio ženklų nerasta. Visą komandą labai šiltai priėmė Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė ir visas šios įstaigos kolektyvas.

Švenčionėliuose popiet tą pačią dieną patikrintos 62 moterys. Jauniausiai – 19 m., vyriausiai - 73-eji. Aptikta keletas gerybinių krūtų pakitimų (cistų). Profilaktiškai pasitikrinti atvyko dvi moterys, kurioms jau buvo atliktos krūtų operacijos. Vienai moteriai autobusėlyje įtartas krūties vėžys. Iš viso Švenčionių r. birželio 3 d. pasitikrino 127 moterys.

Irena POŽĖLIENĖ