Mes turime 254 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1205
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17406
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93436
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sulčių spaudykla Vidutinėje teikia ir pasterizavimo paslaugas

2012 m. rugsėjo 1 d.šeštadienis Nr.66 (1209)

Pirmą kartą apie planus sukurti sulčių spaudimo verslą su Daiva Stankevičiene iš Vidutinės kaimo kalbėjausi prieš porą metų. Ir štai vėl važiuoju į Vidutinę pasidomėti, kaip gi sekasi jai su vyru Arūnu įgyvendinti planus vystyti šeimos verslą. Tai, ką pamačiau, gerokai pranoko mano lūkesčius.

Apie pokyčius ir naujas gaires šį kartą jau pasakojo ne tik Daiva, bet ir Arūnas.

- Džiugu, kad šiemet soduose noksta gražus obuolių derlius, nes pernai obuolių mūsų rajone beveik nebuvo, teko vežtis iš toliau. Per tuos porą metų nuo mūsų pirmo pokalbio apie sulčių spaudimo verslo užuomazgas pasikeitė labai daug, faktiškai viskas, nes mes modernizavome sulčių spaudimo procesą, įsigijome naujos įrangos, - pradėdama mūsų pokalbį sako Daiva Stankevičienė.

- Mes tiesiog visą procesą nuo obuolių išpylimo iki sulčių gavimo sujungėme į vientisą grandinę. Nereikia nešioti nuo vieno agregato prie kito, tai ne tik palengvina patį darbą, bet ir užtikrina švarą. Patalpos, kur sultys spaudžiamos ir kur jos pasterizuojamos ir išpilstomos, yra atskirtos ir atitinka visus higienos reikalavimus, - žmonos pasakojimą pratęsia Arūnas Stankevičius.

Kiekvienas modernizavimas – tai papildomos investicijos, o pinigai iš dangaus nebyra. Nepaisant to, kad praėjęs sezonas nebuvo jau toks geras, Arūnas ir Daiva investavo pinigus į verslo modernizavimą, ir šiemet jau gali dirbti didesniais krūviais. Ir ne tik patys dirbs, bet ir porą žmonių į darbą nuo rugsėjo pradžios priims.

- Mes šiemet ne tik sulčių spaudimo paslaugas teikiame, bet galime jas ir pasterizuoti. Pernai Lietuvoje šią paslaugą teikti pirmieji pradėjo kauniečiai verslininkai, o šiais metais tą darome ir mes. Iš žmogaus atvežtų obuolių mes išspaudžiame sultis ir, jei yra pageidavimas, jas pasterizuojame ir išpilstome į specialią pakuotę. Patogu ir jokio vargo. Atvežei obuolius, o pasiimi į patogią pakuotę supiltas pasterizuotas sultis, - kalbėdama apie naujoves sako Daiva.

- Gaila, kad įpakavimo tarą tenka vežtis net iš Prancūzijos ar Austrijos, nes pas mus ją pagaminti yra daug brangiau nei atsivežti. Tokios tos mūsų Lietuviško verslo subtilybės, - šyptelėjęs sako Arūnas.

Pasterizuotos ir į specialius maišelius supiltos, o po to įdėtos į simpatišką tarą sultys gali stovėti iki 2 metų, o atidarius kranelį ir pradėjus naudoti, vartojimo terminas 2-3 mėnesiai. Taigi turint obuolių labai paprastai be didelių sąnaudų galima ilgą laiką turėti natūralių sulčių. O ir kaina prieinama – 5 litrų pakuotė kainuoja 12 litų, o 3 litrų – 9 litus. Litro kaina išeina apie 3 litus. Tai tikrai nedaug, nes už iš koncentratų pagamintas sultis mokame gerokai brangiau.

- Ar turi iš anksto pasiskambinti žmogus norėdamas atvažiuoti sulčių spausti?

- Taip, turėtų, tada patogiau bus ir klientui, ir mums. Viskas labai paprasta, tereikia paskambinti telefonu: (8 387) 48605 ir susitarti dėl laiko. Beje, kalbėdami apie naujoves mes pamiršome akcentuoti, kad mes ir be pasterizavimo spaudžiame sultis, tad žmogus gali rinktis jam patogiausią variantą, - atsakydamas į mano klausimą sako Arūnas Stankevičius.

- Daiva, ar galite paruošti savotiškus sulčių miksus?

- Žinoma. Galiu patarti kokios sultys su kokiomis geriausia tinka, bet gali ir pats žmogus sugalvoti, kokias sultis su kokiomis sumaišyti. Čia jau skonio reikalas. Juk tai gali būti kad ir obuolių sultys su burokėlių sultimis sumaišytos. Patikėkit, labai skanu, bet kaip jau minėjau, tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas, fantazijos reikalas, kiekvienas gali būti sau technologas, - atsakydama į mano klausimą sako Daiva Stankevičienė.

Paskui dar pašnekame apie obuolius, iš kurių geriausia spausti sultis. Pasirodo, geriausia sultys bėga iš ką tik nuskintų obuolių, o su kiekviena diena sultingumas mažėja. Sultingumas priklauso ir nuo obuolių rūšies. Niuansų daug, bet į visus klausimus atsakymus galima gauti pasiskambinus mano jau anksčiau nurodytu telefonu. Pasišnekėję einame į sulčių spaudyklą ir čia buvau tikrai maloniai nustebintas, nes vaizdas per porą metų kardinaliai pasikeitęs. Ne tik patalpos naujai suremontuotos, bet ir įrangos gerokai padaugėjo. Daiva, paėmusi pakuotę, parodo, kaip atrodo pasterizuotos sultys, o paskui ir visą technologinį procesą paaiškina. Paskanaujame ir sulčių. Nors, prisipažinsiu, nesu didelis obuolių sulčių mėgėjas, bet sultys patiko. Apžiūrėję sulčių spaudyklą atsisveikiname. Palinkėjęs Arūnui ir Daivai sėkmingo darbo išvažiuoju su mintimi sugrįžti su maišu kitu obuolių ir turėti namuose natūralių sulčių, kad ir porą įpakavimų. Užsigeidei atsigerti, paspaudei kranelį ir gali sau gurkšnoti natūralias sveikas sultis.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis