Mes turime 181 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2484
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5877
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53203
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Europos sveikatos draudimo kortelė – jūsų saugumo garantija

2012 m. liepos 14 d.,šeštadienis Nr.53 (1196)

Vasara – atostogų, kelionių į užsienio šalis metas. Ar pasirūpinote, kad svetur netikėtai susirgę arba patyrę traumą sulauksite būtinosios medicinos pagalbos? Jei ne – suskubkite įsigyti Europos sveikatos draudimo kortelę.

Apmoka ligonių kasa

Kodėl vykstant į Europos Sąjungą svarbu turėti Europos sveikatos draudimo kortelę? Šis dokumentas patvirtina, kad esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, todėl Europos šalyse įvykus draudiminiam įvykiui turėsite teisę gauti nemokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas. Jas apmoka ligonių kasa.

Europos sveikatos draudimo kortelė galioja Europos Sąjungos (ES) šalyse narėse Airijoje, Austrijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Estijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kipre, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Liuksemburge, Maltoje, Olandijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vengrijoje, Vokietijoje. Ją turėdami galite vykti ir į Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis nares Lichtenšteiną, Islandiją, Norvegiją, taip pat Šveicarijos Konfederaciją. Nesvarbu, ar svečiuositės vienoje iš šių šalių, ar keletoje jų – galios ta pati Europos sveikatos draudimo kortelė.

 

Apie būtiną nuolatinę priežiūrą praneškite iš anksto

Svarbu žinoti, kad kompensuojamosios sveikatos priežiūros paslaugos užsienio šalyse teikiamos pagal tų šalių valstybinės sveikatos apsaugos sistemose nustatytą tvarką. Būtinosios pagalbos mastą nustato pagalbą teikiantis gydytojas. Vadovaujantis ES teisės aktais, jums turės būti suteikta tokio masto pagalba, kad dėl medicininių priežasčių nereikėtų anksčiau laiko grįžti namo.

Kreipdamiesi į gydymo įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, įstaigos registratūroje ar ligoninės priimamajame turėsite pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir Europos sveikatos draudimo kortelę (ar ją laikinai pakeičiantį sertifikatą).

Paslaugos sergantiesiems lėtinėmis ligomis teikiamos tik išimties atvejais, kai pacientui būtina nuolatinė priežiūra (pvz., dializės paslaugos). Todėl jei žinote, kad reikės dializės paslaugos arba deguonies terapijos, pasirūpinkite tuo prieš išvykdami iš savo šalies. Likus 2-3 savaitėms iki kelionės, kreipkitės į teritorinę ligonių kasą, kuri susisieks su šalies, į kurią vykstate, kompetentinga įstaiga ar ligonine ir susitars dėl reikalingo gydymo. Turėkite išverstą į anglų ar kitą užsienio kalbą gydytojo pažymą, kurioje būtų nurodytas Lietuvoje jums taikomas gydymas. Nuolat vartojamus vaistus rekomenduojama vežtis iš namų, nes užsienio šalyse jie gali būti nekompensuojami.

 

Negarantuoja planinės pagalbos kompensavimo išlaidų

Ši kortelė negarantuoja apmokėjimo už paslaugas, jeigu kreipsitės į įstaigas, nepriklausančias valstybinei sveikatos sistemai – už čia teikiamas paslaugas teks mokėti patiems. Be to, Europos sveikatos draudimo kortelė negarantuoja planinės medicininės pagalbos kompensavimo išlaidų, neužtikrina paciento priemokų (mokesčių) ir transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl ligos ar nelaimingo atsitikimo užsienyje teks vykti namo.

Kai kuriose šalyse – Prancūzijoje, Belgijoje – iš pradžių reikia pačiam sumokėti už suteiktas paslaugas, tik tuomet dėl kompensacijos kreiptis tos šalies sveikatos draudimo įstaigą.

Jei privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas asmuo į užsienį išvyksta nepasiėmęs Europos sveikatos draudimo kortelės ir jam prireikia būtinosios medicinos pagalbos, už ją jis turi sumokėti pats, o grįžęs į Lietuvą gali kreiptis į teritorinę ligonių kasą dėl išlaidų kompensavimo.

 

Prašymą gali pateikti ir įgaliotasis asmuo

Europos sveikatos draudimo kortelės išduodamos teritorinėse ligonių kasose pateikus prašymą, kurio blanką galite gauti šiose įstaigose arba iš teritorinės ligonių kasos atstovo savivaldybėje. Jį galite rasti ir teritorinės ligonių kasos bei Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėse.

Užpildytą prašymą teritorinei ligonių kasai pagal savo gyvenamąją vietą galite pateikti patys ar per įgaliotąjį asmenį, paštu, faksu arba elektroniniu paštu.

Jei prašymą pateiksite asmeniškai, kartu turėsite pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Jei prašymą pateiksite per įgaliotąjį asmenį, pastarasis turės pateikti ir savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Jei Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registre nėra duomenų apie jūsų draustumą, pateikite dokumentą, patvirtinantį, kad esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu.

 

Kortelė išduodama nemokamai

Europos sveikatos draudimo kortelė išduodama nemokamai ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo.

Pasibaigus Europos sveikatos draudimo kortelės galiojimo laikui, draudžiamojo asmens prašymu kortelė keičiama nauja. Jei pasikeičia į šį dokumentą įrašyti asmens duomenys, nauja kortelė išduodama tik grąžinus senąją. Jei prarastumėte galiojančią kortelę arba ją sugadintumėte, už naująją turėtumėte sumokėti 50 litų.

Europos sveikatos draudimo kortelė išduodama ne trumpesniam kaip 1 mėnesio ir ne ilgesniam kaip 6 metų laikotarpiui. Jei į nurodytas šalis išvykęs privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas asmuo neturi Europos sveikatos draudimo kortelės, gavusi tokios šalies kompetentingos institucijos prašymą TLK išduoda sertifikatą, laikinai pakeičiantį šią kortelę.

Daugiau informacijos rasite Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje www.vilniaustlk.lt

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija