Mes turime 454 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2289
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27419
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74745
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Skambutis nuaidėjo 364 rajono abiturientams

2011 m. birželio 1 d., trečiadienis Nr. 40 (1087)

Paskutinis skambutis – tarsi riboženklis, skiriantis nerūpestingus mokyklos metus ir suaugusių žmonių pasaulį. Tai lyg ir paskutinis taškas, užbaigiantis 12 metų trukusį ėjimą į žinių pasaulį.

Šiemet Lietuvoje Paskutinis skambutis nuskambėjo daugiau nei 40 tūkst. abiturientų. Mūsų rajone tas skaičius ganėtinai kuklus, palyginus su visos šalies abiturientais – 364. Tai šiek tiek mažiau nei 2010-aisiais, kai buvo 373 abiturientai. Lyderiai išliko Švenčionių Zigmo Žemaičio ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos, į gyvenimo kelią išleidžiančios po 103 abiturientus. 55 abiturientai baigia Pabradės „Ryto“ gimnaziją, 37 – Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją, 33 abiturientai baigia Švenčionėlių antrosios vidurinės mokyklos suaugusiųjų klases, 18 – Adutiškio vidurinę mokyklą, 15 – Švenčionių vidurinę mokyklą. Sudėję šiuos skaičius ir gausime 364 abiturientus. Prie šio skaičiaus galime pridėti ir 67 vidurinį išsilavinimą gaunančius Švenčionių profesinio rengimo centro moksleivius. Štai tokie tie sausi statistinių suvestinių skaičiai.

Paskutinio skambučio šventė – tai lengvas atokvėpis prieš nelengvą išbandymą egzaminų sesijoje, prieš kankinantį rezultatų laukimą. Nuo tų rezultatų daug kas priklausys jaunų žmonių gyvenime. Ar pavyks įgyvendinti svajones ir siekti užsibrėžto tikslo čia, Lietuvoje, ar ieškoti laimės užsienyje. Kad ir kaip būtų liūdna pripažinti, bet nemaža abiturientų dalis išvažiuos į užsienį. Juk kad ir kokią rožinę svajonę turėtum, bet jei reikės mokėti už studijas, ne kiekvienam tai pagal jėgas. Bet pamirškim pesimizmą.

Penktadienį, gegužės 27-ąją, jau nuo ankstyvo ryto rajono miestų gatvėmis važinėjo išpuošti automobiliai. Stebint iš šalies, tas jaunatviškas valiūkiškumas nesiderino su eismo saugumo reikalavimais. Gerai, kad ir šį pavasarį viskas baigėsi gerai. Tiesa, Švenčionių r. PK pareigūnai, neapsikentę įžūlaus kelių eismo taisyklių nesilaikymo, visgi surašė kelis protokolus vairuotojams abiturientams. Toks šaltokas dušas, manau, iš tiesų reikalingas, kad vėliau netektų lieti ašarų dėl skaudžių pasekmių...

Ir visgi šventė yra šventė. Man teko lankytis Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos Paskutinio skambučio šventėje. Kadangi oras buvo puikus, Paskutinio skambučio šventė vyko žaliajame kiemelyje. Kaip jau minėjau, šią gimnaziją šiemet baigia 103 abiturientai, juos pro šventišką juostų arką ir atvedė pirmokėliai. Abiturientus Paskutinio skambučio šventės proga sveikino ir sėkmės egzaminuose bei tolimesniame gyvenime linkėjo į šventę atvykę svečiai – LR Seimo Pirmininkės pavaduotojas Česlovas Juršėnas, rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, Švenčionių užkardos vadas Andrejus Nikitinas, kuris įteikė Padėkas keliems jaunųjų pasieniečių būrelio nariams, baigiantiems gimnaziją. Vienos iš baigiančiųjų klasių auklėtoja Nadiežda Spiridonovienė įteikė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorei Danutei Čepulienei klasių žurnalus. Gimnazijos direktorė pasidžiaugė, kad šiemet gimnaziją baigia net 103 abiturientai, o geriausiems įteikė Padėkas ir kuklias dovanėles. Buvo ir daugiau sveikinimų, palinkėjimų. Tikėkimės, kad visi tie palinkėjimai ar bent didžioji jų dalis išsipildys tiek Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnaziją, tiek kitas mūsų rajono mokymo įstaigas baigiantiems abiturientams. Tačiau daugiausia, ko gero, priklausys nuo pačių abiturientų.

 

Algis JAKŠTAS