Mes turime 352 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1569
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17770
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93800
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vilija Blinkevičiūtė: daugiau investuokime į žmones

2012 m. gruodžio 1 d. šeštadienis Nr.92 (1236)

Baigiasi 2012-ieji metai. Kokie jie buvo Europos Parlamente, teiraujamės europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės.

 

Gerbiama Vilija, metų pabaiga Europos Sąjungoje pažymėta karštomis diskusijomis dėl jos biudžeto ateities. Ar tai ir buvo vyraujanti tema Europos Parlamente šiais metais?

Šiemet Europos Parlamente svarstėme įvairias problemas ir priėmėme daug žmonėms svarbių sprendimų. Kiekvieną plenarinę sesiją kartu su Europos Komisijos ir Tarybos vadovais aptardavome  bendrijos aktualijas priėmėme ne vieną rezoliuciją.   Nemažai buvo diskutuota apie priemones, kurios užtikrina Europos Sąjungos (ES)  finansinį stabilumą.  Dauguma europarlamentarų pritaria finansinių sandorių mokesčio, euroobligacijų įvedimui, griežtesnei bankų veiklos kontrolei ir kitoms antikrizinėms priemonėms.  Tačiau mes nepritariame beatodairiškam  taupymui, kuris didina skurdą ir socialinę  atskirtį, trukdo ekonomikos bei užimtumo augimui. Nereikia pamiršti, jog  ES turi  solidariai  padėti spręsti ir atskirų šalių problemas. Todėl  biudžete būtina įvertinti ir Lietuvos finansinius poreikius Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, mūsų žemdirbių siekius gauti didesnes tiesiogines išmokas bei realius lėšų poreikius iš sanglaudos fondų. Europos Parlamentas yra už socialiai subalansuotą, pakankamą ir lankstų ilgalaikį biudžetą, kuris galėtų sustiprinti ES ekonomiką ir darbo rinką.

 

Tačiau ar visada šalių biudžetų sudarytojai už skaičių mato gyvą žmogų?

Deja, bet dar dažnai vyrauja nuomonė, kad ekonomikai svarbiausios yra investicijos į metalą, betoną, vertybinius popierius ir kitus materialius dalykus. Tuo tarpu investicijos į žmones bei jų socialinių reikmių tenkinimą dažnai suprantamos kaip „pravalgytos“ lėšos, kurios ekonominiu požiūriu yra vertingos tik kaip gamybą skatinantis vartojimas.   Dažnai pamirštama, kad pats žmogus yra svarbiausias ekonomikos veiksnys, nuo kurio kvalifikacijos, sveikatos, gebėjimo ir noro dirbti, demografinio elgesio ir dar daugelio kitų dalykų priklauso ir mūsų ekonomika.   Svarbu yra ne tik darbuotojo atlyginimas, bet ir valstybės investicijos į darbuotojų išsilavinimą, sveikatos ir socialinę apsaugą, darbo rinką ir kitas socialines sritis, kurias reikėtų vertinti ne kaip išlaidas, o veikiau kaip investicijas, kurios ateityje duos realios naudos. Ne mažiau svarbi yra ir verslo socialinė atsakomybė už savo darbuotojus, vartotojus, partnerius ir bendruomenę, kurioje jis veikia.

 

Tad, kaip reikėtų skatinti investicijas į žmones?

Manau, kad čia iniciatyvos galėtų imtis ir  ES.   Ekonominė ir finansų krizė parodė, kad valstybės narės, teikdamos prioritetą viešųjų finansų subalansavimui, nepakankamai dėmesio bei investicijų skyrė užimtumo skatinimui, švietimui, socialinei apsaugai bei kitoms socialinės politikos sritims. Pasekmės akivaizdžios – išaugęs nedarbas, skurdas ir socialinė atskirtis, kurios, deja, skaudžiausios buvo Lietuvai. Akivaizdu, jog būtinos naujos socialinių investicijų iniciatyvos ES ir labiau socialiai atsakinga šalių narių investicinė politika.

Europos Parlamento užimtumo ir socialinių reikalų komitete pritarėme rezoliucijai,  raginančiai valstybes nares pasirašyti Socialinių investicijų paktą, kuriame būtų nustatomi investicijų tikslai ir sukurtas monitoringo bei kontrolės mechanizmas. Verslo socialines investicijas galėtų žymėti Europos socialinis ženklas. Europos biudžete šioms investicijoms turėtų būti numatytos reikiamos lėšos.

Svarstant rezoliucijos projektą mes siūlėme, jog socialinės investicijos pirmiausia turėtų padėti kurti tvarias ir kokybiškas darbo vietas, gerinti bedarbių galimybes įsidarbinti, ugdyti darbo rinkos reikmes atitinkančią darbuotojų kvalifikaciją ir galimybes prisitaikyti prie pokyčių,  subalansuoti darbo rinkos lankstumą ir užimtumo garantijas. Ne mažiau svarbu yra tinkamai derinti šeimos ir profesinį gyvenimą, pertvarkyti pensijų sistemas, įveikti  skurdą ir socialinę atskirtį. Šią iniciatyvą ypač remia Europos Parlamento Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija. Neabejoju, kad po rinkimų Lietuvoje beatodairišką taupymą pakeis socialiai orientuota politika, kurią padės įgyvendinti ir  Europos Socialinių investicijų paktas.

 

Ar nebus mažinamas finansavimas šiuo metu iš ES biudžeto remiamoms socialinėms programoms, kurios įgyvendinamos Lietuvoje?

Europos Parlamente vyrauja nuomonė, jog negalima mažinti nei vienos socialinės programos finansavimo.  Būtina išlaikyti  svarbiausio socialinių investicijų šaltinio – Europos Socialinio fondo tinkamą  finansavimą. Jam turėtų būti skiriama ne mažiau 25 proc. visų sanglaudos politikai tenkančių lėšų. Taip pat siūlomeprojektų dalyviams sumažinti administracinę naštą bei  sudaryti palankesnes sąlygas gauti paramą  nevyriausybinėms organizacijoms.

Džiaugiuosi, kad Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitetas priėmė mano rengtą nuomonę dėl būsimos naujos švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programos "Erasmus visiems", kuri apjungs  net septynias prieš tai veikusias programas. Jos įgyvendinimui turėtų būti skirta  apie  19 milijardų eurų, t.y.  net 70proc.  daugiau nei dabar. 

Taip pat komitete pritarėme, kad būtų toliau finansuojama Europos globalizacijos fondo veikla.  Lietuvaiš šio fondo jau gavo beveik 10 mln. litų  padėti darbo netekusiems  Alytaus  "Snaigės" ir "Tekstilės", statybų, siuvimo ir baldų gamybos įmonių darbuotojams.   Numatoma, kad šio fondo paramą galėtų gauti ir žemdirbiai, įsidarbinę savarankiškai, pagal terminuotas ir laikinąsias darbo sutartis, o taip pat mažų ir vidutinių įmonių savininkai ir vadovai. Bus palengvinta ir finansinė dalyvavimo projektuose našta  mažiau ekonomiškai išsivysčiusioms ES šalims.

Neabejoju, jog Europos Parlamentas ir toliau principingai gins socialines investicijas, kurios  yra būtinos ir  laukiamos  Lietuvoje.

 

 Dėkoju už įdomų pokalbį, kurį tikiuosi artimiausiu metu pratęsti.

Rimantas Kazlauskas

 
Reklaminis skydelis