Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5647
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19507
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91864
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Maironio kūryboje – amžinos vertybės

2012 m. birželio 27 d.,trečiadienis Nr.49 (1192)

Ar galėtume įsivaizduoti Lietuvos literatūrą, poeziją, istoriją be Maironio? Vargu ar tai įmanoma, nes šio tauraus didžio žmogaus, kurio gimimo 150 metines šiemet minime, indėlis į Lietuvos literatūrą yra neįkainojamas. Vargu, ar surasime kitą poetą, kurio poezija skambėtų taip didingai. Dar kartą prisiliesti prie Jono Mačiulio Maironio kūrybos ir gyvenimo turėjome puikią progą Švenčionių viešojoje bibliotekoje vykusio literatūrinio-muzikinio vakaro „Maironis – dar ne visas išdainuotas“ metu. Maironio poezija kiek didinga, tiek ir švelni, lyriška. Skaitai jo eilėraščius ir neatsistebi ta didybe ir meile tėvynei, jos praeičiai. Vargu, ar galima išdainuoti visą Maironį, bet tie, kas bent kartą skaitė jo poezijos knygą, ilgai negalės pamiršti tų jaudinančių akimirkų. O jo eilėraščiai, tapę dainomis? Klausaisi tų dainų ir tarsi jauti, kaip tavimi lyg Maironio apdainuotomis Lietuvos upėmis teka žodžiais neišreiškiami jausmai. Kartais, kai skamba „Lietuva brangi“ ar „Kur bėga Šešupė“ nejučiomis pagalvoji, kad šie kūriniai galėjo tapti Lietuvos himnu, bet ir netapę juo neprarado didingumo, o skambant „Lietuva brangi“ žmonės dažniausiai atsistoja.

Šis renginys – tai sudėtinė projekto „Jau niekas taip giliai nemylės...“, skirto Lietuvos dainiaus Maironio jubiliejui, dalis. Projektą finansuoja LR Kultūros ministerijos Kultūros rėmimo fondas. Įėjus į bibliotekos skaityklą buvo galima apžiūrėti spaudinių parodą „Ant aukuro širdį nešiau“, parengtą iš Švenčionių viešosios bibliotekos fondų ir Broniaus Lazaraičio asmeninės bibliotekos.

- Yra poetų, kurių nepamirštame niekados. Toks yra didis mūsų poetas, Lietuvos dainius Jonas Mačiulis Maironis. Šiandien Maironis suvokiamas kaip ištisa lietuvių poezijos epocha. Jo kūryba toli peržengia poeto gyventą laikotarpį. Lietuvių literatūros klasikas padovanojo mums nuostabius ir dainingus poezijos posmus, kuriuose lyg deimantas švyti amžina vertybė – gimtojo krašto meilė, - pradėdama literatūrinį-muzikinį vakarą sakė vakaro vedančioji bibliotekininkė Laima Strakšienė ir pakvietė visus pasiklausyti aktorės Olitos Dautartaitės skaitomų eilių ir klarnetininko Valdo Andriuškevičiaus atliekamų muzikinių etiudų. Nežinau, kaip galima būtų apibūdinti tą nuotaiką, kurią sukūrė skambančios Maironio eilės ir subtili muzika, tą reikėjo išgirsti, pajusti, o viską galima išsakyti trumpu sakiniu: buvo subtilu ir gražu, o baigėsi vakaras didinga daina „Lietuva brangi“, kurią visi dainavo atsistoję. Ar gali būti didesnis įvertinimas kūrėjui, kai skambant jo žodžiais parašytai dainai žmonės atsistoja tarsi skambėtų valstybės himnas. Beje, daug metų su „Lietuvos“ ansambliu dirbęs Petras Telyčėnas pasakojo, kad nebuvo koncerto, kuriame ansambliui nebūtų tekę šią dainą kartoti, o vieną kartą Italijoje, net žodžių nesuprasdami žiūrovai paprašė sudainuoti „Lietuva brangi“ ir trečią kartą. Tokia didinga jiems pasirodė ši daina.

Štai toks buvo ir liko kunigas, poetas Jonas Mačiulis Maironis, kurio 150 metų gimimo jubiliejų šiemet minime. Laikas neištrynė ir neištrins šio didžio žmogaus iš mūsų tautos atminties. Kiekviena nauja karta jo poezijoje randa ir ras sau artimus motyvus, o tie motyvai, tos kelrodės žvaigždės Maironio kūryboje yra amžinos, nes tai meilė, tėvynė, Dievas.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis