Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3111
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13298
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89328
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dabartiniai projektai kloja pamatus ateities darbams

2013 m. sausio 12 d. šeštadienis Nr.3 (1246)

Devintus metus Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir sėkmingai naudojasi narystės teikiamomis galimybėmis. Per 2007-2013m. programavimo laikotarpį parengta ir įgyvendinta beveik 3 tūkstančiai ES struktūrinių fondų finansuojamų projektų. Daugiau kaip 3,5 tūkstančio projektų įgyvendinimas tęsiamas. ES investicijomis kuriamas sveikesnis, patogesnis, jaukesnis gyvenimas.

Finansų ministerija jau kelis metus iš eilės organizuoja „Europos burių“ rinkimus, kurių tikslas įvertinti didžiausią naudą žmogui, kraštui, visuomenei teikiančius ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus ir jų vykdytojus.

Interneto vartotojai balsavę portale „Delfi“ išrinko laimėtojus, kuriems 2012 m. gruodžio 21 dieną Nacionalinėje filharmonijoje buvo įteiktos „Europos burės 2012“ apdovanojimų statulėlės. Renginyje buvo apdovanoti devyni iš 27 komisijos atrinktų projektų. Projektų įgyvendintojai buvo vertinami skirtingose kategorijose: už inovacijas apdovanojimas įteiktas AB „Ortopedijos technika“, už pažangų verslą – UAB „Precizika Metrology“, už galimybes tobulėti – VšĮ „Meikštų dvaras“, už galimybę dirbti jaunimui – Šeimos santykių institutui, už jaukią aplinką – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai, už suteiktas e-galimybes – Vilniaus universitetui, už šilumą – Anykščių rajono socialinių paslaugų centrui, už turiningą laisvalaikį – UAB „Rūta“, už atvertus kelius – Elektrėnų savivaldybei.

Nominacijomis siekiama išskirti progresyvias Lietuvos įmones, dirbančias gamyboje, teikiančias paslaugas ir įtakojančias Lietuvos ūkio raidą, skatinant gamintojus ir tiekėjus diegti pažangiausias technologijas, didinti įmonių, viso krašto konkurencingumą, naujų darbo vietų kūrimą, kvalifikacijos kūrimo iniciatyvas, pagalbą norintiems grįžti į darbo rinką, naujas galimybes atveriant internetiniams ir elektroniniams sprendimams, sveikatos ir socialiniams projektams. Beveik visų nominacijoms pristatytų projektų vykdytojai yra ne savivaldybės, o jų teritorijose veikiančios įmonės.

Specialiai į apdovanojimų ceremoniją atvykęs „Amsterdam Smart City“ projekto vykdytojas Frans-Anton Vermast pristatė naujovišką, Europos mastu pripažintą projektą, tarp kurio įvertinimų ir prestižinis Europos Komisijos „RegioStars Awards“ apdovanojimas. 2012 metais „Amsterdam Smart City“ projektas nugalėjo pasauliniame konkurse „World Smart Cities Awards 2012“ Pristatymo metu Frans-Anton Vermast kalbėjo, kad siekiant vystyti modernią ekonomiką, labai svarbios yra Vyriausybinės organizacijos ir valdžios institucijos, ir tik skirtingoms institucijoms bendradarbiaujant rezultatas gali būti sėkmingai pasiektas.

Po apdovanojimų visiems renginio dalyviams koncertavo žinomi Lietuvos operos ir baleto teatro atlikėjai.

Nors Švenčionių rajono savivaldybė įgyvendino ir įgyvendina daug įvairių projektų, finansuojamų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, tačiau kaip ir dauguma savivaldybių, nominacijoms projektų nesiūlė. Savivaldybė įgyvendina nustatytos apimties, kokybės ir vertės specialias savivaldybės funkcijas ir įsipareigojimus bendruomenei arba gyventojams, teikia viešąsias paslaugas, todėl savivaldybių įgyvendinami projektai iš šalies vertinant, gal ne visada tokie patrauklūs, kaip norėtųsi. Antra vertus, neįgyvendinus tokių projektų, kaip: „Plyno lauko infrastruktūros Švenčionių ir Švenčionėlių m. detalieji planai“, „Žemės sklypų suformavimo detalieji planai daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės m. statybai“, „Švenčionių rajono savivaldybės vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros specialusis planas“, „Švenčionių ir Švenčionėlių miestų urbanizuojamų teritorijų funkcinių zonų detalieji planai“ ir t.t., nebus galimybės įgyvendinti patraukliausių, pretenduojančių į apdovanojimus investicinių projektų. Todėl tikimės, kad kitų apdovanojimų ceremonijoje dalyvaus  ir Švenčionių rajone veikiančios įmonės, įgyvendinusios pažangius projektus.

Šiuo metu rajono savivaldybė yra pateikusi paraiškas arba įgyvendina apie 40 investicinių projektų, kai kurie iš jų galėtų pretenduoti ir į nominacijas. Bet ar tai pagrindinis tikslas? Tikslas - kurti patogų gyvenimą rajono žmonėms, todėl šalia aukščiau paminėtų „nematomų“ projektų įgyvendinami ir tokie kaip: „Administracinių pastatų, esančių Stoties g. 16 ir Lauko g. 6A Švenčionių mieste, rekonstravimas pritaikant jų patalpas socialiniam būstui“, „Investicijos į ikimokyklinio ugdymo įstaigas Švenčionių rajono savivaldybėje“, „Adutiškio buvusio lopšelio-darželio pertvarkymas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams“, „Aštuonių daugiabučių gyvenamųjų namų, esančių tarp Liepų ir Bažnyčios g. Švenčionėlių mieste renovacija“, „Sarių kaimo infrastruktūros plėtra“, vykdomi, arba pateiktos paraiškos eilei socialinių paslaugų asmenims su negalia ir seniems žmonėms projektų, Pabradės, Švenčionių miestuose gyvenamųjų namų kvartalų renovacijai ir atnaujinimui.

Mes, projektų vykdytojai, kartu su partneriais nuolat ieškome sprendimų, kaip efektyviau  panaudoti Europos Sąjungos skiriamą struktūrinę paramą, kaip geriau ir sklandžiau įgyvendinti  2013-ųjų m. projektus, taip pat kaip pasiruošti naujajam 2014 – 2020 m. daugiametės finansinės programos periodui, bandome nagrinėti, kaip buvo įgyvendinami ir administruojami 2007-2013 m. ES finansavimo  laikotarpio projektai, ką reiktų tobulinti, kokiasiniciatyvas ir mechanizmus reikėtų tęsti ar pradėti.

Audronė LINKUVIENĖ

Mero patarėja

 
Reklaminis skydelis