Mes turime 397 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3973
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14160
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90190
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Komisija daugiausia netvarkos užfiksavo Švenčionėliuose

2012 m. rugpjūčio 18 d.,šeštadienis Nr.62 (1205)

Vasarą džiugina žaluma, bet ar visada? Neprižiūrimi ir nešienaujami žalieji ploteliai tampa nebe miesto puošmena, o pasibjaurėtinais šabakštynais. Skaitytojų priekaištų, kad gatvių posūkiuose užaugę kiečiai net matomumą užstoja, paakinti, apie netvarką Švenčionėlių mieste jau rašėme. Netrukus po to ir komisija sukruto – surengė patikrinimą.

Prieš metus rajono savivaldybės administracijos direktorės įsakymu sudaryta komisija, kurios pirmininkas yra rajono ekologas Algirdas Jurkevičius, šių metų rugpjūčio 2, 3 ir 7 d. patikrino Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės miestų seniūnijų veiklą tvarkant šių miestų viešąsias teritorijas. Komisijos nariai: Aplinkos apsaugos agentūros vadovas Marius Kriaučiūnas ir visų trijų miestų seniūnai Ina Sinienė (Švenčionių m.), Algimantas Žeimys (Švenčionėlių sen.) ir Liucija Tunevič (Pabradės m.) kartu su pirmininku apvažiavo visų trijų miestų valdas. Patikrinimo rezultatai nedžiugina. Net ten, kur iš pirmo žvilgsnio atrodo tvarkinga – Pabradės mieste – reikli komisija aptiko netvarkos. Mat ji apžiūrėjo ne tik miestų centrus, bet ir visą teritoriją – tvarka vienodai turėtų būti visur.

Daugiausiai užfiksuota, kad prie privačių namų ir įstaigų bei įmonių teritorijų nenupjauta žolė, taip pat laiku neišvežamos šiukšlės.

Komisija konstatavo, kad daugiausiai pastangų tvarkant viešąsias teritorijas teikia Pabradės m., mažiausiai – Švenčionėlių miesto seniūnija. Dėl šiukšlių išvežimo Pabradės miesto seniūnė pastabų išvis negavo, o nenušienautos žolės aptikti vos keli atvejai. Tuo tarpu Švenčionėlių mieste netvarkingų plotų sąrašas labai ilgas, o jį vainikuoja visiškai nesuprantamas faktas – nenušienauta žolė Švenčionėlių seniūnijos kieme, taip pat prie vaikų darželio „Vyturėlis“. Ko norėti iš gyventojų ir organizacijų, jeigu savo panosėje žolė nepjauta. Tai bent pavyzdys gyventojams!

Seniūnai paprastai viską atremia tapusiu „burtažodžiu“ – nėra pinigų... Bet ar visais atvejais jų reikia tiek jau daug? Rajono savivaldybės tarybos patvirtintos miestų ir kitų gyvenamųjų teritorijų tvarkymo taisyklės numato gyventojų ir įstaigų bei organizacijų pareigą prižiūrėti ne tik savo teritoriją, bet ir viešąsias teritorijas 50 metrų nuo savo valdos atstumu. Tinkamai įgyvendinus šią nuostatą, seniūnijai šienauti liktų ne tiek jau daug. Ne pinigų reikia, o dirbti: priminti gyventojams ir įmonių vadovams jų pareigas, įspėti, prireikus – skirti baudą. Seniūnams suteikti dideli įgaliojimai, kuriais jie nesinaudoja. Komisija pateiktose patikrinimo išvadose konstatavo, kad miestų seniūnai nevykdo Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorės 2012 m. kovo 29 d. įsakymo „Dėl įgaliojimų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus, nagrinėti administracinių teisės pažeidimų bylas ir skirti administracines nuobaudas“ – nesurašytas nė vienas protokolas, nors pasigirti visiška tvarka negali nė vienas miestas, ypač Švenčionėliai, kuriems komisijos surašytų pastabų sąrašas keliskart ilgesnis negu kitų miestų.

Komisija taip pat konstatavo, kad seniūnai nevykdo rajono savivaldybės tarybos 1999 m. liepos 7 d. sprendimo „Dėl Švenčionių rajono miestų, gyvenviečių aplinkos priežiūros ir želdinių apsaugos taisyklių“.

Seniūnams nurodyta pašalinti trūkumus – sutvarkyti patikrinimo akte surašytas netvarkomas teritorijas – iki rugsėjo 1 d.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis