Mes turime 401 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5218
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21419
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97449
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė padovanojo kompiuterį regėjimo negalę turinčiai švenčionėliškei

2012 m. liepos 25 d.,trečiadienis Nr.56 (1199)

Jau anksčiau mūsų laikraštyje rašėme, kad UAB „Biomedika“ pardavimų vadybininkas Ugnius Balinskas pirmosioms rajone pabradiškei Janinai Orlovskajai ir švenčionėliškei Kristinai Meidutei kompiuteriuose įdiegė programą, kurios pagalba net visiškai nematantis žmogus galės naudotis kompiuteriu, nes apie visas žmogaus atliekamas operacijas bus pranešama balsu, įgarsinami ir tekstai. Tuo pačiu tiems, kurie šiek tiek mato, ekrane galima ne tik labai išsididinti tekstą, bet ir išgirsti jį perskaitytą kompiuterio balsu.

Žinoma, kalbantis kompiuteris akliesiems bei silpnaregiams nėra naujiena, bet iki šiol dauguma regėjimo negalę turinčių žmonių naudodavosi nelegaliomis programomis, nes legalios labai brangios – kainuoja kelis tūkstančius litų. O kai kurie ir apskritai neturėjo galimybės naudotis kompiuteriu. Tačiau ir LASS, ir UAB „Biomedika“ pastangomis pagaliau pavyko pasiekti, kad ir programinė įranga neregių arba silpnaregių kompiuteriams būtų kompensuojama, kaip ir daugelis kitų neįgaliesiems reikalingų priemonių.

LASS Švenčionių filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė labai stengėsi, kad ir Švenčionių rajono aklieji ir silpnaregiai gautų galimybę įsidiegti savo kompiuteriuose legalią kompiuterius „prakalbinančią“ programinę įrangą, kurios 90 proc. kainos kompensuoja valstybė. Akliesiems įrangos kaina – nuo 3 tūkst., o silpnaregiams – nuo 1 tūkst. 10 proc. reikia primokėti pačiam žmogui. S.Mažuolienė džiaugėsi, kad abiems šioms moterims nereikės net ir 10 proc. priemokos, nes ją apmokės LASS.

Pirmieji nedrąsūs žingsniai į virtualiąją erdvę palengva virto tvirtesniais žingsneliais, tačiau, pavyzdžiui, švenčionėliškei Kristinai visapusiškai įsigilinti į kompiuterio teikiamas galimybes trukdė tai, kad ji neturėjo savo kompiuterio. O užkopti stačiais laiptais į antrajame namo aukšte esantį brolio kambarį, kurio kompiuteriu ir naudojosi Kristina, neregei prilygsta žygiui į Everestą...

Ir štai LASS Švenčionių filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė K.Meidutei ir jos namiškiams pranešė džiugią žinią – Švenčionių rajono savivaldybė nutarė padovanoti Kristinai kompiuterį, nors ir naudotą, bet dar puikiai veikiantį. Dovaną atvežė Švenčionių r. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistė Jolita Lazdinienė, Socialinių paslaugų centro direktorė Rima Rakitienė ir LASS Švenčionių filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė. Kompiuteris su monitoriumi buvo įjungtas Kristinai patogesnėje vietoje, belieka tik atvykti UAB „Biomedika“ atstovui Ugniui Balinskui ir instaliuoti specialią programą, o Kristinos broliui sutvarkyti internetą.

Kristina nuoširdžiai dėkojo už dovaną ir kaip visada buvo labai santūri, bet smalsiai pirštais lietė klaviatūrą, monitorių, pasėdėjo naujoje vietoja, o labiausiai džiūgavo jos dukrytė – mamytės „akys“ ir pirmoji pagalbininkė daugelyje reikalų, ypač informacinėse technologijose.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis