Mes turime 540 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3589
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28719
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76045
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kioskų saulėlydis

2011 m. birželio 11 d., šeštadienisNr. 43 (1090)

Vyriausybės nutarimu Nacionalinė žemės tarnyba sklypų laikiniems statiniams neformuoja nei miestuose, nei kaimo vietovėse. Gali būti tik duotas sutikimas laikinai naudotis žeme nesuformuojant sklypo. Priešingu atveju tai – savavališkas valstybinės žemės užėmimas. Kiek žinoma, visuose trijuose rajono miestuose ant valstybinės žemės stovintys kioskai žemės nuomos sutarčių neturi, taigi neteisėtai užima valstybinę žemę. Apie šių mažajai architektūrai priskiriamų objektų tolesnį likimą kalbamės su rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėju Vygandu KASTANAUSKU ir rajono vyriausiuoju architektu Sauliumi LEINARTU.

 

Praeities reliktai traukiasi
Prieš du dešimtmečius visoje šalyje pristatyta nemažai kioskų. Jie buvo smulkaus verslo, daugiausia privačios prekybos pradininkai, bet, kaip sakoma, viskam savas laikas. Savo funkciją jie jau atliko ir nepastebimai išnyko. Didžiuosiuose miestuose tokių laikinųjų statinių jau praktiškai nematyti, bet visuose trijuose mūsų rajono miestuose jų dar užsiliko. Stovi jie dažniausiai netinkamiausioje vietoje – miestų centruose, pagrindinėse gatvėse. Pastaruoju laiku vykdant europinius projektus - tvarkant miestų centrus, gatves, viešąsias erdves jie ėmė kliūti. Be to, kaip atskleidė prie savivaldybės be jokio juridinio pagrindo stovinčio laikinojo medinio statinio, kuris priklauso UAB „Blueberyja“, istorija, akivaizdu, kad ir kiti ant valstybinės žemės esantys kioskai užima valstybinę žemę savavališkai, savivaldybės leidimų neturi.

 

Kiekvienam statiniui reikalingas leidimas, kieno žemėje jis bebūtų
Saulius Leinartas, rajono vyriausiasis architektas

Birželio 1 d. savivaldybė yra gavusi UAB „Blueberyja“ prašymą pratęsti žemės nuomos sutartį. Pirmiausia, tai nėra ką pratęsti, nes terminuota sutartis nutrūkusi 2005 m. Nuo to laiko šis medinukas priešais savivaldybę stovėjo be pagrindo, neteisėtai užimdamas valstybinę žemę. Aikštė bus tvarkoma, yra parengtas rekonstrukcijos projektas, atėjo laikas išspręsti ir šio statinio problemą. Ne tik jo, bet ir kitų, esančių analogiškoje padėtyje.
Paaiškėjus, kad žemės nuomos sutarties nėra, savininkas buvo įspėtas, kad nusikeltų kioską, bet sprendimo iki nustatyto termino (birželio 1d.) neįvykdė, o kreipėsi su prašymu dėl sutarties pratęsimo. Noriu pasakyti, kad savivaldybė, net labai norėdama, negalėtų tenkinti tokio prašymo, nes visa valstybinė žemė jau yra ne savivaldybės, o valstybės. Visus žemės klausimus sprendžia tik Nacionalinė žemės tarnyba.
Noriu atkreipti gyventojų dėmesį, kad bet kokios paskirties laikinajam statiniui reikia dviejų dalykų: pirma, turėti žemės savininko (Nacionalinės žemės tarnybos arba privačių asmenų) sutikimą. Kitas žingsnis būtų – kreiptis į savivaldybę leidimo, kuri ir sprendžia, ar toje vietoje gali būti tas laikinasis statinys. Žinoma, jis turi būti estetiškas, tvarkingas, nedarkantis aplinkos. Pabrėžiu, nesvarbu, kieno žemėje – valstybinėje ar privačioje - tas laikinas statinys būtų, reikia turėti savivaldybės leidimą.
Dėl laikinųjų statinių nuostata vienareikšmiška - tik tvarkingai įformintas ir tinkamoje vietoje esantis objektas gali funkcionuoti. Netvarkingi ir neįteisinti turės būti panaikinti. Todėl kviečiu gyventojus nuo savavališkai užimtos valstybės žemės savo statinius nusikelti savanoriškai.
Tie patys reikalavimai galioja ir įvairiems prekybos vagonėliams ant ratų. Jiems taip pat reikia žemės savininko sutikimo ir savivaldybės leidimo.

 

Už savavališkai užimamą valstybinę žemę – baudos
Vygandas Kastanauskas, Juridinio skyriaus vedėjas

Konkrečiai dėl UAB „Blueberyja“ kiosko kreipsimės į Nacionalinės žemės tarnybos Švenčionių skyrių dėl valstybinės žemės naudojimo fakto. Skyrius ir turės atsakyti į kausimą, ar teisėtai naudojamasi žeme, ar neteisėtai. Atitinkamai bus priimtas sprendimas dėl tolesnių veiksmų. Paaiškėjus, kad valstybinė žemė užimta savavališkai, savininkas dar kartą bus įspėjamas. Neįvykdžius sprendimo, savivaldybės įgaliotas asmuo surašys administracinės teisės pažeidimo protokolą dėl pažeidimo, numatyto Administracinių teisės pažeidimų kodekso 45 straipsnyje, parengs medžiagą ir pateiks teismui nagrinėti.
Tokia procedūra taikytina ir visais kitais atvejais, kai savininkas nesilaiko reikalavimų, bet tikiuosi, kad žmonės bus supratingi ir nusikels statinius savanoriškai, kaip jau tai padarė vieno Pabradės kiosko savininkas.
Natūralu, kad vasarą atsiranda trumpalaikių prekybos taškų – siūloma gaiviųjų gėrimų, ledų ar karštų užkandžių, bet reikia laikytis tokiai veiklai keliamų reikalavimų. Rajono savivaldybės tarybos 2006 m. lapkričio 23 d. sprendimu Nr. T-156 yra patvirtinti vietinės rinkliavos už leidimo išdavimą prekiauti ar teikti paslaugas miestų ir gyvenviečių viešose vietose nuostatai, kuriais privaloma vadovautis. Dėl sutikimo naudotis valstybine žeme laikiniems statiniams reikia kreiptis į Nacionalinės žemės tarnybos Švenčionių skyrių. Pateikus jo sutikimą, pagal nustatytą tvarką atitinkamų seniūnijų seniūnai svarstys, ar išduoti leidimą prekiauti ar teikti paslaugas konkrečioje viešoje vietoje, laikiname statinyje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ