Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3658
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19859
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95889
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionys laiko tėkmės karuselėje

2011 m. birželio 15 d., trečiadienis Nr. 44 (1091)

(Tęsinys. Pradžia 43 numeryje)

Per Pirmąjį pasaulinį karą Švenčionys buvo pafrontės miestas. Vokiečių armijos puolimas įstrigo ryčiau Švenčionių, ir šie trejetą metų paragavo tos nelengvos dalios. Keliuose, jungiančiuose miestą su apskritimi, stovėjo vokiečių žandarai. Buvo uždrausta iš kaimo į miestą neštis maisto produktus. Jie tikrino dokumentus ir atiminėjo maistą. Miesto gyventojai buvo verčiami dirbti betikslį darbą, pavyzdžiui moterys privalėjo ravėti Turgaus aikštę (dabartinį miesto parką), kadangi turgus nevykdavo, aikštė greitai užželdavo žole. Vienam žmogui per savaitę parduodavo po 2 svarus duonos. Iš miesto darbams vokiečiai išvežė apie du šimtus žmonių.

Okupantai siaubė mišką. Mieste pristatė lentpjūvių. Iš aplinkinių miškų atvežtus medžius pjaustė ir rąstais grindė kelius į frontą. Specialiomis geležinkelio atšakomis medieną siuntė ir į Lentupį, o iš ten į Vokietiją. Okupacijos metais sutriko per amžius susiklostę gyvenimo ir prekybinio bendradarbiavimo pamatai. Vokiečių kareiviai labai dažnai ateidavo į miestiečių butus ir plėšikaudavo, paimdami net durų rankenas.

1918m.gruodžio pabaigoje į apskritį įžengė Raudonosios Armijos daliniai. Švenčionyse buvo įkurtas apskrities Revoliucinis komitetas. Vadovaujant Revkomui Švenčionyse buvo įsteigti šie skyriai: valdymo, kultūros-švietimo, sveikatos apsaugos, butų, socialinio aprūpinimo, maisto produktų komitetas ir revoliucinio teismo tardymo komisija. Vėliau buvo organizuotas žemės ūkio skyrius su poskyriais ir liaudies ūkio taryba. Vietinei buržuazijai buvo uždėta 250 tūkst. rublių kontribucija ir imtasi priemonių jai išieškoti. Tarybų valdžia ėmėsi kontroliuoti vaistines, odų ir kitų materialinių vertybių atsargas. Revoliucinei tvarkai palaikyti iš 40-ties žmonių buvo organizuota milicija. Masinio ir kultūrinio darbo centru Švenčionyse tapo proletarinis klubas. Jis buvo įsikūręs Vilniaus gatvės antrajame name. Prie jo veikė biblioteka ir skaitykla. Revkomas skyrė 2 tūkst. rublių klubo bibliotekos literatūrai pirkti. Švenčionyse atidaryta gimnazija. Pirmuoju jos direktoriumi buvo Zigmas Žemaitis.

1919 metų vasarą apskrityje jau šeimininkavo Pilsudskio lenkų armija.

(B.d.)

Nadežda SPIRIDONOVIENĖ
Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos
istorijos mokytoja metodininkė

 
Reklaminis skydelis