Mes turime 349 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6174
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28061
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72044
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rudenį „derlių“ skaičiuoja ir statybininkai (II)

2012 m. rugpjūčio 18 d.,šeštadienis Nr.62 (1205)

Praėjusį šeštadienį rašėme apie statybos objektus Pabradės mieste ir Sarių kaime, kuriuose lankėsi rajono meras Vytautas Vigelis ir Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius. Šiais metais statybininkų „derlius“ gausus – rajone vykdomų projektų suma gerokai viršija 60 mln. litų, daugelis jų artėja prie pabaigos. Ankstesniame straipsnyje liko nepaminėtas objektas Pabradės seniūnijoje - pradėta tilto per Žeimenos upę statyba. Tai pagerins daugelio gyventojų susisiekimą atvykstančių traukiniu į Pažeimenės geležinkelio stotelę. Objekto vertė 3,5 mln. Lt.

 

Švenčionyse rekonstruojamos gatvės, bus renovuojami pirmieji namai

Švenčionyse šiuo metu pagrindiniai įgyvendinamų projektų darbai susitelkė Rymo gatvėje, bet mieste rekonstruojama žymiai daugiau teritorijų.

Partizanų gatvės dalies prie ligoninės rekonstrukcija baigta, beliko kloti asfaltą.

Darbai pasislinko ir apėmė Rymo gatvę, kuri rekonstruojama iš pagrindų. Rymo gatvėje daug parduotuvių, prie jų esančiose aikštelėse trūko vietos automobiliams, nebuvo lietaus nuotekų surinkimo tinklų. Tad rekonstruojant gatvę įrengti lietaus nuotekų tinklai, 54 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Partizanų ir Rymo gatvių rekonstrukcijai skirta 1 mln. 40 tūkst. Lt. Baigus Rymo g. rekonstrukciją, bus klojama asfalto danga abiejose gatvėse iš karto, kad nereikėtų po kelis kartus varinėti technikos. Projekto vadovas Grigorijus Avinas pabrėžė, kad projekto darbų sąnaudas smarkiai didina vadinamosios kitos komunikacijos, paprastai sakant, šuliniai, kuriuose jos yra. Tokių, daugiausia „Teo“ ir „Vilniaus vandenims“ priklausančių šulinių, Rymo gatvėje net 14. Šių šulinių tvarkymo išlaidos priskiriamos prie netinkamų finansuoti ES paramos lėšomis išlaidų, tačiau darbus būtina atlikti. Jų naudotojai nenoriai prisideda prie šių komunikacijų tvarkymo, todėl darbus dažniausiai apmoka projekto vykdytojas, t.y. rajono savivaldybė.

Teritorija tarp A.Rymo ir Mažosios gatvių tvarkoma kompleksiškai iš kelių projektų: gatvė, daugiabučių kiemai, taip pat bus renovuojama 10 daugiabučių tarp Rymo ir Mažosios gatvių. Projekto „Kompleksiškai tvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo, esančio Švenčionių mieste tarp Mažosios ir Rymo gatvių“ rekonstravimo darbų vertė 3 mln. 341 tūkst. Daugiabučių namų rekonstrukcijos projekto vertė 3 mln. 980 tūkst. litų. Daugiabučiai, kaip ir visa ši teritorija, pasikeis iš esmės: namai bus apšiltinti, pakeisti langai, durys, apšiltinti stogai, subalansuotos šildymo sistemos. Šių namų gyventojams labai pasisekė – projektas vykdomas pagal sąlygas, kai gyventojai prisideda tik 15 proc. lėšų.

Dar vienas labai brangus ir didelis projektas – Vilniaus g. dalies šaligatvių ir Strūnaičio g. rekonstrukcija. Jo vertė – 10 mln. 830 tūkst. Lt. Kadangi Vilniaus g. yra krašto kelias, o Strūnaičio gatvė – rajoninis kelias, jų rekonstrukcijoje dalyvauja ir Lietuvos automobilių Kelių direkcija, bet savivaldybės dalis nemaža. Vilniaus gatvėje šią vasarą jau atliktas paprastasis šaligatvio remontas už 181 tūkst. Lt. Darbai tęsis, iš projekto bus rekonstruota aikštė prie savivaldybės ir pašto. To paties projekto dalis – Strūnaičio g., kuri bus rekonstruojama iš pagrindų, įrengiant lietaus kanalizaciją, kolektorius, keičiant inžinerinius tinklus. Projekto trukmė 18 mėnesių, darbai prasidės dar šiais metais, greičiausiai vyks ir žiemą. Gatvėje reikia iškirsti apie 70 senų darbams trukdančių medžių, žiemą tam tinkamas metas, o tinklus kloti žiemą, pasak specialistų, dar geriau, jeigu tik nebus gilaus įšalo.

Gerinant rajono vandens ūkio būklę, vykdomas projektas „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija ir plėtra, nuotekų siurblinių statyba Švenčionių mieste ir Cirkliškio kaime“, projekto vertė 6 mln. 867 tūkst. Lt.

Daug vandentvarkos darbų Švenčionių mieste neatlikusi bankrutavo UAB „Kašgarija“. Ji paklojo tinklus tik Pakalnės gatvėje, kurios gyventojai prie jų prisijungę ir naudojasi. Saulėtekio g. tik pakloti tinklai, bet nefunkcionuoja. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius informuoja, kad agentūra leido vykdyti pirkimą iš naujo, darbai bus atnaujinti. „Kašgarija“ buvo laimėjusi konkursą labai sumažindama kainą, manoma, tai ir nulėmė jos bankrotą, o naujus pirkimus leista vykdyti tame pačiame lygyje, tad dėl lėšų stygiaus gali tekti mažinti darbų apimtis, nors, pasak J.Urbanavičiaus, labai stengiamasi, kad to nebūtų.

 

Švenčionėliuose pirmieji rajone daugiabučiai jau „velkasi šiltą rūbą“

Švenčionėlių mieste pirmieji mūsų rajone 8 daugiabučiai, esantys Liepų ir Bažnyčios g., jau atnaujinami. Projekto vertė 1 mln. 713 tūkst. Lt. Darbai vyksta sparčiai, šią žiemą gyventojai jau galės džiaugtis rezultatais. „Mes dirbame sparčiau, negu spėja finansuoti“, - juokavo darbus vykdančios UAB „Žeista“ vadovas Vladislavas Aborovičius. Namai „velkami“ 10 cm storio akmens vata, tvirtinamas tinklelis, tinkuojama ir bus nudažyti nuotaikingomis spalvomis. Apšiltinti pamatai, keičiamos durys, langai (kur dar nepakeisti), stiklinami balkonai, šiltinami stogai. Galbūt šie atnaujinti – šilti ir gražūs – namai taps pavyzdžiu kitų daugiabučių gyventojams ir pralauš ledus. Šių daugiabučių gyventojai tarsi gauna Dievo dovaną – jiems prie savo būsto atnaujinimo tereikia prisidėti 15 proc. savų lėšų. Šiuo metu skiriama parama jau daug mažesnė – pagal programą JESSICA kompensuojama tik 30 proc., bet, specialistų nuomone, investuoti į būsto atnaujinimą tiesiog būtina, antraip jo būklė kasmet blogės.

Kitas stambus projektas – Švenčionėlių vaikų globos namų pastato nenaudojamų patalpų rekonstrukcija – taip pat prasidėjo. Projekto vertė siekia beveik 3 mln. Lt. Po rekonstrukcijos čia bus įkurtas Socialinių paslaugų centras. „Viskas galėjo būti jau baigta“, - apgailestavo projekto vadovė Rima Rakitienė. Belieka priminti, kad projektas užsitęsė dėl opozicijos skundų. Šiuo metu vyksta darbai pastato viduje, iš projekto nupirktas 7 vietų automobilis, autobusėlis, bus nauji baldai.

Gali pasidžiaugti atokaus Buivydų kaimo gyventojai – pernai pastatytas tiltas per upę, o šiais metais įrengta ir pralaida.

Na, ir dar viena gera žinia važinėjantiems Švenčionėliai – Januliškis – Labanoras keliu. Ruošiamas šio užsigulėjusio projekto koregavimas ir bus vykdomi kelio kapitalinio remonto darbai. Bendras kelio ilgis - 22 km. Bus taisoma žvyro danga, vietomis, kur reikia, formuojami kelkraščiai, gyvenvietėse klojama asfaltbetonio danga, statomi viešojo transporto sustojimai. Šiais metais darbams vykdyti skirta 625 tūkst. Lt.

 

Remontuojamas kelias į Adutiškį

Vykdomas kelio Švenčionys – Adutiškis kapitalinis remontas. 24 km kelio remonto kaina 18 mln. Lt. Darbus vykdanti UAB „Fegda“ šiame objekte sutelkė dideles pajėgas. Visame ruože dirba apie 120 žmonių, 60 vnt. technikos. 5 metrų pločio kelio danga kol kas neplatinama, nes, kaip pabrėžė projekto vadovas Linas Alekseriūnas, tai kapitalinis remontas. Kelio danga išlyginama, frezuojama ir klojamas 4 cm minkšto asfalto sluoksnis (apačioje – 6 cm seno asfalto), formuojami kelkraščiai. Projekto vadovas sako, kad praplatinti kelią yra visos galimybės, nes vienoje pusėje kelkraštis yra 1,5 m, o kitoje – dukart platesnis. L.Alekseriūnas sako, kad Muitinės departamente sužinojęs, jog 2015 m. Adutiškyje planuojama atidaryti tarptautinį pasienio punktą, iki to laiko kelias turės būti praplatintas.

 

Adutiškis tvarkosi ir baigia įrengti daugiafunkcinį centrą

Adutiškio miestelis nenusileidžia miestams. Daugiau kaip 1 mln. Lt investicijų pritraukta iš projektų. Akį traukia šiltomis spalvomis iš tolo šviečiantis buvęs vaikų darželis. Ištuštėjęs pastatas rekonstruotas ir įgauna naują paskirtį – daugiafunkcinio centro. Jame bus biblioteka, bendruomenės namai, treniruoklių salė ir neišvengiamai reikalingas bet kokioje gyvenamojoje vietovėje objektas – šarvojimo salė. Projekto vertė 720 tūkst. Lt. Darbus numatoma baigti rugsėjį.

Sparčiai tvarkomos miestelio gatvės, atnaujinamas apšvietimas, įrengti 56 nauji šviestuvai su ekonomiškomis natrio lempomis, pakeistos plytelės centrinėje aikštėje, šaligatvis ir takas prie kultūros namų bei Adutiškio vidurinės mokyklos, vyksta vietinio kelio Linkonys – Reketis remontas ir gatvių dangos remontas, sutvarkant ne tik duobes, bet ir kelkraščius. Projektų vadovas Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis sako esąs patenkintas darbų kokybe ir apimtimis.

 

Bus įrengti dar du centrai

Rajone bus įrengti dar du daugiafunkciniai centrai - Milkuškose ir Vidutinėje. Milkuškose bendruomenės reikmėms bus pritaikytas darželis – mokykla, o Vidutinėje – kaimo klubas. Šiuose objektuose darbai dar nepradidėjo, bet projektai parengti, vyksta techninės procedūros.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ