Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4662
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20863
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96893
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Už gyvūnų kankinimą gresia kalėjimas

2012 m. liepos 18 d.,trečiadienis Nr.54 (1197)

Tikriausiai iš mokyklinių dienų ne vienas prisimena Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“. Būdamas tik antros klasės mokinys, apsakymo veikėjas jau vaizdavosi didžiu ir narsiu vyru, kurio neišgąsdintų ir būrys sutiktų vilkų. O čia tik balta sumenkusi, nuo šalčio ir alkio drebanti kalytė, kurią, matyt, įdėtą į maišiuką norėjo kažkas upėje nuskandinti. Bet paskui apsigalvojo – išleido laukan.

Į šį pašiurpusį gyvūnėlį apsakymo veikėjas ir nutaikė iš lanko zvimbiančią strėlę, perskrodusią mažytį kalytės kūnelį. Tik tada berniukas širdy pajuto didelį skausmą. Trečią dieną po gyvūnėlio nužudymo, atėjęs į lauką, sulaužė ir lanką, ir strėlę. Tai buvo pirmas ir paskutinis jo gyvenime šūvis.

Bet kam apie visa tai dabar prisiminti, kai nuo minėto apsakymo pasirodymo praėjo daugiau kaip 100 metų?

Tą padaryti privertė Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiojo specialisto – kontrolieriaus Vytauto Jazgevičiaus pastabos.

- Kiekvieną savaitę vidutiniškai maždaug po du kartus į mūsų tarnybą kreipiasi žmonės ir teiraujasi, kur dėti beglobius likimo valiai paliktus ar šeimininkų išmestus gyvūnėlius, - kalbėjo jis. - Be to, nemažai švenčioniškių, nesusipažinę nei su Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo taisyklėmis, nei su Gyvūnų laikymo taisyklėmis, kreipiasi tiesiog į Vilnių. Rajono gyventojams to daryti nevertėtų. Gyventojų pranešimai apie gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimus registruojami Švenčionių VMVT tel.: 51791 ir 51971.

Apie gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimus (daugiabučių balkonuose laikomos vištos, keliantys triukšmą gyvūnai, šunų, ypač agresyvių, vedžiojimas be antsnukio ir kt.) vertėtų kreiptis į seniūnijas. Seniūnams pranešti reikėtų ir apie pastebėtus benamius gyvūnus. Pagal unikalų indentifikavimo priemonės numerį galima sužinoti ir pasiklydusio gyvūno šeimininką.

Rajone yra nemažai ne tik beglobių, bet ir šeimininkus turinčių gyvūnų šiurpių kankinimo ir naikinimo atvejų: katėms ir katinams nukerta vieną arba dvi kojas, nusuka sprandą...

- Už tokius poelgius gresia laisvės atėmimas iki pusės metų, - komentuoja Vytautas Jazgevičius.

Anksčiau rajono teritorijoje būdavo gana dažni pasiutligės atvejai. Jaukų su vakcina mėtymas iš lėktuvo pastebimai sumažino šią grėsmę. Tačiau nereti atvejai, kai žmogų apkandžioja šuo. Šuns šeimininkas, įtardamas savo augintinį sergant pasiutlige, jį iškart nušauna. Taip daryti nepatartina. Kilus įtarimui, kad gyvūnas buvo užsikrėtęs, sirgo pasiutlige, apie tai pirmiausia reikėtų informuoti privatų veterinarijos gydytoją arba VMVT. Įtariami pasiutlige gyvūnai ne mažiau kaip 14 dienų turės būti laikomi ir stebimi gyvūnų globos namuose.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis