Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2780
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12967
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88997
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naudojant ES paramą, stiprinamas civilinės saugos sistemų bendradarbiavimas, valdant gamtinio pobūdžio ekstremaliąsias situacijas Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos pasienio ruožuose

2012 m. rugsėjo 12 d.trečiadienis Nr.69 (1212)

Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba kartu su partneriais iš Latvijos Respublikos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Gardino srities valdybos prie Baltarusijos Respublikos nepaprastųjų situacijų ministerijos šiuo metu vykdo tarptautinį Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projektą, stiprindama gamtinio pobūdžio ekstremaliųjų situacijų valdymą.

Projektas prasidėjo 2011 m. rugsėjo 15 d., o pasibaigs – 2013 metais. Bendras projekto biudžetas – 3,4 mln. Lt (994676 EUR), iš kurių – 3,1 mln. Lt (895000 EUR) skiria Europos Sąjunga, o 340 tūkst. Lt (99676 EUR) įneša projekto vykdytojas ir partneriai.

Pagrindinis šio projekto tikslas – gerinti tarpvalstybinį bendradarbiavimą susidarius ekstremaliosioms situacijoms durpynuose ir miškų masyvuose, tobulinti valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojų kvalifikaciją, aprūpinti juos būtina technika, informuoti gyventojus, kaip išvengti arba kaip elgtis susidarius gamtinio pobūdžio ekstremaliosioms situacijoms.

Tikimasi, kad projektas teigiamai paveiks ne tik ekstremaliųjų situacijų valdymą, t.y. gerins specialiųjų tarnybų atliekamų darbų kokybę, tačiau turės ir ženklų socialinio, o kartu ir ekologinio švietimo poveikį. Apie 16 000 (iš jų 4500 4-5 klasių moksleiviai) gyventojų bus informuoti apie gaisrų atvirose teritorijose keliamą pavojų, jiems bus pateiktos rekomendacijos, kaip elgtis tokiais atvejais. Tokiu būdu augs visuomenės atsakingumas ir pilietinė savimonė.

Teigiamas projekto poveikis aplinkai ir ekologijai pasireikš keičiant seną, dažnai dar tarybinę, gaisrų gesinimo techniką į naują, kuri naudos mažiau kuro, atitiks dabartinius ekologinius reikalavimus ir svarbiausia leis sumažinti priešgaisrinių pajėgų atvykimo laiką į įvykio vietą. Projekto lėšomis įsigyta technika bus dislokuota Švenčionių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 7-oje komandoje Nemenčinėje.

Gerinant bendrą tarpvalstybinio reagavimo į miškų ir durpynų gaisrus sistemą bus keliama Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų kvalifikacija ir rengiamas metodinis žinynas, kuris bus naudingas tiek priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų, tiek kitų civilinės saugos sistemos įstaigų darbuotojams, vykdantiems ar dalyvaujantiems gamtinės kilmės ekstremaliųjų situacijų valdyme ar likvidavime.

Šis projektas yra naudingas ne tik kiekvienai jame dalyvaujančiai šaliai atskirai, bet ir visai Europos Sąjungos vykdomai politikai. Projektas stiprins Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos pasienio regionų teritorinę sanglaudą, užtikrins aukšto lygio aplinkos apsaugą, kelia ekonominę ir socialinę gerovę bei skatina tarpkultūrinį dialogą ir kultūrinę įvairovę.

 
Reklaminis skydelis