Mes turime 523 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10242
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16652
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98401
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaimiečių avis pjauna vilkai

2012 m. rugsėjo 22 d. šeštadienis Nr.72 (1215)

- To anksčiau dar niekada nebuvo, kad vilkai prie pat namų išpjautų avis, - stebisi iš nusivylimo Svirkų seniūnijos Bačkininkų kaimo gyventojas Valerijus Levickis, iš anksto laukęs ir vėliau pasitikęs Švenčionių r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus darbuotojus Joną Rimošaitį ir Modestą Juodakį.

Nuveda mus į netoliese esančią ganyklą ir rodo į priekabą sumestas trijų avių ir vieno ėriuko apgraužtas liekanas, kai kur iki šonkaulių neėstą mėsą.

Tai atsitiko rugsėjo 7-osios į 8-ąją naktį. Liko nepaliesta tik viena pririšta avis su ėriuku.

-Už kokią sumą vilkai padarė nuostolių?- klausiame šeimininką.

Tokio klausimo susinervinęs šeimininkas tikriausiai nesitikėjo. Todėl garsiai pradėjo mąstyti: avies, skaičiuojant gyvu svoriu, kilogramas kainuoja apie 6,5 lito, skerdienos kilogramas kainuoja 20-25 Lt. Apytikriu skaičiavimu, pilkieji plėšikai šeimai padarė apie 1000 litų nuostolio.

- Dabar ir žmona penktą valandą ryto bijo eiti į ganyklą nakčiai pririštos karvės melžti, - sako V.Levickis. – Imasi žibintą.

- Ar avys buvo apdraustos?

- Ne, - sekė šeimininko atsakymas.

Šiek tiek anksčiau, rugpjūčio 11– ąją, to paties kaimo gyventojas Zenonas Sinkevičius ganykloje rado tris vilkų papjautas avis.

Ir tai dar ne viskas. Šiemet per palyginti trumpą laiką keturkojai plėšrūnai sumaitojo arba sugraužė dvi Juozo Latako iš Girdėnų kaimo avis. Valerijaus Levicko turimomis žiniomis, net šešių avių, besiganiusių arti namų prie pat pirties neteko Liusė Apyvalaitė iš Maciūnų kaimo ir Zenonas Šriubėnas iš Dvarykščių kaimo, nors jie dėl vilkų padarytos žalos į Žemės ūkio skyrių ir nesikreipė.

Vilkai įsisiautėjo Svirkų seniūnijos teritorijoje. Daug kas tvirtina, kad šiuo metu vilkės moko jauniklius medžioklės ir prasimaitinimo gudrybių. Tikriausiai tai daugelio metų patvirtinta tiesa.

Tačiau visiškai atsitiktinai sužinojau, kad vietos gyventojai neseniai buvo sugavę mažytį vilkiuką, kurį vėl paleido į laisvę. Svirkų seniūnas Povilas Čapskas nenorėjo pasakyti vilkiuką pagavusių ir į laisvę paleidusių žmonių pavardžių. Tačiau, jo manymu, vilkai labai kerštingi. O jų priviso arba atklydo iš Baltarusijos tikrai nemažai. Seniūnas, važiuodamas mašina, porą kartų jų pastebėjęs net po trejetą. Dažnai jie pastebimi Alių durpyne.

Atrodo, bent dalinai kompensuoti vilkų padarytą žalą Svirkų seniūnijos gyventojams galimybės labai ribotos. O gal jų ir iš viso nėra...

Bronius NARKŪNAS