Mes turime 572 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5048
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23469
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:105218
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Grybaukime ir uogaukime nepalikdami miške šiukšlių!

2012 m. liepos 28 d.,šeštadienis Nr.57 (1200)

Po gausaus lietaus, atėjus šilumai, pasipylė grybai, prinoko mėlynės, avietės, baigia nokti ir bruknės. Į miškus kas rytą skuba nemažas būrys grybautojų ir uogautojų. Šiais metais miškas, ko gero, bus dosnesnis nei pernai. Padaugėjus miškų lankytojų, padaugėja miškuose ir žmonių buvimo pėdsakų – šiukšlių. Taip kai kurie miško lankytojai atsilygina miškui už jo teikiamas gėrybes. Didelė žala gamtai daroma, kai grybautojai ir uogautojai miške išmeta polietileno maišelius, plastikinius butelius ar kitas ilgai yrančias atliekas, palikdami ateities kartoms „palikimą“, kuris šių tikrai nedžiugins: konservų dėžutės miške dūlėja iki 90 metų, plastiko pakuotės - nuo 80 iki 200, stikliniai buteliai net iki 900 metų! O ką jau kalbėti apie buitines atliekas ar po remontų likusias statybines medžiagas?

Šį pavasarį Švenčionėlių miškų urėdijos darbuotojai, padedant jauniesiems miško bičiuliams, aktyviai tvarkė urėdijos miškus. Įvyko dvi tvarkymo akcijos – „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių!“ ir „Darom Global 2012“. Talkų metu miškuose prie Peršaukščio, Kunigiškių, Kaščiukų, Cirkliškio gyvenviečių, prie ežerų, palei krašto kelius ir miško keliukus surinkta apie 150 kub. m. įvairių šiukšlių (reikėtų sakyti rūšiuojamų atliekų) ir per 100 padangų.

Pirma vasaros pusė buvo pakankamai lietinga, todėl nebuvo didelio pavojaus kilti gaisrams. Dabar jau daug sausiau ir karščiau. Manome, kad esate sąmoningi ir nemėtote neužgesintų degtukų bei nuorūkų, nepaliekate miške šiukšlių, tepaluotų skudurų, sukraunate juos į šiukšlių dėžes arba išsivežate su savimi. Baigę kūrenti laužą, jį kruopščiai užpilate vandeniu ar žemėmis.

Norime priminti, kad Miško lankymo taisyklės leidžia laužus kurti tik įrengtose laužavietėse. Tikimės, kad nekertate ir nežalojate medžių, o taupiai naudojate Jums stovyklavietėse paruoštas malkas.

Taip pat tikimės, kad miškuose automobiliais važinėjate tik keliais, statote juos stovėjimo aikštelėse, o ne tarp medžių ir ant gyvosios miško paklotės. Esame dėkingi, kad uogaujant nenaudojate lapus draskančių priemonių. Nenaikinate skruzdėlynų ir nedraskote paukščių lizdų.

Urėdijos teritorijoje miško lankytojų ir poilsiautojų patogumui yra įrengti 58 rekreaciniai objektai: stovyklavietės, poilsiavietės, atokvėpio vietos ir pažintiniai takai. Tikimės, kad lankydamiesi juose negadinate ir nelaužote miško baldų, informacinių ir priešgaisrinių stendų, riboženklių.

Grybaujant ir uogaujant taip pat reikia laikytis tam tikrų reikalavimų, kuriuos numato „Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės“. Šios taisyklės skelbia, kad grybauti leidžiama visuose Lietuvos Respublikos miškuose, išskyrus: rezervatus (visą laiką) ir ornitologinius draustinius (nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d.). Privačiuose miškuose, esančiuose arčiau kaip 100 m iki miško savininko sodybos, grybus rinkti leidžiama tik miško savininkui sutikus. Leidžiama rinkti visų rūšių grybus, išskyrus įrašytus į Lietuvos raudonąją knygą.

Minėtos taisyklės draudžia rinkti, parduoti ir supirkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,5 cm; voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,0 cm. Tarp surinktų, parduodamų arba supirktų šviežių voveraičių ar baravykų mažesnio kepurėlės skersmens grybų gali būti ne daugiau kaip 10 % viso grybų skaičiaus. Grybaujant grybas turi būti išraunamas arba nupjaunamas prie žemės. Draudžiama grybaujant ardyti miško paklotę, samanų ar kerpių dangą, niokoti nerenkamus grybus.

Asmenys, pažeidę minėtų taisyklių reikalavimus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija