Mes turime 143 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5499
mod_vvisit_counterŠią savaitę:37875
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:119624
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atšvaitai šiemet nemadingi

2012 m. lapkričio 17 d. šeštadienis Nr.88 (1232)

Vėlyvas ruduo ir žiemos pradžia – pats niūriausias metų laikas. Anksti temsta, jau apie 17 valandą tamsu, nes, perėjus prie žiemos laiko, saulė leidžiasi apie 16 valandą. Lapkričio ir gruodžio mėnesiai – patys pavojingiausi ir eismo dalyviams, nes matomumas blogas. Kai dulksnoja net ir moderniausi automobilių žibintai prastai apšviečia kelią. Šiuo laikotarpiu ypač atsargūs turi būti pėstieji, dviratininkai, važnyčiotojai ir, žinoma, privalo laikytis Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų, iš kurių patys svarbiausi, manau, yra šie: eidami tamsiu paros metu neapšviestomis gatvėmis ar keliais pėstieji privalo turėti žibintą ar šviesą atspindintį atšvaitą, dviratininkai privalo vilkėti šviesą atspindinčią liemenę, o dviračio priekyje turi degti baltos, o gale raudonos spalvos žibintai. Ne atšvaitai, o žibintai! Už šių reikalavimų nesilaikymą gresia bauda nuo 80 iki 140 litų. Baudos iš tiesų didelės, bet tai neatbaido nei pėsčiųjų, nei dviratininkų.

Šiemet kaip niekad mažai žmonių nešioja atšvaitus, o pamatyti dviratininką su liemene ir žibintais – retas atvejis. Liūdna, bet elementarių KET nesilaikymas dažnai baigiasi tragiškai. Štai ir trečiadienio (lapkričio 14 d.) vakare vilniečio vairuojamas automobilis „VW Passat“ netoli Švenčionėlių, kelyje Utena-Švenčionys netoli „Luktarnos“ degalinės partrenkė 47 Švenčionėlių gyventoją V.P., kuris be jokių atšvaitų ėjo Švenčionių kryptimi. Vyriškis tempė karutį, į kurį pirmiausia ir atsitrenkė ta pačia kryptimi važiavęs automobilis. Įvykio metu V.P. sulaužyta koja ir sutrenkta galva. Žinoma, aplamdytas ir automobilis. Vairuotojas paaiškino, kad tamsoje nepastebėjo tamsiais drabužiais apsirengusio ir vežimėlį tempiančio vyro, todėl, kad nei pėsčiasis, nei jo tempiamas vežimėlis nebuvo pažymėti atšvaitais kaip to reikalauja kelių eismo taisyklės. Dėl patirtos traumos vyriškis greitosios medicininės pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į VšĮ Švenčionių rajono ligoninės traumatologijos skyrių. Iš eismo įvykio dalyvių paimtas kraujas girtumui nustatyti. Nukentėjusysis policijai žinomas ir jau ne vieną kartą buvo baustas už padarytus administracinės teisės pažeidimus. Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 281 str. 1d. (kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas).

Policija primena, kad kiekvienas eismo dalyvis, nesvarbu, pėsčiasis, vairuotojas, vadeliotojas ar dviratininkas - nepamirštų kelyje būti matomas. Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.

O kiek būna situacijų, kai tik per stebuklą pavyksta išvengti nelaimės, kai prieš pat automobilį išnyra tamsiai vilkintis pėsčiasis be jokio atšvaito ar žibinto. Tą patį galima pasakyti ir apie dviratininkus. Negi sunku įsigyti atšvaitą ar liemenę? Juk jų dabar yra ir parduotuvėse. Negi tie keli litai brangesni už gyvybę ar suluošintą sveikatą? Dažnai sakoma, kad kiekvienas Kelių eismo taisyklių punktas parašytas krauju. Šiame pasakyme labai daug tiesos. Daugelis, manau, sutiks, kad keliuose bus mažiau nelaimių, jei laikysimės KET reikalavimų ir gerbsime vienas kitą.

Algis JAKŠTAS