Mes turime 358 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1803
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18004
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94034
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Padėkime paukščiams!

2013 m. sausio 16 d. trečiadienis Nr.4 (1247)

Žiema – sunkus metas daugeliui mūsų krašto gyvūnų. Ypač jis sunkus tiems, kurie rudeninių gamtos gėrybių gausos nepaverčia šildančiu riebalų sluoksneliu po kailiuku ir pasiryžta žiemą praleisti ne miegodami kur nors šiltame urvelyje, bet įvairiais būdais stengdamiesi prasimanyti taip šykščiai žiemos dalinamo maisto.

Ar visada mūsų pagalba paukščiams būna tikrai vertinga? Kartais net ir nedidelis gabalėlis lašinukų ar saujelė trupinių nuo mūsų stalo kritišku laikotarpiu gali išgelbėti ne vieno paukščio gyvybę, tačiau, norint tinkamai pagelbėti sparnuotiems, reikia žinoti veiksnius, kurie kasdien daro poveikį paukščiams.

Kad ir kur paukščiai žiemotų, jų gausumą reguliuoja įvairūs ekologiniai veiksniai, dėl kurių poveikio kiekvienais metais paukščių populiacijos išlieka maždaug to paties dydžio kaip ir ankščiau. Dauguma smulkiųjų žvirblinių būrio paukščių per veisimosi sezoną išveda dvi jauniklių vadas, kuriose vidutiniškai būna po 5 jauniklius. Vadinasi, sezono pabaigoje populiacija turėtų padidėti bent 5 kartus, tačiau moksliniais tyrimais nustatyta, kad sunkiomis žiemos sąlygomis išgyvena tik apie 10 % paukščių. Iš pasakyto galima padaryti išvadą, kad mūsų pagalba paukščių skaičių nors šiek tiek gali padidinti.

Visus lesyklas lankančius paukščius galima suskirstyti į vabzdžialesius (zylės, bukučiai, geniai) ir grūdlesius (juodgalvės sniegenos, geltonosios startos, žvirbliai, žaliukės). Todėl ir lesalus turime taikyti vieniems ar kitiems sparnuočiams.

Galima lesinti visais baltos duonos gaminiais (ne tik trupiniais). Tinka ir įvairių saldžių kepinių ir sausainių likučiai. Tačiau reikėtų vengti juodos duonos gaminių, ypatingai pasenusių, supelijusių. Jais paukščiai gali stipriai apsinuodyti.

Daugelis sparnuočių noriai lesa įvairų virtą maistą, ypač košes (ryžių, manų, sorų, avižų ir pan.). Kaip žinia, virtą maistą organizmas pasisavina žymiai lengviau. Be to, jį ruošiant, galima paįvairinti papildoma porcija riebalų (tinka visi tiek gyvuliniai riebalai, tiek aliejus), kurie ne tik padidina lesalo energetinę vertę, bet ir neleidžia jam visiškai sušalti. Dar reikėtų paminėti, kad paukščiai noriai lesa keptas ar virtas bulves ir net bulvių košę. Paukščiams galima duoti ir nevirtas kruopas. Beveik visi sparnuočiai noriai lesa sausus avižinius dribsnius, smulkias kvietines ar miežines kruopas.

Paįvairinimui lesyklose galima patrupinti balto sūrio ar varškės, labai smulkiai sukapotų virtos ar žalios kiaulienos odelių ar virtos mėsos.

Visų augalų sėklos taip pat labai vertingas maisto produktas. Iš jų paukščiai gauna organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Geriausiai šiam tikslui tinka juodos saulėgrąžų sėklos. Jas lesa beveik visi lesyklose apsilankantys paukščiai. Ant žemės besimaitinančių paukščių maitinimui tinka įvairių dydžių piktžolių sėklos, kurios gana gausiai aptinkamos šieno ir šiaudų pabiros. Tokie sėklų mišiniai puikiausiai tinka naminių žvirblių, karklažvirblių, geltonųjų startų ir kitų paukščių lesinimui.

Negalima siūlyti sūdytų ar rūkytų lašinių, pakepintų ir pasūdytų saulėgrąžų sėklų, pasenusių riebalų ar kitų atliekų nuo mūsų stalo!

Daugelis patyrusių paukščių maitintojų iš paprastų ir palyginti pigių maisto produktų patys gamina specialius patiekalus paukščių stalui. Pvz., į paprastus miltus įmaišo truputį nerafinuoto aliejaus, gaunama tiršta, riebi masė, iš kurios formuojami kukuliai. Įdėjus kukulį į lesyklą, kelioms dienoms zylių maitinimo problema bus išspręsta.

Dar reikėtų paminėti, kad ne visi paukščiai maitinasi lesyklose, geltonosios startos jų vengia. Jas galima maitinti tiesiog ant žemės, atviroje vietoje nuvalomas sniegas ir paberiamas maistas. Prie startų dažnai prisijungia ir žvirbliai.

Paprastai prie vienos lesyklos pastoviai lankosi kelios įprastos paukščių rūšys. Jei nepasirūpinsite specialia apsauga, lesykloje pradės lankytis varniniai paukščiai, kurie akimirksniu sules visą maisto davinį. Efektyviausiai nuo neprašytų svečių saugo ant lesyklų papildomai pritvirtinami skersinukai ar vielos pertvaros, kurios kliudo didesniems paukščiams patekti į lesyklos vidų.

Onutė GYLIENĖ

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė

 
Reklaminis skydelis