Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3620
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13807
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89837
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skiriama parama. Ar verta ja pasinaudoti?

2012 m. gruodžio 1 d. šeštadienis Nr.92 (1236)

Skyriuje – pirmasis interesantas

Valgydamas Arvydas dirstelėjo į laikraštį ir iškart valgį atidėjo į šalį. Jį labai sudomino 2012 m. balandžio 28 d. „Švenčionių krašte“ išspausdintas pokalbis „Papildoma parama melioracijos reikalams gerinti“ su Švenčionių r. žemės ūkio skyriaus vyriausiąja specialiste Rasa Čibiriene. Šį laikraščio numerį Arvydas Nalivaika, ūkininkaujantis Naujų Šaminių (Švenčionėlių sen.) laukuose, taip pat nuomojantis dalį žemių iš Bajorų bei Misiūnų (Švenčionių sen.) kaimų gyventojų, laiko ir iki šiol.

Jauną ūkininką sudomino parama  melioracijos griovių tvarkymui skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos“ . Netrukus jis atvyko į Žemės ūkio skyrių, susitiko su Rasa Čibiriene, aptarė būsimus darbus.

- Švenčionių rajone Arvydas Nalivaika buvo pirmasis ūkininkas, nusprendęs dalyvauti programoje, - dabar gerai prisimena R. Čibirienė. – Vėliau buvo ir daugiau ūkininkų, į mus šiuo reikalu besikreipusių. Tačiau daugelis jų dėl didelio užimtumo melioracijos reikalus atidėjo 2013-iesiems ar dar toliau. Kai kuriems besikreipusiems pritrūko ir tvarkytinų melioracijos griovių plotų, nes jie buvo mažesni nei 1 ha.

R. Čibirienė kartu su skyriaus vyresniuoju specialistu Modestu Juodakiu atvyko į Naujų Šaminių laukus, apskaičiavo tinkamoms finansuoti išlaidoms darbų kiekius: griovių šlaitų šienavimo, krūmų kirtimo ir jų pašalinimo, drenažo žiočių ir latakų išvalymo.

Netrukus buvo paruošta paramos paraiška pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Pelno nesiekiančios investicijos“ įgyvendinimo taisykles ir pateikta Nacionalinei mokėjimo agentūrai  prie Žemės ūkio ministerijos.

 

Tik trys pareiškėjai

Į Nacionalinę mokėjimo agentūrą  Arvydas atvyko priešpaskutinę paraiškų pateikimo dieną. Pirmu paraiškų surinkimo etapu iki liepos 10 d. iš Švenčionių r. buvo užregistruoti tik 2 pareiškėjai. Dabar jų yra trys. Tai jau minėtas Arvydas Nalivaika (griovio ilgis – 2,44 km, griovio šlaitų plotas – 1,94 ha), maždaug tik 1 km atstumu nuo Naujų Šaminių Pamurmės kaime gyvenantis Jonas Martinkėnas (griovio ilgis – 3,51 km, griovio šlaitų plotas – 2,95 ha) ir Piotras Mickevičius iš Pabradės seniūnijos Novosiolkų kaimo (griovio ilgis – 1,67 km, griovio šlaitų plotas – 1,94 ha).

Pravartu, matyt, priminti, kad paramos gavėjas turi iki kitų metų birželio 1 d. pateikti pranešimą apie įgyvendinta veiklą, taip pat likusius 5 metus vykdyti „Melioracijos griovių tvarkymas“ veiklą, kuri yra nustatyta Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veikloje „Melioracijos griovių tvarkymas“.

 

Kai bebro uodega dabar ne madoj

Gerai prisimenu: Lietuvai pareiškus norą įstoti į Europos Sąjungą, Kretuono ežero ledu su vietos aplinkosaugininkais į nedidelę salelę užsuko ir vienas Kopenhagos (Danija) universiteto dėstytojas.

- Ar galiu atsistoti ant šios bebrų suneštos krūvos? – atsargiai pasiteiravo vietinių aplinkosaugininkų.

- Ne, negalima, - išgirdo vieno vietinio gyventojo atsakymą.

Žinoma, vietinis aplinkosaugininkas tik pajuokavo ir paskui tęsė:

- Ne tik galite stotis, bet, jei norite, ir šokti ant šios bebravietės galite.

Daugelyje Europos Sąjungos šalių bebrų populiacija menka. Lietuvos aplinkosaugininkams prireikė nemažai pastangų įrodinėti, kad bebrų jokiu būdu neverta įrašyti į labai saugotinų gyvūnų sąrašą.

Šį epizodą prisiminiau, kalbėdamasis su Arvydu ir taip pat ūkininkaujančiu jo tėvu Edvardu Nalivaikomis.

Į mano klausimą, ar Arvydas nesigaili, ėmęsis tvarkyti melioracijos griovius, atsakė:

- Nesigailiu nė kiek. Pagaliau ir kitos išeities nėra. Net ir per pačius vasaros darbymečius su tėvu kas antras vakaras eidavom šakėmis ardyti bebrų padarytų užtvankų, kad vanduo vaga pratekėtų. O tokių užtvankų minėtoje vagoje net 6. Vienąkart praardai – kitą arba trečiądien bebrai jas vėl suremontavę.

Minėtas melioracijos griovys iškastas 1962-aisiais. Į vagos dugną daug durpžemio suslinko. Krūmokšnių, tinkamos medžiagos bebrams užtvankas statyti arba remontuoti, taip pat užtektinai. Permirksta laukuose pasėti javai. Dėl dirvų permirkimo ir šiemet liko nesudorota 6 ha kviečių, mažesnis plotelis – žirnių... Derliaus dorojimo technika dirvoje klimpsta. Be to, ir bebrai labai pasėlius iššliaužioja, išguldo.

Todėl sutvarkius griovius, bebrai neturės statybinės medžiagos užtvankoms statyti ir trauksis į apleistus griovius.

 

Darbymetis nusikelia žiemai

- Ar jau pradėjai, Arvydai, griovių tvarkymo darbus?

- Ne. Svarbiausius tvarkymo darbus ketinu atlikti žiemą.

Darbus atliks savo rankomis primityviais įrankiais: dalgiu, kirviu, kastuvu, lenktomis šakėmis, vietos gyventojų kriūkais vadinamomis.

Jaunasis ūkininkas girdėjo Molėtuose esant privačią įmonę, tvarkančią melioracijos griovių šlaitus, vagas. Molėtiškiai atvažiavo, pasižiūrėjo ir pasakė: tokiems darbams pinigų per mažai. Dirbti neapsimoka. Ir išvažiavo.

Dabar, kol dar gana šiltas ruduo, Arvydas, turintis didelę statybininko patirtį, dengia tėvo namo stogą beasbesčiais šiferio lapais. Šioje srityje iš Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos teritorinio Vilniaus paramos administravimo skyriaus tikimasi gauti finansinę paramą, kai darbai jau bus baigti.

 

Kviečia pasinaudoti europiniais pinigais

Tikintis skalsesnės duonos, tvarkyti melioracijos įrenginius vis vien reikės. Šiems darbams pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Pelno nesiekiančios investicijos“ dabar skiriama neginčijama pradinė pagalba. Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Čibirienė kviečia rajono ūkininkus ja pasinaudoti. Tam palanki proga yra ir dabar – paraiškų priėmimo terminas pratęstas iki gruodžio 14-osios.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis