Mes turime 335 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1566
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11753
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87783
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vėl vyksta kova dėl tarptautinio posto

2012 m. birželio 23 d.,šeštadienis Nr.48 (1191)

Praėjusią savaitę Ignalinoje įvyko euroregiono „Ežerų kraštas“ tarybos 27-asis posėdis. Jame vėl paliestas aktualus mūsų rajonui klausimas – dėl tarptautinio pasienio posto su Baltarusija, kuris jau seniai turėjęs būti Adutiškyje. Tiesa, visą tą laiką pretendavo ir ignaliniečiai, siūlydami jį atidaryti Tverečiuje, bet dabar situacija pasikeitė – kurortui prie veido netinka vilkikų vilkstinės.

Euroregionui priklauso 29 Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos savivaldybės (Baltarusijoje savivaldybių atitikmuo yra rajonai). Šiame posėdyje dalyvavo 22 savivaldybių atstovai. Tarp svečių buvo Baltarusijos konsulas Daugpilyje Jurijus Dovydovskis ir delegacija iš Rusijos, Pskovo srities Sebežo rajono, taip pat norinčio prisijungti prie euroregiono. Su lietuviais ir latviais baltarusiai bendravo nuo seno, bet prieš 22 m. juos atskyrė siena. Šių ir kitų kaimyninių valstybių sukurto euroregiono „Ežerų kraštas“ misija - palaikyti ir plėtoti tuos ryšius. Tarp Latvijos ir Baltarusijos jau veikia pasienio zonos bevizis režimas, bet su Lietuva jis senokai įstrigęs. Rodos, priartėja prie galutinio sprendimo, bet jo vis nėra.

Tarptautinio pasienio posto su Baltarusija klausimas taip pat įstrigęs, todėl euroregiono „Ežerų kraštas“ tarybos 27-ajame posėdyje jis buvo atnaujintas. Kad posto reikia – visi sutinka, nes dabar artimiausi tarptautiniai pasienio postai tik Lavoriškėse ir Medininkuose arba Latvijoje, kelyje Daugpilis–Breslauja, bet ir vėl atsinaujino ginčas – kur jis turi būti – Tverečiuje ar Adutiškyje. Šiam posėdžiui, kuriam pirmininkavo Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, jau buvo parengtas ir dalyviams pateiktas kreipimasis į Lietuvos Vyriausybę ir Susisiekimo ministeriją „Dėl Tverečiaus pasienio kontrolės punkto statuso“, bet teko jį atšaukti ir keisti formuluotę. Šiam kreipimuisi pritarė Ignalina, Visaginas ir Breslauja, bet nepritarė Švenčionys ir Pastoviai, kurie siekia, kad tarptautiniu pasienio postu taptų Adutiškis. Švenčionių rajono vicemerė Raja Krupenina disponuoja informacija, kad Adutiškio posto projektavimui skirta 100 tūkst. Lt. Ignalinos rajono meras B. Ropė nepasidavė ir sakė, kad jau neva pradėtas projektuoti Tverečiaus postas. Vertėtų tuo suabejoti, nes nesuderinus su Baltarusija ir nepasirašius sutarties, jokie darbai negali prasidėti. Baltarusija savo pusėje tam taip pat turi ruoštis, o Tverečius jai iki šiol buvo nepriimtinas.

Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina stebisi tokiu kaimyninio rajono, turinčio kurortinės vietovės statusą ir siekiančio kurorto vardo, siekiu „išplėšti“ visiškai nesiderinantį su kurortu tarptautinį pasienio postą, kuris labai padidintų transporto srautus. Regis, ponas B.Ropė to neįvertino. Logiškai Ignalina turėtų prašyti, kad jos pusėje posto nedarytų...

Švenčioniškių poziciją, kad tarptautinis postas būtų atidarytas Adutiškyje, daugelį metų tvirtai palaiko Pastoviai, su kuriais mus sieja ilgalaikis bendradarbiavimas. Tą poziciją parėmė ir šįsyk posėdyje dalyvavęs Pastovių rajono liaudies deputatų tarybos pirmininkas Viktoras Orechovas. Tuo tarpu ignaliniečių partneriai - Breslaujos rajono liaudies deputatų tarybos pirmininkė Nina Pučinskaja buvo nuosaiki ir juokavo, kad su kaimynu (Pastoviais - red.) nekonkuruosianti...

Viena galimų priežasčių, kad daug metų viskas baigiasi tik kalbomis, gali būti tai, jog Lietuvoje nepasiekiama sutarimo. Baltarusija apsisprendusi dėl posto Pastoviuose, kas mūsų pusėje atitinka Adutiškį, o Lietuva dėl neatsakingo lobistų elgesio blaškosi.

Posėdyje išsiskyrus nuomonėms, euroregiono taryba sutarė, kad ginčytis neverta, ir paliko tai spręsti abiejų šalių valdžioms.

Latvijos Kraslavos dūmos pirmininko Gunaro Upeniekso pasiūlymu, euroregiono taryba pritarė ir dar vienam prašymui – tarptautinį postą įrengti tarp Kraslavos ir Verchnedvinsko su perkėla per Dauguvą (Vakarų Dviną).

Kitas euroregiono tarybos posėdis rudenį vyks Baltarusijoje, Verchnedvinske.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis