Mes turime 372 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2234
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18435
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94465
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip užtikrinti paciento duomenų apsaugą?

2012 m. rugpjūčio 4 d.,šeštadienis Nr.59 (1202)

Šalyje diegiant e. sveikatos sistemą, gyventojai nuogąstauja, kad jų medicininiai duomenys gali tapti nesaugūs, jais gali būti pasinaudota ne gydymo, bet ir kitokiais tikslais. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo diskusiją šiuo klausimu, domimasi kitų šalių patirtimi.

Sėkmingai įdiegusios e. sveikatą Estijos patirtis rodo, kad sistema veiksminga tik tuomet, kai jos saugumu ir patikimumu neabejoja nei medikai, nei pacientai. Estijoje pacientų medicininių duomenų naudojimo e. sveikatos sistemoje klausimas išspręstas paprastai ir racionaliai. Įvestas vidinis auditas - medikas, prieš susipažindamas su paciento medicininiais duomenimis, privalo nurodyti kodėl jie jam reikalingi. Paaiškėjus, kad duomenys buvo naudojami ne gydymo tikslais, medikui gali grėsti atsakomybė. Be to, kiekvienas pacientas pats turi teisę kontroliuoti kas, kada ir kodėl gali naudoti jo medicininius duomenis, bei apriboti jų prieinamumą. Suteikus tokias teises, pats žmogus tampa aktyvus sveikatos priežiūros sistemos dalyvis.

Nuogąstavimus dėl pacientų medicininių duomenų apsaugos ir pageidavimus dėl aktyvaus paciento vaidmens didinimo susitikimuose yra išsakiusios Lietuvos pacientų organizacijos.

Nuomones ir pasiūlymus dėl pacientų medicininių duomenų naudojimo e. sveikatos sistemoje ir aktyvaus paciento vaidmens didinimo gyventojai gali siųsti Sveikatos apsaugos ministerijai iki š.m. rugpjūčio 30 d. el. paštu justina.januseviciene@sam.lt .
 

 
Reklaminis skydelis