Mes turime 394 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5090
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21291
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97321
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip išsirinkti tinkamą žemės sklypą?

2012 m. birželio 27 d.,trečiadienis Nr.49 (1192)

Išsirinkau gražioje vietoje žemės sklypą ir noriu nusipirkti, kaip patikrinti ar tikrai viskas yra taip atrodo? Šis ir kiti panašūs klausimai gana dažnai kamuoja pirkėjus, todėl reikia į juos atsakyti.

Taigi išsirinkę sau tinkamą žemės sklypą, paprašykite savininko parodyti žemės sklypo planą ir Registrų centro pažymėjimo apie nekilnojamojo daikto ir daiktinių teisių į jį įregistravimą nekilnojamojo turto registre. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad Registro centro pažymėjimas būtų kuo naujesnis, t.y. ne daugiau kaip 2 mėnesių senumo (aš laikausi tokios nuostatos). Kodėl? Todėl, kad šiame pažymėjime galima matyti daugumą sklypo apribojimų, tai gali būti įvairūs servitutai. Taip pat pažymėjime matysis ar sklypas areštuotas, ar uždėta hipoteka – užstatytas bankui, ar yra rekreacinė zona ir panašūs dalykai, kurie įtakoja sklypo vertę. Jeigu savininkas negali pateikti minėtų dokumentų, tuomet paprašykite žemės sklypo kadastro numerio arba unikalų numerį,. Gavę šiuos dokumentus, arba tik žemės sklypo kadastro numerį ar unikalų numerį, reikėtų apsilankyti pas tos vietos savivaldybės architektą, kuris Jums galės pasakyti kokiai zonai priklauso Jūsų išsirinktas žemės sklypas, kas planuojama aplinkui statyti, kur numatyta plėtra ir į kitus klausimus. Jei žemės sklypas patenka į rekreacinę zoną (nors tai turėtų matytis minėtame Registrų centro pažymėjime), šioje zonoje statyti praktiškai nieko negalima.

Taip pat pravartu būtu nueiti su savininku į Lesto arba paprašyti savininko, kad jis paimtų techninių sąlygų savadą, jame matysis kokia yra situacija norint atsivesti į žemės sklypą elektros energiją ir galima numanyti kiek maždaug tai kainuos. Šios sąlygos išduodamos per 10 dienų nuo prašymo pateikimo dienos.

Taigi, išsiaiškinę viską apie žemės sklypą ir gavę faktus jog sklype nėra didelių apribojimų, kurie trukdytų būsimoms statyboms. Įvertinus savo galimybes bei tos vietos perspektyvą ateityje, norint tinkamai investuoti pinigus galima galvoti apie žemės sklypo pirkimą. Sėkmės pirkimuose.

Publikaciją parengė Teisininkas-savanoris Nerijus Janonis.

Šioje publikacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.

 

 
Reklaminis skydelis