Mes turime 443 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4491
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14678
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90708
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką daryti, jeigu neatvykau į darbą ir neturiu pateisinamos priežasties?

2012 m. liepos 25 d.,trečiadienis Nr.56 (1199)

Pirma, neatvykimą į darbą be svarbių priežasčių reglamentuoja Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – LR DK) 235 str. 2 d. 9 p. Šiame punkte įvardijama, kad neatvykimas į darbą be svarbių priežasčių yra šiurkštus darbo pareigų pažeidimas – darbo drausmės pažeidimas, kuriuo šiurkščiai pažeidžiamos tiesiogiai darbuotojo darbą reglamentuojančių įstatymų ir kitų norminių teisės aktų nuostatos arba kitaip šiurkščiai nusižengiama darbo pareigoms ar nustatytai darbo tvarkai (LR DK 235 str. 1 d.).

Antra, reikia aktreipti dėmesį, kad nebus darbuotojo nusižengimo, jei jis neatvyks į darbą dėl svarbių priežasčių, LR DK nereglamentuoja svarbių priežasčių sąrašo. Taigi, darytina išvada, kad darbdavys kiekvienu atveju sprendžia tokių priežasčių klausimą atsižvelgdamas į faktines aplinkybes. Darbuotojas turėtų apgalvoti dėl kokių priežasčių jis neatvyko į darbą, kad įrodytų jų svarbumą.

Trečia, jei darbuotojas neatvyko be svarbių priežasčių į darbą visą darbo dieną (pamainą), vadinama pravaikšta. Padaręs pravaikštą darbuotojas atleidžiamas iš darbo nuo tos dienos, kurią jis neatvyko į darbą, nors įsakymas dėl jo atleidimo ir būtų išleistas vėliau, kadangi darbdavys tik išanalizavęs ir įvertinės visas faktines neatvykimo į darbą aplinkybęs gali nuspręsti, ar tai svarbios ar nesvarbios neatvykimo į darbą priežastys.

Ketvirta, esant ginčui teisme, pareiga įrodyti, kad darbuotojas neatvyko į darbą be svarbių priežąsčių visą darbo dieną (pamainą), tenka darbdaviui, o pareiga įrodyti neatvykimo į darbą priežastis ir jų svarbą – darbuotojui .

Patarimas: Pirmiausia reikėtų susižinoti, ar bendrovėje, kurioje darbuotojas dirba, nėra apibrėžtas ar kitaip reglamentuotas svarbių priežasčių dėl neatvykimo į darbą sąrašas. Kitas dalykas, darbuotojas visada turi turėti svarbų paaiškinimą, kodėl neatvyko į darbą. Tai nebūtinai turi būti rašytiniai įrodymai, tai gali būti ir kaimyno liudijimai, artimo žmogaus liudijimai. Darbdavys ir darbuotojas visada turėtų rasti bendrą kompromisą ir išspręsti problemą šalių susitarimu, pvz. atidirbti tas valandas, neišmokėti už nedirbtas valandas.

Publikaciją parengė Lietuvos teisininkų draugijos narė teisininkė savanorė Gintarė Leščinskienė.

Šioje publikacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.
 

 
Reklaminis skydelis