Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5168
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15355
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91385
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pabradėje teikiamos II lygio konsultacijos be varginančių eilių

2013 m. sausio 19 d. šeštadienis Nr.5 (1248)

Specialistai laukia pacientų iš viso rajono

Prieš pusmetį rajono savivaldybėje vykusiame gydymo įstaigų vadovų ir Ligonių kasos atstovų pasitarime buvo konstatuota, kad rajono gyventojai II lygio paslaugų gauna per mažai, o kai kurių ir išvis negauna. Šią problemą iškėlė Ligonių kasa. Tiriant profilaktinių programų įgyvendinimą paaiškėjo, kad kaimo vietovių gyventojai jomis naudojasi gerokai mažiau, negu miestų. Tuo pačiu paaiškėjo ir specialistų paslaugų netolygumas šalyje - kaimo vietovių gyventojams jos sunkiai prieinamos. Siekdama panaikinti paslaugų teikimo netolygumus, Ligonių kasa inicijavo ir valstybinių, ir privačių įstaigų specialistų kūrimąsi periferijoje, pasiūlė sudaryti sutartis ir apmokėti paslaugas. Taip Pabradės poliklinikoje savo filialus įkūrė dvi privačios gydymo įstaigos – Ukmergės medicinos diagnostikos centras ir Šeimos diagnostikos centras iš Vilniaus, kurio direktorius yra pabradiškis Alfonsas Ivanauskas. Abidvi privačios gydymo įstaigos teikia skirtingų specialistų paslaugas, tad tarpusavyje nekonkuruoja ir sėkmingai naudojasi tomis pačiomis patalpomis. Kol kas tenkinasi trimis kabinetais, bet, pasak A.Ivanausko, reikėtų dar vieno, kad vienu metu galėtų priiminėti ligonius keturi gydytojai. Taip pat planuojama turėti savo registratūrą.

Pabradės krašto, kurio gyventojams II lygio specialistų paslaugos buvo sunkiai prieinamos, šiuo metu jų turi platų pasirinkimą ir čia pat, savo mieste. Gyventojus priima net trys kardiologai – vaikų kardiologas, kardiologas gydytojas ir kardiologas echoskopuotojas. Gyventojai taip pat gali gauti urologo, ginekologo, neurologo, endokrinologo paslaugas, atlikti endoskopiją ar vidaus organų echoskopiją. Yra visi būtini specialistai vaikams konsultuoti – vaikų kardiologas, vaikų neurologas ir vaikų pulmonologas. Pasak Marijos Daugirdienės, pediatrės, tai dažniausi vaikų susirgimai ir reikalingiausios konsultacijos. Yra vaikų, kurie jau gimsta su širdelės ūžesiukais, traumomis. Juos būtina atidžiai stebėti, tinkamai įvertinti būklę, pokyčius. Gruodžio mėnesį vien tik širdies echoskopija atlikta 30 vaikų. Per mėnesį daug suteikta ir kitų specialistų paslaugų: 50 kardiologo konsultacijų (be echoskopavimo), per lapkritį – gruodį atlikta 300 vidaus organų echoskopijų, labai daug norinčių patekti pas neurologą, ginekologą ir kt. Peršasi baisi mintis, kad kaimo vietovių gyventojai dėl tolimų kelionių iš viso pas gydytojus nesilankė.

- Pradėjome veiklą tik lapkričio pabaigoje, - sako Šeimos diagnostikos centro direktorius Alfonsas Ivanauskas, - bet pagal pacientų srautą matome – poreikis didelis. Artimiausias mūsų tikslas – stipri kardiologija ir ginekologija čia, vietoje, kad žmonėms nereikėtų važinėti.

A.Ivanauskas patikino, kad esant poreikiui specialistų galėtų būti ir daugiau. Žmonės tikriausia apsidžiaugtų, jeigu būtų teikiamos ir II lygio oftalmologo bei odontologo (dantų protezavimo) paslaugos, bet tai – ateities reikalas.

- Mūsų gydymo įstaiga iš to negauna jokios ekonominės naudos, atvirkščiai, turime papildomų rūpesčių, bet džiaugiuosi, kad pavyko suteikti žmonėms tai, ko jiems labai reikėjo, - pasakoja Švenčionių PSPC Pabradės padalinio vyr. gydytoja Marija Daugirdienė. - Žmonės dabar pas mus gauna labai aukšto lygio medicininę pagalbą – daugelis pas mus konsultuojančių gydytojų dirba Santariškėse, kitose Vilniaus gydymo įstaigose. Be to, tai labai patogu sergantiems lėtinėmis ligomis, kai reikia pakeisti vaistus arba išrašyti tuos, kuriuos gali tik II lygio specialistai. Iki tol šiems pacientams tekdavo vien dėl vaistų laukti eilėse, važiuoti į Vilnių. Dabar turime ir gerus specialistus, ir labai gerą diagnostinę įrangą.

Marija Daugirdienė – ilgametė rajono savivaldybės tarybos narė, tad pasirūpinti žmonėmis buvo jos ir pažadas rinkėjams.

Svarbi informacija viso rajono gyventojams! Pas II lygio specialistus su savo šeimos gydytojo siuntimais dabar visi gali vykti į Pabradę. Bent jau kol kas čia nereikia laukti mėnesius, kaip Santariškėse, kad patektum pas norimą gydytoją. Pabradiškiai pas specialistus dažniausiai patenka tą pačią dieną, kai lankosi pas savo šeimos gydytoją.

- Taip pat galima užsirašyti iš anksto konkrečiai valandai, - paaiškina vyr. slaugos administratorė Astra Belevičienė. - Žmonėms tai labai patogu, gali susiplanuoti iš anksto, nereikia veltui gaišti laiko laukiant.

Astra Belevičienė taip pat pabrėžė, kad čia laukiami visi, norintys gauti kokybišką paslaugą. Reikėtų iš anksto telefonu suderinti laiką. Juk su Pabrade patogus susisiekimas ir Švenčionių, ir Švenčionėlių gyventojams.

Nuo lapkričio pabaigos konsultacines paslaugas Pabradėje teikiantis Šeimos diagnostikos centras gruodžio mėnesį išnaudojo tik trečdalį tam mėnesiui skirtos sumos – suteikė paslaugų už 20 tūkst. Lt, nors buvo pasirašyta sutartis 60 tūkst. Lt. Vadinasi, yra erdvės plėstis, teikiant dar įvairesnes paslaugas ir pritraukiant daugiau pacientų iš viso rajono.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis