Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3093
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89310
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliuose jau veikia nauji dumblo apdorojimo įrenginiai

2012 m. liepos 28 d.,šeštadienis Nr.57 (1200)

UAB „Vilniaus vandenys” ir Švenčionių rajono savivaldybės administracija įgyvendino projektą „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“, todėl nuo šiol Švenčionėlių miestelio bei Švenčionių ir Ignalinos rajonų nuotekų valymo įrenginiuose susidarantis dumblas tvarkomas taikant naujas, pažangias technologijas.

 

Susikaupęs dumblas - kompostuojamas

Švenčionėlių miestelio bei Švenčionių ir Ignalinos rajonų nuotekų valymo įrenginiuose susidarantis dumblas nuo šiol nebe sutankinamas ir kaupiamas aikštelėse, o apdorojamas ir paverčiamas kompostu. Pasak UAB „Nacionalinių projektų rengimas“ aplinkosaugos projektų vadovo Aurimo Zabulio, tai daug pažangesnis būdas tvarkyti dumblą, nes ne tik išvengiama aikštelėje sukaupto dumblo skleidžiamo nosį erzinančio nemalonaus kvapo, bet ir pagaminama daržo ir sodo tręšimui naudojamo naudingojo komposto. „Ši susidariusi medžiaga praturtinta azoto, fosforo, kalio ir mikroelementų. Tai natūrali trąša, kurios perdaug nebūna nei dirvai, nei augalams. Kompostas palengvina molingų dirvų struktūrą ir pagerina oro laidumą, o smėlingose – sulaiko drėgmę, atstato nualintas dirvas.“ – sako A. Zabulis.

Tam, kad susidarytų kompostas reikalingos taip vadinamos „žaliosios atliekos“ - žolė, šiaudai, smulkinta mediena ir kt., todėl UAB „Vilniaus vandenys“ ragina gyventojus jas vežti į Pliauškių I kaime įkurtą kompostavimo aikštelę. Minėtos atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai, o ateityje planuojama vykdyti akciją, kurios metu atvežusieji galės gauti ir komposto.

 

Aikštelėje pats darbymetis

Pasak UAB „Vilniaus vandenys“ Švenčionių skyriaus vadovo Vytauto Rastenio, prieš mėnesį - birželio 26 d., kompostavimo operatorius UAB „Biastra plius“ gavo leidimą kompostuoti, todėl aikštelėje šiuo metu pats darbymetis. Maždaug per 3 - 4 mėn., kaip struktūrinę medžiagą panaudojant iš gyventojų atvežtas žaliąsias atliekas, formuojant kaupus ir juos periodiškai vartant, palaikant optimalią temperatūrą ir drėgmę, besiveisiančių mikroorganizmų dėka susidarys į juodžemį panašus mišinys. Kaip jau minėta šis produktas ir bus naudojamas tręšimui, aplinkos darbams ir dirvožemio struktūrai pagerinti.

 

Informacija apie vykdomą Projektą

Projektas „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba” finansuojamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto Aplinka ir darnus vystymasis priemonę Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra. Projekto veiklų įgyvendinimo pradžia – 2010 m. rugsėjo 15 d., veiklų įgyvendinimo pabaiga – 2013 vasario 10 d. Įgyvendinant projektą pavyko sutaupyti apie 100 000 Lt, todėl teko perskaičiuoti projekto biudžetą, kuriame nustatyta didžiausia tinkamų finansuoti išlaidų suma – 3 282 108, 84 Lt. Projekto įgyvendinimui iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo gauta 2 642 961,33 Lt parama. Dar 310 936,63 Lt skirta iš Lietuvos Respublikos biudžeto, partneris – Švenčionių rajono savivaldybės administracija – įsipareigojo skirti ne mažiau nei 328 210,88 Lt. Projektas prisidės prie vieno iš svarbiausių struktūrinės paramos uždavinių – nuoseklaus socialinių ir ekonominių skirtumų tarp ES šalių narių ar atskirų regionų mažinimo.

ES parama – investicija į jūsų ateitį!
 

 
Reklaminis skydelis