Mes turime 383 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3224
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19425
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95455
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įdomūs mokymai apie verslo vystymą

2012 m. spalio 31 d. trečiadienis Nr.83 (1227)

Ar lengva ir ar verta pradėti savo verslą? Šis hamletiškas klausimas neduoda ramybės beveik visiems verslo kūrimo perspektyvomis besidomintiems žmonėms, o ir tiems, kurie turi savo verslą, ko gero, retkarčiais iškyla. Puikią progą įsigilinti į verslo perspektyvas, raidą turėjo žmonės, atėję į mokymus, kuriuos organizavo Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija, o tuos mokymus vedė šios konfederacijos prezidentas profesorius Rimvydas Jasinavičius. VVG „Švenčionių partnerystė“ patalpose vykę mokymai buvo savotiška tąsa prieš kurį laiką buvusių mokymų verslininkams.

Kiekvienas susitikimas su profesoriumi Rimvydu Jasinavičiumi ne tik duoda daug naudos verslu besidomintiems žmonėms, bet ir praplečia žinių bagažą ir kitiems, atėjusiems į profesoriaus vedamus mokymus. Nebuvo išimtis ir šie mokymai. Nors renginio pavadinimas „Verslo kūrimas“, gerb. Rimvydas Jasinavičius pradėjo jį nuo pasakojimo apie visagalius pinigus, valdančius mūsų gyvenimus. Iš tiesų pinigai vaidina svarbų vaidmenį ne tik versle, mūsų kasdieniniame gyvenime, bet ir pasaulio vystymosi raidoje. Nemažai įdomių dalykų ir faktų apie pinigų atsiradimą ir jų raidos etapus išgirdome iš gerb. profesoriaus. Pinigai padeda ne tik kurti, bet buvo ir yra daugelio pasaulyje vykstančių konfliktų priežastis. Pinigai lėmė ir ne vienos imperijos ar valstybės subyrėjimą ar žlugimą, nuo protingos pinigų politikos gali priklausyti ir Europos Sąjungos perspektyvos ir ateitis.

Ne mažiau įdomi buvo ir antroji mokymų dalis, kurios metu jau buvo kalbama ir diskutuojama apie verslo kūrimą, efektyvius verslo vystymo dėsnius. Pristatydamas pagrindines verslo kategorijas, gerb. profesorius Rimvydas Jasinavičius trumpai apibūdino tris kategorijas: produktyvų verslą, neproduktyvų verslą ir destruktyvų verslą. Daugiausia dėmesio buvo skirta produktyviam verslui, pridėtinės vertės kūrimui. Tie, kas turi verslą ar galvoja apie jo kūrimą, su įdomumu klausėsi pranešėjo minčių apie verslo strategiją, verslo esmę ir verslo etiką. Verslo vystymosi stadijas profesorius Rimvydas Jasinavičius palygino su žmogaus gyvenimu: gimimas – įmonės įkūrimas, kūdikystė – rinkos dalies užėmimas, pinigų srauto paleidimas, paauglystė – verslo sistemos kūrimas, verslo, kaip produkto, suformavimas, branda – plėtra ir dauginimasis, verslo įmonių klonavimas. Įdomia ir prieinama forma buvo pateikta informacija ir apie kitus verslo vystymo aspektus, tarpusavio santykius tarp verslo subjektų ir versle dalyvaujančių žmonių.

Tokie mokymai tikrai duoda naudos verslu užsiimantiems ir apie jo pradėjimą galvojantiems žmonėms. Malonu buvo matyti šalia verslu užsiimančių žmonių ir jaunimą, nes būtent nuo jaunų žmonių priklausys tiek mūsų rajono, tiek visos Lietuvos ateitis.

Pabaigai – keletas skaičių apie verslo vystymą Lietuvoje ir pasaulyje. Norinčių imtis verslo Lietuvoje yra 16 proc., JAV – 55 proc. Bandžiusių verslo veiklą Lietuvoje – 14 proc., o JAV – 45 proc. Kaip matome, skaičiai kol kas ne mūsų naudai, o kad situacija gerėtų, reikia ir tokių mokymų, kurių metu paliečiami visi verslo kūrimo ir vystymo klausimai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis