Mes turime 390 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4330
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20531
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96561
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vykdomi projektai pagerins Adutiškio miestelio aplinką

2012 m. liepos 4 d.,trečiadienis Nr.51 (1194)

Pagaliau pradėti įgyvendinti taip ilgai laukti projektai Adutiškio miestelyje ir seniūnijoje. Tik tiems, kas nė karto nesusidūrė su projektų ruošimu ir jų įgyvendinimu, gali pasirodyti, kad viskas Lietuvoje labai lengva ir paprasta, o iš tikrųjų tenka nueiti kryžiaus kelius, kol svajonės tampa realybe. Ne išimtis ir Adutiškio seniūnijoje parengti projektai „Adutiškio miestelio gyvenamosios aplinkos ir kokybės gerinimas“ ir „Adutiškio miestelyje buvusio lopšelio-darželio pertvarkymas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams“. Projektų pareiškėja – Švenčionių rajono savivaldybės administracija. Kadangi, kaip jau minėjau, pagal Lietuvoje įsigaliojusią tvarką projekto kelias nuo pateikimo iki įgyvendinimo gana ilgas, tai ir Adutiškio projektų įgyvendinimui užsitęsus, atsirado ir tokių protinguolių, kuriems ėmė vaidentis, kad tie projektai net nebus įgyvendinami, o pinigus Adutiškio seniūnas su meru pasidalino. Ir nors tokie nepamatuoti kaltinimai žeidė žmones, dėjusius visas pastangas, kad projektai pagaliau pajudėtų iš mirties taško, jie pajudėjo, ir tą jau mato adutiškiečiai, o aš apie projektus paprašiau papasakoti Adutiškio seniūną Arūną Pirštelį.

- Džiaugiuosi, kad pagaliau galime pamatyti parengtų projektų duodamą naudą. Pirmo projekto „Adutiškio miestelio gyvenamosios aplinkos ir kokybės gerinimas“ biudžetas 434 tūkst. 410 Lt. Tai nemaži pinigai. Nemaža šio biudžeto dalis teko gatvių apšvietimo šviestuvų pakeitimui naujais. Šviestuvai buvo sumontuoti ant senųjų atramų, jie pakeisti Švenčionių, Postavų, Vidžių, Partizanų ir Mielagėnų gatvėse, o Ąžuolo gatvėje ant esamų atramų įrengta nauja apšvietimo linija. Pakeisti ir elektros apskaitos ir valdymo pultai. Suremontavome centrinės aikštės šaligatvį, pakeitėme plyteles prie Adutiškio vidurinės mokyklos paradinio įėjimo. Gaila, bet nepavyko išspręsti Švenčionių ir Postavų gatvių šaligatvių sutvarkymo problemos. Kadangi šios gatvės priklauso Vilniaus regiono keliams, ir agentūra nerėmė, nes pagal kelių įstatymą šaligatvis yra gatvės dalis, o Vilniaus regiono keliai dėl lėšų stokos šaligatvių nesiruošia tvarkyti, štai ir susidarė uždaras ratas, o taip norėjosi, kad viskas būtų sutvarkyta. Iš šio projekto dar bus užtaisytos asfalto duobės Ąžuolo, Fabriko, Lauko, Naujosios, Slėnio, Stoties, Sodų ir Vienkiemių gatvėse, be to, bus suremontuota žvyro danga kelyje Linkonys-Reketis. Įvykdžius visus projekte numatytus darbus, pagerės vietinės reikšmės kelių ir gatvių būklė, padidins miestelio patrauklumą.

- Arūnai, o ko tikitės iš antro projekto „Adutiškio miestelyje buvusio lopšelio-darželio pertvarkymas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams“?

- Tikimės daug, juolab ir pinigų šiam projektui skirta daug daugiau – 1 mln. 7038 Lt. Įvykdžius buvusio lopšelio-darželio pastato išorės rekonstrukciją bus pakeista stogo danga, apšiltintas pastatas, pakeisti langai, o atlikus vidaus patalpų rekonstrukciją, bus įrengta šarvojimo, bendruomenės namų, sporto ir treniruoklių, knygų skaitytojų aptarnavimo salės, be to bus įrengta drabužinė, bendruomenės administracinės patalpos ir sanitariniai mazgai. Rekonstrukcijos darbai jau vyksta pilnu tempu, o kai jie bus užbaigti, pastatas bus prieinamas visiems – tiek Adutiškio miestelio ir seniūnijos gyventojams, tiek svečiams. Pagrindinis šio projekto tikslas – sukurti jaukią terpę laisvalaikio praleidimui, gerinti vaikų ir jaunimo užimtumą, pagalbą adutiškiečiams ne tik linksmais, bet ir liūdnais gyvenimo atvejais.

Abu aprašyti projektai vykdomi pasinaudojant ES struktūrinių fondų parama. Projektų įgyvendinimas tiesiogiai prisideda prie Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos trečiosios krypties „Gyvenimo kokybės kaimo vietovėse ir kaimo ekonomikos įvairinimas“ 4 priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ pagrindinio tikslo – kurti patrauklią aplinką gyventi ir dirbti kaimo vietovėse turint patrauklesnius ir modernesnius kaimus.

Adutiškiečius kviečiu ne tik pasyviai laukti renovacijų ir pasikeitimų, bet ir pačius prisidėti prie gimtojo miestelio gražinimo, puoselėjimo ne tik žodžiais, bet ir darbais, - baigdamas mūsų pokalbį sakė Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis, ir mes išvažiavome pasižvalgyti po Adutiškį, apžiūrėjome jau atliktus ir atliekamus darbus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis