Mes turime 353 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1450
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11637
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87667
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pataisytas Mėgėjiškos žūklės įstatymas

2012 m. gruodžio 12 d. trečiadienis Nr.95 (1239)

Dėl vandens telkinių, skirtų mėgėjiškai žūklei, stokos, atrodo, Švenčionių rajonas nusiskųsti negali. Visose kaimiškų seniūnijų, išskyrus Sarių, teritorijose yra gana daug ir nuomojamų, ir privačios nuosavybės teise priklausančių ežerų ežerėlių. Jie skirtingo dydžio. Kartais ir nedidelis ežeras privačios nuosavybės teise priklauso keliems ar net keliolikai savininkų. Tuo tarpu ežero gėrybėmis naudotis nori ne tik jie, bet ir visi kiti.

Todėl nė kiek nenuostabu, kad gruodžio 4 d. Seime, atsižvelgiant į Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymus, priimtos Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos sukėlė nemažai įvairiausių minčių.

Senatvės pensininkams, paaugliams iki 16 metų, neįgaliesiems valstybiniuose vandens telkiniuose mėgėjiška žūklė buvo ir dabar lieka nemokama. Šią teisę jiems užtikrina ir naujojo įstatymo pataisos.

Dabar žvejams mėgėjams nustatytas 50 Lt metinis mokestis. Pernai jis buvo daug mažesnis. Privačių arba nuomojamų vandens telkinių savininkai šį mokestį nustatydavo savo nuožiūra. Respublikoje nereti atvejai, kada savininkas arba nuomotojas nustatydavo 100-150 Lt mėnesinį mokestį, nors Švenčionių rajone tokių lupikavimo faktų neteko girdėti.

Seimas nustatė, kad žvejybos plotų naudotojai gali tik sumažinti mokestį už mėgėjiškos žūklės leidimą arba leisti nemokamai žvejoti. Žvejybos leidimo kaina parai nustatyta 5-10, savaitei 20-30, mėnesiui 50 litų. Šių plotų savininkai ir nuomotojai neturi viršyti minėtų mokesčių dydžių.

Tokie įstatymo pataisų teiginiai sukėlė įvairių ir netgi gana prieštaringų nuomonių. Tuo nepatenkinti daugelis plotų naudotojų. Jų nuomone, naudotojai prižiūri jiems pagal sudarytas sutartis patikėtus vandens telkinius, nustatytu laiku ir nustatytais kiekiais įžuvina juos dabar ypač prabangia įžuvinimo medžiaga – lydekų, lynų, karosų, karpių šiųmetukais, dvimetukais. Jiems nepriimtina, kad savininko darbu, įdėtais pinigais naudotųsi ir kiti.

O tų kitų, reikia manyti bus nemažai. Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugijai (MŽD) priklauso apie 25-30 žvejų, mokančių nario mokestį. Prie jų pridėjus paauglius, senatvės pensininkus, neįgaliuosius, taip pat iš toliau atvykstančius, ypač pavasario – rudens laikotarpiu, žūklės mėgėjus, šis skaičius tikriausia šoktelėtų dešimteriopai. Ypač tai pasakytina apie Ignalinos, Molėtų, Švenčionių, Zarasų ežeringus rajonus. Teigiama, kad ežerai, kaip ir miškai, turėtų būti prieinami, kaip sakoma, arčiau liaudies. Kartu nuskamba ir kitokia nuomonė – ar toks prieinamumas nepažeidžia nuosavybės teisių?

Rajone turime daug mažyčių iškastinių vandens telkinių. Dažniausiai jie įrengti netoli gyvenamųjų namų arba namų valdoje. Tokiuose nedideliuose tvenkinėliuose savininkai augina karosus, lynus, lydekas, karpius ir net žolėdžius amūrus, maitina juos, žiemą iškerta eketes, kad žuvys nedustų. Tokiuose tvenkiniuose be savininko sutikimo žvejoti draudžiama. Švenčionių MŽD medžioklės žinovas Kęstutis Panavas sako, kad anksčiau draugija nuomojo 21 ežerą. Dėl įžuvinimo ir kitų išlaidų padidėjimo dabar išnuomoti liko tik 5 ežerai. Už mėgėjišką žūklę juose nustatė 20 litų metinį mokestį.

Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisos įsigalios ne nuo Naujųjų metų, o daug vėliau – nuo 2013-ųjų gegužės 1-osios. Per tą laiką dar gali būti priimti poįstatyminiai aktai arba kitokie pakoregavimai dėl pataisų. Iki 2013-ųjų  gegužės 1-osios dar galioja dabartinė mėgėjiškai žūklei nustatyta tvarka.

 

Už trofėjus – apdovanojimai

Švenčionyse vyko medžioklės trofėjų apžiūra. Geriausi eksponatai buvo atrinkti į respublikinę parodą. Tarp jų yra ir nemažai Švenčionių rajone sumedžiotų briedžių, stirnų, šernų.

Pirmojo laipsnio diplomais, patvirtintais Lietuvos MŽD pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Tijušo parašais, įvertinti Dariaus Vaiciukevičiaus, Rimanto Meškausko sumedžiotų stirnų ragai (atitinkamai po 142,68 ir 131,10 balo), Audriaus Petrauskio sumedžioto šerno iltys (127,55 balo). Už stirninų ragus antrojo laipsnio diplomus pelnė Leonas Zabiela ir Rimantas Meškauskas (atitinkamai po129,30 ir 125,90 balo).

Tarp prizininkų - trečiųjų vietų laimėtojų įrašyti jau minėti Audrius Petrauskis (briedžio ragai – 261,42 balo), Deividas Andrijauskas (šerno iltys – 111,20 balo), Leonas Zabiela (stirnino ragai 106,63 balo) ir Vaidotas Prunskus (stirnino ragai – 105, 48 balo).

Kartu su diplomais medžioklės trofėjų laimėtojams įteikti ir medaliai.

 

Lydekai suvilioti – trumpi terminai

Dar nežinia, kada vandens telkiniuose sutvirtės ledas. O dažniausiai ant pirmojo ledo žvejai mėgina laimę suvilioti lydeką gyvu masalu – žuvele. Švenčionių aplinkosaugos agentūros vyriausiasis specialistas Vytautas Veikutis sako, kad gyvu masalu gaudyti lydekas leistina tik iki sausio 1-osios, nuo sausio 1-osios iki vasario – tik blizgute.

Nuo vasario pradžios iki balandžio pabaigos aštriadančių plėšrūnių mėgėjiška žūklė uždrausta.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis