Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3110
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13297
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89327
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Maloniai kviečiame į folkloro vakarą „Saulės ratas“ Nalšios muziejuje

2012 m. lapkričio 28 d. trečiadienis Nr.91 (1235)

Adventas, prasidedantis Šv. Andriejaus dieną (lapkričio 30 d.) – tai dvasinio pasirengimo sutikti šventąsias Kalėdas metas, palydimas rimties ir susikaupimo. Visą adventinį laikotarpį nuo seno draudžiamos kuokinės, vestuvės, piršlybos. Advento laikotarpis – tai saulės sugrįžimo, dienų ilgėjimo laukimo laikotarpis. Žiloje senovėje žmonės šventai tikėjo, kad dienos trumpėja dėl nusilpusios saulės, o jos galia nusilpo todėl, kad ji kovoja su blogiu, piktosiomis jėgomis. Tad reikia maldomis ir apeigomis susigrąžinti saulę, sutvirtinti jos prarastą galią...

Nuo gruodžio 21 (žiemos saulėgrįžos) iki gruodžio 24 dienos (Kūčių) būna trumpiausios žiemos dienos ir ilgiausios nakties laikas, o nuo Kalėdų dienos pradeda ilgėti, taigi, tikėta, kad saulė nugali. Ir vėl iš naujo pradeda savo amžinos kelionės metų ratą.

„Šventas Andriejus striūnas nutrauko“ – taip sakoma liaudyje apie advento laikotarpio rimtį. Na, o kol „striūnos dar cielos“, lapkričio 29 dieną 18 val. visus maloniai kviečiame į Nalšios muziejų pasibūti drauge, prisiminti advento papročius ir itin senas, nepaprastai gražias, kupinas mitologijos bei baltiškosios simbolikos Advento – Kalėdų laikotarpio dainas bei ratelius, daugiau sužinoti apie baltiškųjų simbolių kalbą.

O su Jumis drauge šiame vakare bus Ignalinos folkloro ansamblis „Čiulbutė“ (vadovė S.Mudinienė), Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblis „Dobile“ (vadovė V.Balčiūnienė), Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblis „Aušrela“ (vadovas K.Pranskus) ir šioje gimnazijoje naujai susikūrusi sutartinių giedotojų grupė (vadovė J.Vitkauskienė) bei J.Razmienės vadovaujama „Aukštaitijos“ ansamblio šokėjų grupė.

Violeta BALČIŪNIENĖ

Nalšios muziejaus Etninės veiklos skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis