Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2953
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13140
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89170
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Geriausia Kalėdų dovana – šypsena

2012 m. gruodžio 22 d. šeštadienis Nr.98 (1242)

Sveikata didžiausias turtas – tai mes gerai žinome. O jeigu ją galėtumėte padovanoti savo artimajam Kalėdų proga? O gal norėtumėt tokia dovana palepinti save? Sveika šypsena – geros savijautos pradžia, tad kodėl nepadovanoti sau ir savo artimajam šypsenos?

Įprasta manyti, kad vizitas pas odontologą yra skausminga ir brangi procedūra, kurią dažnas atidėlioja ar nukelia vėlesniam laikui. Kiek šiandien kainuoja graži šypsena klausiame odontologo, Albodent odontologijos klinikos savininko Justino Gaidžio.

 

P. Justinai, ar daug pacientų kreipiasi į Jus, norėdami tiesiog – gražios šypsenos?

Taip, tokių norų esu pildęs. Tačiau pacientai ir odontologai gražią šypseną suvokia skirtingai. Pacientams – tai daugiau estetikos klausimas, o mums, šios srities specialistams, pirmiausia tai sveika burna, kuri lemia gražią šypseną. Todėl ir vizitas pas odontologą pradedamas ne nuo dantų gydymo, o nuo burnos higienos, kad burnoje neliktų mikrobų židinio, sukeliančio problemas.

 

Kaip dažnai reikia kreiptis į odontologus dėl burnos higienos?

Šios procedūros periodiškumas labai individualus: pavyzdžiui, rūkaliams patariama burnos higieną atlikti1-2 kartus per metus, nes rūkymas ypač spartina dantų akmenų susidarymą, lemiantį kaulinio danties audinio tirpimą. Gerai prižiūrimiems dantims ši procedūra atliekama rečiau. Svarbu, pacientams žinoti, jog kasdieninė higiena ir reguliarus vizitas pas odontologą gali užkirsti kelią daugumai burnos ir dantų problemų.

 

Ką daryti tiems pacientams, kurie per vėlai kreipiasi į dantų gydytojus? Ar jiems galima padėti?

Šiandien medicinos mokslai ypač pažangūs. Odontologijos mokslas Lietuvoje neatsilieka nuo pasaulinės praktikos, todėl bet kokia problema, susijusi su dantų gydymu, protezavimu, implantavimu ir estetika yra daug lengviau ir mažiau skausmingai išsprendžiama, nei anksčiau. Iš savo odontologo praktikos, pastebiu, kad daugybė žmonių, negali pilnavertiškai džiaugtis gyvenimu, dėl dantų problemų. Didžiausia jų – dantų netekimas dėl traumų, įvairių burnos ligų ar jų komplikacijų. Tokie pacientai ypač kompleksuoja, todėl vengia šypsotis, kas ilgainiui suformuoja ar paskatina pseudo mimikų atsiradimą (pakitęs veido raumenų darbas, maskuojantis natūralią šypseną), kuomet žmogui sunku nusišypsoti net ir dedant pastangas. Daliai pacientų dėl trūkstamo danties ar dantų eilės atsiranda kramtymo, žandikaulio sąnarių ar mitybos sutrikimai.

 

Gydytojau, šią problemą pašalina protezavimas, tiesa? Ar ši odontologijos sritis tobulėjo pastaraisiais metais, ar atsirado naujų protezavimo sprendimų, galinčių paprasčiau išspręsti dantų netekimo/neturėjimo problemas?

Žinoma, ši sritis viena pažangiausių ir perspektyviausių. Mokslininkai stengiasi atrasti vis naujų sprendimų, kuo pakeisti prarastus dantis, kad jie ne tik natūraliai atrodytų, bet ir nekeistų įprasto žmogaus gyvenimo ritmo. Kuo pakeisti prarastus dantis, žmonės suko galvas ir prieš šimtus metų. Pirmasis JAV prezidentas George’as Washingtonas toks rūstus, koks jis atvaizduojamas, nebuvo – tai gremėzdiškos ir nepatogios dantų plokštelės rezultatas, mat JAV prezidento dantų plokštelės protezas buvo pagamintas iš begemoto kaulo, kur buvo pritvirtinti žmonių, asilo ir arklio dantys.

Šiandien protezavimo priemonės kur kas labiau pažengusios, tačiau vyresnio amžiaus žmonės vis dar renkasiišimamus protezus. Odontologijos mokslas dirba žmogui, kad turimos burnos ir dantų problemos būtų išsprendžiamas taip, jog neįtakotų pacientų kasdienybės bei įpročių. Šiuo metu vienas iš populiariausių bedančių žmonių protezavimo metodų vis dar išlieka išimami daliniai ar pilni plokšteliniai protezai, kurie visame pasaulyje laikomi laikinaisiaisprotezais, kol bus baigtas efektyvesnis protezavimo būdas.

Išimami protezai sukelia pacientams dalinį neįgalumą – ribojamas maisto racionas, protezai netvirtai laikosi burnoje, nuolatos kliba, neretai spaudžia, trina, sukelia burnos gleivinės uždegimus; uždengia funkcines fonetikos zonas (pacientas švepluoja ar neaiškiai kalba, nes protezai dengia zonas kuriose formuojamas garsas;) bei recepcijos zonas (nejaučiamas skonis, maisto temperatūra), po jais kaupiasi maistas, kuris sunkiai pašalinamas, todėl atsiranda nemalonus burnos kvapas, yrantys nepašalinti maisto likučiai pagreitina plokštelinio protezo senėjimo/susidėvėjimo procesą.

 

O kaip šiandien gydomas dantų netekimas/neturėjimas?

Galiu pasidžiaugti, kad netektus ar nesamus dantis vis dažniau tenka atstatyti pasitelkiant dantų implantaciją. Daugėja pacientų turinčių sėkmingos patirties po šios gydymo procedūros. Visuomenėje blėsta mitai apie atmestus implantus, kuriuos lemia žmonių baimė, nežinia ar interpretacijos. Ši procedūra yra visiškai saugi. Šiandien - tai vienas pažangiausių dantų ar dantų eilių atstatymo metodų, kuomet dantų eilių defektai yra atstatomi neliečiant (nešlifuojant, nežalojant) gretimų sveikų dantų.

Ypač didelis dėmesys skiriamas pacientams su išimamais dantų protezais, kai galima pasiūlyti išimamus protezus pritvirtinti prie implantų. Tai užtikrina nelyginant didesnį stabilumą. Visi pacientai pasirinkę šią procedūrą gailisi, kad nepadarė to anksčiau, nes tai ypač pagerina gyvenimo kokybę.

 

Dažnai girdime šį gydymo būdą, bet ne iki galo suprantame, kas tai yra? Ar taiskausminga?

Tai chirurginis metodas, kuomet sukuriama atrama būsimoms dantų ar danties konstrukcijoms. Kad paprasčiau būtų suprasti, įsivaizduokite dirbtinę danties šaknį, kuri yra kaip “varžtelis” įsukama į žandikaulį. Tas “varžtelis” – tai implantas. Jis gaminamas iš titano lydinio, kuris yra visiškai saugus, nedirginantis žmogaus organizmo. Ant šio “varžtelio” tvirtinami dantų protezai. Procedūra yra atliekama naudojant vietinę nejautrą, todėl jaučiamas diskomfortas turėtų būti minimalus.

 

Kiek užtrunka toks gydymas? Ar gali sau leisti garbaus amžiaus žmogus tokias procedūras?

Gydymas – individualus dalykas, priklausantis nuo daugybės faktorių, lemiančių gydymo procesą. Pavyzdžiui, jei žmogus neturi trijų dantų, pakeisti juos implantais trunka1-2valandas; tuo tarpu dantų šaknų paruošimas protezavimui gali trukti kelis kartus ilgiau. Įsriegtas implantas yrailgaamžiškesnis, jam suteikiamasnet garantinisperiodas. Garantinio periodo metu, gydytojuipriėmus sprendimą, implantas pakeičiamas nauju nemokamai.

Sutinku, kad tokia dantų netekimo atstatymo procedūra nepigi, bet vertėtų nepamiršti, kad tai yra ilgalaikė investicija į pacientų sveikatą ir pilnavertišką kasdienybę. Kiekvienas gyvenimo tarpsnis pilnas akimirkų, dėl kurių verta nusišypsoti – todėl šiais pažangos ir inovacijų metais reikia domėtis – drąsiai eiti į odontologo konsultacijas ir ieškoti išeičių. Mes, profesionalai, visuomet rasime geriausią ir tinkamiausią asmeninį gydymo planą kiekvienam pacientui, atsižvelgdami tiek į jo poreikius, tiek į finansines galimybes. Graži šypsena grąžina pacientams pasitikėjimą savimi, kurį buvo ilgainiui praradę. Džiugu sutikti pacientus, kurie atgavo gyvenimo džiaugsmą ir skonį. Visada rekomenduoju nebijoti klausti ir domėtis –sprendimai visada čia pat.

 

Implantologija ir burnos chirurgija yra vienos sudėtingiausių odontologijos sričių, ar tai Jūsų profesinis „arkliukas“? Kur semiatės patirties?

Gydytojo profesiją pasirinkau, nes noriu padėti žmonėms turėti ne tik gražią, bet ir sveiką šypseną. Ir plombavimas, ir kanalų gydymas, ir burnos higiena yra mano kasdienio darbo sudedamosios dalys. Tai sveikos šypsenos komponentai. Chirurgija, estetinės rekonstrukcijos ir protezavimas – gražios šypsenos garantas. Tai ypač mokslo studijoms imlios sritys, todėl mano dienotvarkėje be darbo su pacientais yra laikas, kurį skiriu studijoms, praktiniams seminarams, paskaitoms, profesiniams suvažiavimams.

 

Ko palinkėtumėt artėjančių švenčių proga savo kraštiečiams?

Linkiu sveikatos ir optimizmo; niekada nesiliaukit šypsojęsi – ir gyvenimas nusišypsos Jums!

O savo kraštiečius kviečiu atvykti į konsultacijas, kur būsite išsamiai supažindinti su galimais gydymo būdais bei parinksime optimaliausią gydymo planą. Patirtis implantologijoje leis suteikti profesionalią pagalbą–konsultaciją, ir paneigti mitą, jog šiuolaikinė medicina – tik išrinktiesiems.

Ar žinojote, kad šypsantis dirba 13 raumenų, o liūdint 33, taigi nešvaistykim jėgų!

Visiems kraštiečiams – konsultacija nemokama.

 
Reklaminis skydelis