Mes turime 162 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1345
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4738
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52064
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prieš prasidedant naujiems mokslo metams – sveikatos patikra

2012 m. rugpjūčio 18 d.,šeštadienis Nr.62 (1205)

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-60 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 21:2010 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“ ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-313 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 75:2010 „Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, tiek mokyklas, tiek darželius lankantys vaikai, iki rugsėjo 15 d. lankomoms ugdymo įstaigoms turi pateikti informaciją su profilaktinio savo sveikatos patikrinimo rezultatais. Todėl raginame vaikus ir jų tėvelius nelaukti, kol gydymo įstaigas užplūs daugybė sveikatą besitikrinančių vaikų ar iš jų ugdymo įstaigos administracija pradės reikalauti pateikti duomenis apie vaiko sveikatos būklę, ir jau dabar skirti laiko kasmetinei vaiko apžiūrai.

Kasmet sveikatą privalo tikrintis visi vaikai iki 18 metų amžiaus. Profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas yra nemokama paslauga (jei vaikas yra priregistruotas toje gydymo įstaigoje, kurioje yra tikrinamas), kurią atlieka šeimos gydytojas ar pediatras. Patikros metu medikas ne tik išmatuoja vaiko ūgį, svorį, nustato ir įvertina kūno masės indeksą, pamatuoja kraujospūdį, ištiria klausos, regos organų funkcijas bei nustato jų sutrikimus, bet ir įvertina įvairių organizmo sistemų veiklą, pažymi rastus sutrikimus, nustato vaiko fizinio ugdymo grupę bei teikia rekomendacijas vaiko sveikatos būklės priežiūrai ugdymo įstaigoje ir namuose. Visus šiuos duomenis gydytojas surašo į Vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a), kuris ir turi būti pateiktas ugdymo įstaigoje dirbančiam visuomenės sveikatos priežiūros specialistui. Ši pažyma galioja vienerius metus. Nustatęs specifinius sveikatos būklės sutrikimus, gydytojas siunčia vaiką tos srities, kurios sutrikimai yra nustatyti, specialistui detalesniam ištyrimui. Tėveliai taip pat turėtų paraginti gydytojus kiek galima kruopščiau ir smulkiau apžiūrėti vaiką, kadangi net ir nežymus sveikatos sutrikimas gali būti sunkios ligos priežastimi.

Linkime sveikų ir saugių ateinančių mokslo metų!

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija